Visoke grede

Poglej ponudbo

Za igro najmlajših

Otroški pesek

Vrtnarjenje

Izdelki 1-32 od 1300

Stran
  1. Kovinski klin 15cm

    0,34 €
    Na zalogi
  2. Plantella Ideal, zemlja za rože in vrt, 70l

    9,96 €
    Na zalogi
  3. Windhager oporne palice iz bambusa, 60cm, 10 kos

    1,49 €
    Na zalogi
  4. Gramoflor zemlja za setev, 70L

    12,15 €
    Na zalogi
  5. Lesena impregnirana ograja Vampir, 114x45x28cm

    7,02 €
    Na zalogi
  6. Dekorativni lomljen pesek siv 4-8mm, 25kg

    3,67 €
    Na zalogi
  7. Cvetlična obešanka pvc, bela, fi 25 cm

    3,03 €
    Na zalogi
  8. Bio Plantella, zemlja za borovnice, 60l

    12,10 €
    Na zalogi
  9. Cvetlična obešanka pvc, rjava, fi 25 cm

    3,03 €
    Na zalogi
  10. Okrasno lubje Siro Decor, pinija, 25-45mm, 70l

    12,40 €
    Na zalogi
  11. Čebulice Kana Firebird, 3 kosi

    5,14 €
    Na zalogi
  12. Lesena impregnirana mejna palisada, 6x20x200cm

    13,35 €
    Na zalogi
  13. Varovalo za cvetlično korito, nastavljivo

    3,59 €
    Na zalogi
  14. Windhager koprena proti plevelu, črna, 5x1,6m

    4,92 €
    Na zalogi
  15. Windhager folija proti plevelu, črna, 10x1,2m

    6,41 €
    Na zalogi
  16. Cvetlični lonec, pvc, terakota, 38x38cm

    10,37 €
    Na zalogi
  17. Cvetlično korito Cloe, pvc, 50x18x17cm, belo

    7,78 €
    Na zalogi
  18. Cvetlično korito Cloe, pvc, 50x18x17cm, antracit

    7,78 €
    Na zalogi
  19. Mehka vaba Ratimor Brodifacoum, 150g

    5,78 €
    Na zalogi
  20. Seme fižol Ptujski maslenec 80g

    3,59 €
    Na zalogi
  21. Kreator KRT660203 zaščitna ponjava 3x6m

    18,96 €
    Na zalogi
  22. Vreča POWXGS4 za vrt 270l

    5,99 €
    Na zalogi

Izdelki 1-32 od 1300

Stran

Vrtnarjenje je vsestransko koristna dejavnost

Vrtnarjenje je dejavnost, ki se ukvarja z gojenjem rastlin in skrbjo za vrt. Lahko se izvaja na majhnih domačih vrtovih, okenskih policah, balkonih stanovanj ali večjih kmetijskih površinah. Vrtnarjenje je lahko hobi ali poklicna dejavnost, odvisno od obsega in namena vrta.

Nekaj ključnih vidikov vrtnarjenja:

  • Izbira lokacije: Pomembno je izbrati primerno lokacijo za vrt, ki bo imela dovolj sončne svetlobe, dobro drenažo in dostop do vode.
  • Izbira rastlin: Glede na podnebje, vrsto tal in osebne preference je treba izbrati rastline, ki bodo uspevale v določenem okolju. V naših trgovinah najdete številne sadike, semena in čebulice, tako slovenskih avtohtonih sort kot tudi nekaj eksotičnih vrst (npr. kalčki, mikrozelenje ipd).
  • Priprava tal: Priprava zemlje je ključnega pomena za uspešno vrtnarjenje. To vključuje odstranjevanje plevela, dodajanje gnojil in izboljšanje strukture tal. Če vaša zemlja v osnovi ni dovolj dobra ali je imate premalo vam svetujemo, da se odločite za nakup zemlje – navadne ali specialne, saj je kakovostna zemlja predpogoj za dober pridelek.
  • Zalivanje: Rastline potrebujejo ustrezno količino vode za rast in razvoj. Pomembno je, da se zalivanje prilagodi potrebam posameznih rastlin. V našem pestrem zalivalnem programu bosta zagotovo našli izdelke, ki so vam pisani na kožo – naj si gre za klasične zalivalne cevi, zalivalne pištole ali naprednejše samozalivalne sisteme.
  • Gnojenje: Dodajanje hranil v tla je pomembno za zdravo rast rastlin. Gnojila lahko vsebujejo različne elemente, kot so dušik, fosfor in kalij.
  • Zaščita pred škodljivci in boleznimi: Redno spremljanje vrta je ključno za prepoznavanje morebitnih škodljivcev in bolezni. Preventivni ukrepi in zdravljenje so pomembni za ohranjanje zdravja rastlin. Z izbiro pravih izdelkov za zaščito boste na dobri poti do zdravega in bogatega pridelka.
  • Obrezovanje in nega: Pravilno obrezovanje pomaga oblikovati rastline, spodbuja boljšo zračnost in lahko pripomore k večjemu donosu plodov.
  • Vrtičkanje: Ta metoda vrtnarjenja se osredotoča na gojenje rastlin v dvignjenih gredah ali loncih, kar omogoča boljši nadzor nad tlemi in manjšo izpostavljenost plevelu.

