Kosilnice in motorne kose

Izdelki 1-32 od 34

Stran
 1. Villager robotska kosilnica VILLYBOT

  736,98 €
  Ni na zalogi v spletni trgovini
 2. Makita akumulatorska kosa DUR181Z

  97,86 €
 3. Villager električna kosa ET 355

  33,53 €
 4. Akumulatorska kosa z nitko BC 2320

  48,02 €
  Ni na zalogi v spletni trgovini

Izdelki 1-32 od 34

Stran

Kosilnice za košnjo vrtov in zelenic so danes na voljo v bencinski, električni in akumulatorski izvedbi. Kako izbrati pravo za vaše potrebe? Pri izbiri je v prvi vrsti potrebno upoštevati dve stvari:

 • velikost zelenice
 • vrsto terena (ali je zelenica ravna ali je teren nagnjen)

Sicer pa na izbiro vpliva še kar nekaj drugih dejavnikov. V nadaljevanju vam predstavljamo lastnosti posameznih kosilnic in za kakšne namene so najbolj primerne. 
 

Bencinske kosilnice

Za košnjo večjih površin (cca. od 500 do 3000 m2) je najboljša izbira bencinska kosilnica. Glavne lastnosti in obenem prednosti bencinske kosilnice so:

 • velika moč
 • dober navor
 • široka košnja
 • prosto gibanje, saj ne potrebujete za seboj vleči električnega kabla

Prav zaradi teh lastnosti so kot nalašč za velike zelenice. Seveda pa imajo tudi bencinske kosilnice svoje omejitve in nekatere slabosti. Prva je, da z bencinskimi kosilnicami lahko kosimo le ravne zelenice, saj motor ne zmore nagiba nad 15°. Poleg tega, pa so bencinske kosilnice glasne in tresoče, kar je ob dolgotrajni košnji seveda lahko moteče.
 

Električne  in akumulatorske kosilnice

Za srednje velike vrtove (do 600m2) so idealne električne kosilnice. Kaj so njihove glavne prednosti?

 • so lahke
 • z njimi lahko kosite tudi strme terene
 • so tihe
 • so cenovno ugodnejše

Navkljub temu pa imajo tudi nekaj slabih plati, prva je nedvomno ta, da potrebujejo napajalni kabel, kar pomeni, da ga morate ves čas nositi s seboj in pri tem zelo paziti, da ga med košnjo ne presekate. Druga slabost pa je, da imajo manjšo moč. 
Alternativa električni kosilnici z napajanim kablom so tudi akumulatorske kosilnice, ki delujejo na baterijo. Delo s tako kosilnico je še enostavnejše kot z električno, žal pa se baterija hitro izprazni, za povrh pa zdrži tudi omejeno število polnjenj poreden morate kupiti novo.
 

Ročne kosilnice

Za zelo majhne zelenice, na primer za atrije in majhne vrtove v velikosti do 150m2 pa so primerne tudi ročne kosilnice. Kot že njeno ime pove, rezila, ki kosijo poganjate ročno, tako da potiskate kosilnico naprej. Taka kosilnica je zelo lahka in okretna. 
 

Kosilnice z nitko

Na vrtovih, kjer je teren neraven, kjer je veliko drevja, grmičevja in poti si je dobro pomagati še s tako imenovano »nitkarco« oz. kosilnico z nitko. Taka kosilnica ni primerna za košnjo velikih površin, je pa idealna za košnjo okrog drevja, ob poteh, na pobočjih. Kosilnice z nitko so lahko bodisi električne ali akumulatorske. 
 

Bencinske motorne kose

Na prvi pogled podobne kosilnicam z nitko so bencinske motorne kose. A za razliko od 'nitkarc' na električni pogon, so motorne kose mnogo zmogljivejše. Uporabljajo se tudi za košnjo velikih neravnih površine. Za rezilo imajo lahko bodisi nitko ali pa nož. Pravzaprav bi lahko rekli, da bencinska motorna kosa nadomešča nekdanjo koso, ker pa deluje na motor je seveda delo z njo neprimerljivo lažje kot s klasično koso.
 

