Zidaki in preklade

Izdelki 1-32 od 90

Stran
 1. Gorec betonski opažni blok 30

  1,17 €
 2. Gorec betonski opažni blok 20

  1,00 €
 3. Gorec betonski opažni blok 25

  1,10 €
 4. Gorec betonski zidak 12

  0,92 €
 5. Gorec opečno-betonski vogalnik G19

  1,77 €
 6. Gorec opečno-betonski vogalnik G30

  2,22 €
 7. Gorec opečno-betonski vogalnik G25

  2,17 €
 8. Gorec opečno-betonski vogalnik 30

  1,59 €

Izdelki 1-32 od 90

Stran

Če se odločate za klasično zidano gradnjo in ne za montažno oz. skeletno gradnjo se morate že med načrtovanjem hiše odločiti ali boste zidali z opečnatimi, betonskimi ali porobetonskimi zidaki. Kot pri vseh stvareh imajo tudi te, vsak svoje prednosti in slabosti.

Opečnati zidaki
Opeka je naraven, paroprepusten material, kar pomeni, da stena diha. Opečnati zidaki optimalno prepuščajo vlago iz in v prostore ter s tem ustvarjajo idealne bivalne pogoje. Opeka je obenem tudi zelo varna izbira, saj je negorljiva. Danes so opečnati zidaki tehnološko še bolj dovršeni kot nekdaj in že sami po sebi opravljajo pomembne izolativne naloge. Na trgu so zidaki polnjeni s kameno volno, ki dom še bolje toplotno izolirajo in so zaradi tega primerni tudi za nizkoenergijsko in pasivno gradnjo. Še ena novost na področju gradnje z opečnatimi zidaki pa je t.i. suha gradnja z brušenimi zidaki. To omogoča hitro gradnjo, saj namesto malte za vezivo uporabljamo posebno lepilo. Slednje ne potrebuje nobenega sušenja, uporablja pa se ga lahko tudi v hladnem vremenu (pod ničlo). 

Betonski zidaki
Tudi beton je v prevladujoči meri naraven material, a z drugačnimi lastnostmi kot opeka oz. glina. Beton pred vsem slovi po trdnosti, je trajen material, negorljiv in odporen proti vlagi. Žal pa prav zaradi te odpornosti proti vlagi ni paroprepusten, kar pomeni, da stene ne dihajo tako kot dihajo opečnate. Betonski zidaki so tako idealni za temelje, za kletne prostore in za vertikalne vezi oz. plošče med nadstropji. Betonski zidaki imajo slabše termoizolacijske lastnosti, zato za bivalne prostore niso optimalni.

Porobetonski zidaki
Porobeton je posebne vrste beton, v katerem je poleg osnovnih sestavin (peska, apna, cementa in vode) vbrizgan še zrak. Prav zaradi mehurčkov zraka v zidaku, je le ta dobro toplotno izolativen. Ena od njegovih prednosti je, da je lažji od opeke, zaradi česar je možna hitrejša gradnja, pa tudi kakšna rešitev, ki sicer ni bi bila mogoča. Negativna plat porobetonskih zidakov je krhkost. To je sicer obenem tudi prednost, saj nam le to olajša polaganje inštalacij, a vendar je včasih lahko tudi slabost, saj se hitro odkrhne večji del, kot bi želeli. Porobetonski zidaki so zelo priljubljena izbira samograditeljev, saj omogočajo enostavno gradnjo in ostale posege.
 

Prikaži več