Vrtnarjenje je lahko sproščujoč hobi, ki prinaša tudi številne druge koristi, kot so sveže pridelana hrana, povezovanje z naravo in izboljšanje telesnega in duševnega zdravja. Poleg tega prispeva k ohranjanju biotske raznovrstnosti in spodbuja trajnostno življenje.

Vrtnarjenje kot način (delne) samooskrbe

Vrtnarjenje kot način samooskrbe je priljubljena in koristna praksa za mnoge posameznike in družine. Ta pristop omogoča ljudem, da sami pridelajo del hrane, kar prispeva k večji neodvisnosti od trgovin in spodbuja trajnostno življenje. Tu je nekaj razlogov, zakaj je vrtnarjenje lahko učinkovit način samooskrbe:

  • Pridelava lastne hrane: Vrtnarjenje vam omogoča, da pridelate svežo zelenjavo, sadje in zelišča kar na lastnem vrtu. S tem lahko zmanjšate svojo odvisnost od trgovin, zmanjšate ogljični odtis, povezan s prevozom hrane, in uživate v bolj okusni in hranljivi hrani.
  • Ekonomski prihranek: pomaga zmanjšati stroške nakupa zelenjave in sadja. Semena in vrtnarski pripomočki so pogosto cenejši od nakupa že pridelane hrane, kar pripomore k prihrankom.
  • Zmanjšanje ogljičnega odtisa: Lokalna pridelava hrane vam omogoča, da zmanjšate svoj ogljični odtis, povezan s prevozom hrane od proizvajalca do potrošnika. Vrtnarjenje doma je okolju prijazna praksa.
  • Sprostitev in zadovoljstvo: Vrtnarjenje je lahko sproščujoč hobi, ki pomaga zmanjšati stres in povečati občutek zadovoljstva. Opazovanje rasti rastlin, skrb za vrt in uživanje v pridelku so dejavnosti, ki lahko pozitivno vplivajo na duševno počutje.
  • Trajnostna praksa: Vrtnarjenje omogoča, da pridelate hrano na okolju prijazen način, brez uporabe škodljivih pesticidov in herbicidov. Uporaba komposta in drugih naravnih gnojil spodbuja trajnostno kmetovanje.
  • Občutek skupnosti: Če se vrtnarite skupaj z drugimi, lahko to prispeva k občutku povezanosti. Izmenjava izkušenj, znanja in pridelkov z drugimi vrtnarji lahko okrepi povezovanje med ljudmi.

Vrtnarjenje kot način samooskrbe zahteva nekaj truda, vendar so koristi dolgoročne in celostne, kar vključuje tako fizično zdravje kot tudi duševno in okolijsko blaginjo.

Pa začnimo z vrtnarjenjem

Če se želite lotiti vrtnarjenja, boste potrebovali nekaj osnovnih orodij, opreme in znanja. Spodaj je seznam nekaterih ključnih stvari, ki vam bodo pomagale pri vrtnarskih začetkih:

  • Semena in sadilni material: Izberite semena in sadike rastlin, ki rastejo dobro v vašem podnebju. Če začnete z vrtnarjenjem v loncih, boste potrebovali primerne posode in substrat.
  • Vrtnarska orodja:
    • Lopata: Uporabna pri pripravi tal in presajanjih.
    • Vile: Pomagajo pri zračenju tal.
    • Grablje: Služijo za ravnanje zemlje in odstranjevanje plevela.
    • Škarje za obrezovanje: Za obrezovanje rastlin in odstranjevanje odmrlih delov.
  • Gnojila in kompost: Zagotovite ustrezna gnojila za rastline, ki jih nameravate gojiti. Uporaba naravnega komposta iz kuhinjskih odpadkov ali drugih virov je okolju prijazna možnost.
  • Znanje: Preberite nekaj osnovnih knjig/spletnih člankov o vrtnarjenju ali se posvetujte s strokovnjaki. Obiščite kakšno vrtnarsko delavnico in pridobite tudi nekaj praktičnih znanj. Kot začetno branje vam svetujemo članek Jerneje Jošar na našem blogu – Koledar setev in sajenj po mesecih, v katerem boste izvedeli kaj se seje in sadi v posameznem mesecu, kdaj je čas za setev za sadike, kdaj čas za presajanje in kdaj pride na vrsto sajenje in saditev na prosto. Jerneja Jošar je za vas strnila izkušnje tudi o številnih drugih koristnih temah - o visokih gredah, zeliščih, o balkonskem vrtu, o vrtu brez prekopavanja in plevela, nam najljubši pa je zagotovo članek o sladkih malinah in robidah.
  • Čas in potrpljenje: Vrtnarjenje zahteva čas in potrpljenje. Bodite pripravljeni slediti razvoju rastlin in se učiti iz izkušenj.

Začetek vrtnarjenja je lahko zabaven in nagrajujoč hobi, vendar je pomembno, da začnete postopoma in se učite iz svojih izkušenj. Ne bojte se eksperimentirati in prilagajati svoj pristop glede na potrebe vašega vrta. Trgovine SAM pa so tu, da vam pomagamo pri izpolnjevanju potreb, zato nas le obiščite ali opravite nakup preko spleta.

Prikaži več