Kladiva in rušilni stroji

14 izdelkov

14 izdelkov

Ko govorimo o udarnih, pnevmatskih in vrtalnih kladivih ter drugih rušilnih strojih govorimo o orodju, s pomočjo katerega lahko vrtamo v beton, dletimo in v primeru rušilnih strojev rušimo.

Navkljub temu, da boste zasledili različna imena kladiv – od udarnih, pnevmatskih, vrtalnih do kombiniranih – načeloma vsa opravljajo enaka opravila in sicer udarjajo in s tem udarcem lahko vrtajo in dletijo. Pogovorno tovrstna orodja oziroma stroje imenujemo »štemarca«. Beseda izhaja iz nemške besede 'stemmen', ki v slovenskem prevodu pomeni dolbsti. Ko želimo štemati, torej posežemo po udarnih kladivih in rušilnih strojih.

SDS PLUS IN SDS MAX KLADIVA

V grobem lahko kladiva delimo na manjša vrtalna kladiva (SDS PLUS) in večja oziroma zmoglivejša vrtalna kladiva (SDS MAX). V prvi vrsti jih razlikujemo po vpetju, manjša imajo vpetje SDS PLUS, večja pa SDS MAX (vanj lahko vpnemo tudi večje svedre, ki omogočijo preboj čez steno).

SDS PLUS vrtalna kladiva imajo priloženo tudi hitromenjalno glavo, v katero lahko vpnemo navaden sveder, ki omogoča tudi vrtanje v les in kovino.

ZMOGLJIVOST KLADIV

Zmogljivost vrtalnih kladiv in rušilnih strojev razberemo iz moči udarca, ki se beleži v enoti za moč joule (J). Manjša vrtalna kladiva imajo največjo udarno moč med 2J do 3J, večja pa tudi do 8J.

DEBELINA SVEDROV

Pri manjših vrtalnih kladivih (SDS PLUS)  je največji premer (fi) svedra do 28 mm, pri večjih (SDS MAX) pa so največji fi-ji od 40 mm naprej. 

RUŠILNI STROJI

Medtem ko vrtalna kladiva ne rušijo, marveč z udarci vrtajo in dletijo, pa rušilni stroji ne vrtajo in dletijo, marveč rušijo. Ponavadi ima rušilno kladivo vpetje HEX, v katerega se lahko vpnejo špice primerne za rušenje.

VARNOST PRI DELU

Delo s kladivi in rušilnimi stroji je naporno in za telo obremenjujoče, predvsem, če to počnemo dlje časa. S tem namenom imajo kvalitetnejša vrtalna kladiva t.i. anti-vibracijo. Ta omogoča ublažitev povratnih vibracij, ki bi se z udarjanjem prenašale na telo. Pri delu s kladivi in rušilnimi stroji je priporočljivo uporabiti tudi zaščitno opremo: očala, rokavice, slušalke.

V TRGOVINAH SAM NAJDETE VSE

Samovi prodajalci so odlični svetovalci, podkovani z znanjem in z njihovo pomočjo bo vaša odločitev za nakup v spletni ali fizični trgovini Sam mnogo lažja, delo s kladivom ali rušilnim strojem pa prava zabava. Trgovina Sam je prava izbira za vas, - saj tu najdete vse na enem mestu: strokovno svetovanje, široko izbiro izdelkov in konkurenčne cene.

Prikaži več