Robotske kosilnice

Prav posebno mesto med kosilnicami pa zasedajo robotske kosilnice. Delujejo na princip striženja trave oz. mulčenja. Kosilnica se giblje samostojno in za razliko od klasičnih kosilnic ne pušča sledi. Ko se baterija izprazni se vrne na mesto polnjenja in po polnjenju nadaljuje z delom. Z robotsko kosilnico boste imeli minimalno dela, obenem pa vedno lično pokošeno travo. Robotske kosilnice se razlikujejo med seboj po tem kolikšno kvadraturo lahko pokosijo in kakšen naklon premorejo.

 

KAJ SO ŠE KLJUČNE LASTNOSTI KOSILNICE?

Ko izbirate kosilnico, pa se ne odločate le za vrsto pogona, marveč izbirate tudi druge lastnosti:

 • širina košnje: 32 cm / 40 – 45 cm / 45 – 53 cm
 • vrsta rezila: rotacijske kosilnice / vretenaste kosilnice
 • samohodna kosilnica: da / ne
 • kaj s pokošeno travo: zbiranje trave / mulčenje trave / izmet
   

Kako izbrati širino košnje?

Ko se odločate za širino košnje pri vaši kosilnici morate upoštevati velikost vaše zelenice. Priporočene širine glede na kvadraturo zelenico so:
do 200 m2 –> 32 cm
do 500 m2 –> 40 – 45 cm
več kot 500 m2  –> 45 – 53 cm
Večja kot je širina košnje, manjkrat boste morali gor in dol po vrtu. 
 

Kako izbrati vrsto rezila?

Večina kosilnic in ima rotacijsko rezilo. Rotacijsko rezilo rotira oz. se vrti okoli svoje osi in ob tem kosi travo. Tovrstne kosilnice običajno kosijo na višino  med 3 in 5 cm. So nezahtevne za vzdrževanje, zato je rotacijska kosilnica v večini primerov idealna izbira za vsakega posameznika z vrtom. 
Zahtevnejše zelenice, kot so tiste v parkih, na nogometnih igriških, golf igriščih, okrasne zelenice in podobno, potrebujejo bolj zahtevno košnjo, za kar je primerna vretenasta kosilnica. Vretenaste kosilnice travo strižejo z noži, ki so razporejeni v vreteno. Ker travo strižejo jo pri tem tudi manj poškodujejo oz. ne razcepijo pristriženih vrhov trave, zato le ta tudi ne porumeni. Taka trava je na koncu bolj zdrava in bolj gosta.
 

Izbrati samohodno kosilnico ali ne?

V večini primerov je odgovor zelo preprost: ja. Samohodno kosilnico ob zagonu motorja le ta pomika naprej, vam je torej ni potrebno potiskati, le vodite jo. Na večjih zelenicah in na strmejših pobočjih je to neprecenljivo.  Samo če imate manjši in nezahteven vrt, si omislite kosilnico, ki si samohodna, v vseh ostalih primerih pa se raje odločite za samohodno.
 

Kam s pokošeno travo?

Ob košnji trave so na voljo tri možnosti:

 • zbiranje trave v koš
 • izmet trave
 • mulčenje

Obstajajo pa tudi kosilnice, ki omogočajo vse naštete opcije. Take so seveda idealne, a ne nujno potrebne. 
Če boste izbrali kosilnico, ki travo zbira v koš, boste lahko nabrano travo odložili na kompost. 
Če boste izbrali izmet trave boste morali pokošeno travo na koncu še pograbiti, kar predstavlja dodatno delo. Je pa res, da z občasnim grabljenjem koristite trati, saj jo s tem prezračite in odstranite odmrle korenine. 
Kosilnica, ki omogoča mulčenje travo seseklja na majhne koščke in jo odvrže na trato. Ta na majhne koščke nadrobljena trava deluje kot naravno gnojilo in koristi zelenici. Seveda pa se mulčiti ne sme pri vsaki košnji, saj bi lahko povzročilo gnitje trate. 


NA KAJ MORAMO BITI PRI KOŠNJI ŠE POSEBEJ POZORNI?

Ko izberete pravo kosilnico za vašo zelenico, pa velja upoštevati še nekaj ključnih smernic za košnjo. Predstavljamo vam jih v nasvetu >> Popolna zelenica, kjer boste izvedeli tudi koristne napotke glede zalivanja, gnojenja in zračenja zelenice.
 

Prikaži več