Mavčne plošče

Mavčne plošče (pogovorno poznane tudi kot knauf plošče in gips plošče) so gradbeni element za suho gradnjo. Z njimi hitro in enostavno uredimo notranje prostore: izravnamo stene, postavimo pregradne stene oz. razmejimo prostore, izboljšamo zvočno ali toplotno izolativnost prostora, izravnamo strop ali postavimo t.i. spuščene strope, izgradimo mansarde in oblikujemo detajle v prostorih.

Z mavčnimi ploščami si velikokrat lahko olajšamo prenovo hiše ali stanovanja, saj je postopek vgradnje suh in tako primeren tudi za prostore v katerih že živimo.

 

Stenske obloge

Značilnost gips oz. knauf plošč je, da so tanke, navkljub temu pa trdne in zelo odporne. Seveda pa se debeline mavčnih plošč razlikujejo glede na namen. Tanjše so primerne za enoslojni suhi omet notranjih sten. Take stenske obloge lepimo kar neposredno na obstoječe stene. Če pa želimo, da bi imele stene poleg lepega videza tudi boljšo zvočno ali toplotno izolativnost, moramo uporabiti debelejše mavčne plošče.

Knauf plošče lahko lepimo naravnost na stene, lahko pa jih pritrdimo na podkonstrukcijo. Na ta način lahko steno tudi dodatno zvočno in toplotno izoliramo. Podkonstrukcija je lahko iz lesenih letev ali pa iz temu namenjenih kovinskih profilov.

 

Pregradne stene

Iz mavčnih plošč lahko ustvarimo tudi notranje stene, ki ločujejo prostore. V pregradne stene lahko montiramo tudi vrata, nihajna ali drsna, ki se skrijejo v notranjost stene. Za namestitev vrat pa je potrebno namestiti pravo podkonstrukcijo, da prenese obremenitev vrat.

 

Obloge za strop in mansardo

Tudi strop lahko elegantno zgladimo z namestitvijo stropnih mavčnih plošč, ki se jih pritrdi na leseno ali kovinsko podkonstruckijo. Kadar je treba velike višine prostorov znižati, uporabimo spuščene stropne obloge.

 

Obremenitve na mavčnih stenah

Zmotno je prepričanje, da suhomontažne stene niso primerne za obešanje slik in pohištva. Tudi take stene lahko prenesejo težje obremenitve, le primerne vijake in vložke je potrebno uporabiti.

 

Debeline mavčnih oz. knauf plošč

Debelina se razlikuje glede na namen oz. uporabo, za suhi omet je primerna plošča debeline 9,5 mm, za stenske obloge, pregradno steno in strope je primerna debelina 10 – 12,5 mm, pri izgradnji mansarde s požarno zaščito pa je primerna požarna knauf plošča dimenzije 15 mm.

 

Orodje za delo

Za suhomontažo je potrebno uporabljati za to primerno orodje , vijake, vložke in druge pripomočke. Med nepogrešljivo orodje za montažo mavčnih plošč pa sodi: nož, vbodna žaga ali lisičji rep, okrogla pila, mizarski meter, univerzalna lopatica za fugiranje, gladilka, široka lopatica, zidarska žlica, brusilnik, vodna tehtnica, ravna letev, gumijasto kladivo, vijačnik, vrtalnik… Pri delu s knauf ploščami je najmodreje uporabiti tudi knaufovo orodje in pripomočke, kot na primer stropna obešala, sidrna obešala, bandažni trakovi, mavčni kiti in lepila, fugirne mase in drugo.

 

Stene v kopalnici

Tudi v kopalnici se velikokrat poslužujemo uporabe mavčnih oz. knauf plošč. Zelo pogosto se nameščajo okoli podometnega kotlička, pri prenovi kopalnice, ali pa pri ustvarjanju praktičnih »vgradnih« poličk pod tušem. Ker pa v kopalnici na steno polagamo ploščice, mora biti stena primerna za tovrstno obremenitev, zato je potrebna dvojna obloga mavčnih plošč.

 

Skrite hišne napeljave

Hišne napeljave lahko elegantno skrijemo v steno. Za ta namen, moramo namestiti stensko oblogo iz mavčnih plošč na podkonstrukcijo. Prav tako lahko inštalacije potekajo po pregradnih stenah in pod stropnimi gips ploščami.

Prikaži več