Suhomontaža

Izdelki 1-32 od 121

Stran
 1. Knauf vijak TN 55mm, 100 kosov

  4,20 €
 2. Juboglet Elektrofix 1-50mm, 2kg

  2,01 €
 3. Juboglet Hobby kit 1-50mm, 2kg

  2,79 €
 4. Knauf vijak TN 4.0x35mm, 100 kosov

  6,15 €
 5. Knauf vijak LN 3.5x9mm, 100 kosov

  7,82 €
 6. Knauf mavčno lepilo Perlfix 25kg

  15,83 €
 7. Knauf vijak LB 4.2x13mm, 100 kosov

  7,26 €
  Ni na zalogi v spletni trgovini
 8. Knauf mavčni kit Fugenfuller 25kg

  35,36 €
 9. Knauf vezni element za CD profil

  0,30 €
 10. Knauf križni vezni element CD

  0,47 €
 11. Direktno sidrno obešalo CD 170mm

  0,56 €
 12. Knauf vijak TB 25mm, 100 kosov

  2,00 €
 13. Knauf vijak TB 35mm, 100 kosov

  2,31 €
 14. Knauf vijak TN 70mm, 100 kosov

  5,80 €
 15. Knauf papirni bandažni trak 75m

  7,25 €
 16. Knauf vijak TN 5.5x38mm, 100 kosov

  6,92 €
 17. Knauf papirni bandažni trak 23m

  2,64 €
 18. Knauf nastavek za vijačenje

  23,15 €

Izdelki 1-32 od 121

Stran

Suhomontaža je najhitrejši, najbolj čist in varen način gradnje. S suhomontažnimi elementi lahko večji prostor pregradimo na več manjših, ki jih morda potrebujemo v domačem stanovanju ali poslovnem prostoru.

Tovrstni elementi omogočajo preprosto oblikovanje in rezanje, s čimer pridobimo moderne, nepravilne oblike sten in stropov. Material omogoča vgradnjo sodobnih svetil, ki popestrijo prostor in nam dajo želeno svetlobo. Če se odločite za ta način gradnje,  lahko to v mnogih primerih uredite sami in prihranite denar, lahko pa postopek zaupate mojstrom.

Vrste mavčnih plošč

V trgovinah Sam najdete mavčne plošče različnih dimenzij in debelin kot tudi OSB plošče tujih in domačih proizvajalcev.
Mavčne plošče in OSB plošče (pogovorno poznane tudi kot Knauf plošče, gips plošče ali Egger plošče) so gradbeni element za suho gradnjo. Z njimi hitro in enostavno uredimo notranje prostore: izravnamo stene, postavimo pregradne stene oz. razmejimo prostore, izboljšamo zvočno ali toplotno izolativnost prostora, izravnamo strop ali postavimo t.i. spuščene strope, zgradimo mansarde in oblikujemo detajle v prostorih.
S suhomontažnimi ploščami si lahko velikokrat  olajšamo prenovo hiše ali stanovanja, saj je postopek vgradnje suh in tako primeren tudi za prostore, v katerih že živimo.

Stenske obloge

Glavna značilnost suhomontažnih plošč je, da so tanke, navkljub temu pa trdne in zelo odporne. Seveda pa se debeline razlikujejo glede na namen. Tanjše so primerne za enoslojni suhi omet notranjih sten. Take stenske obloge lepimo kar neposredno na obstoječe stene. Če pa želimo, da bi imele stene poleg lepega videza tudi boljšo zvočno ali toplotno izolativnost, moramo uporabiti debelejše mavčne plošče.
Knauf in OSB plošče lahko lepimo naravnost na stene, lahko pa jih pritrdimo na podkonstrukcijo. Na ta način lahko steno tudi dodatno zvočno in toplotno izoliramo. Podkonstrukcija je lahko iz lesenih letev ali pa iz temu namenjenih kovinskih profilov.

Pregradne stene

Iz mavčnih plošč in OSB plošč lahko ustvarimo tudi notranje stene, ki ločujejo prostore. V pregradne stene lahko montiramo tudi vrata, nihajna ali drsna, ki se skrijejo v notranjost stene. Za namestitev vrat pa je treba namestiti pravo podkonstrukcijo, da ta prenese obremenitev vrat.

Obloge za strop in mansardo

Tudi strop lahko elegantno zgladimo z namestitvijo stropnih mavčnih plošč, ki se jih pritrdi na leseno ali kovinsko podkonstrukcijo. Kadar je treba velike višine prostorov znižati, uporabimo spuščene stropne obloge.

Obremenitev suhomontažnih plošč

Zmotno je prepričanje, da suhomontažne stene niso primerne za obešanje slik in pohištva. Tudi take stene lahko prenesejo težje obremenitve, le primerne vijake in vložke je treba uporabiti.

Orodje za suhomontažo

Za suhomontažo je treba uporabljati za to primerno orodje , vijake, vložke in druge pripomočke. Med nepogrešljivo orodje za montažo mavčnih plošč pa sodijo:
●    nož,
●    vbodna žaga ali lisičji rep,
●    okrogla pila,      
●    mizarski meter,
●    univerzalna lopatica za fugiranje,
●    gladilka,
●    široka lopatica,
●    zidarska žlica,
●    brusilnik,
●    vodna tehtnica,
●    ravna letev,
●    gumijasto kladivo,
●    vijačnik,
●    vrtalnik.

Pri delu s Knauf ploščami je najmodreje uporabiti tudi Knaufovo orodje in pripomočke, kot so na primer:
●    stropna obešala,
●    sidrna obešala,
●    bandažni trakovi,
●    mavčni kiti in lepila,
●    fugirne mase in      
●    električni mavec.

Stene v kopalnici

Tudi v kopalnici se velikokrat poslužujemo uporabe mavčnih oz. OSB plošč. Zelo pogosto se nameščajo okoli podometnega kotlička, pri prenovi kopalnice ali pa pri ustvarjanju praktičnih »vgradnih« poličk pod tušem. Ker pa v kopalnici na steno polagamo ploščice, mora biti stena primerna za tovrstno obremenitev, zato je potrebna dvojna obloga suhomontažnih plošč.

Prikaži več