Laminati

11 izdelkov

11 izdelkov

Pri prenovi ali gradnji doma se kaj kmalu soočimo z vprašanjem katero talno oblogo izbrati? Ponudba na trgu je pestra, najpogostejša izbira pa so parket, ploščice ter laminati. Slednji postajajo vse bolj priljubljeni, a kaj je tisto, kar prevesi tehtnico na stran laminatov pri izbiri talnih oblog?

Prvi in najpogostejši razlog za nakup laminatov je cena.

Ne glede na kvadraturo površine, ki jo želite obložiti, je laminat med vsemi talnimi oblogami ena najcenejših izbir. Dodana vrednost pa je kvaliteta, katero dobite za ta denar. Poleg nizke cene materiala, boste prihranili tudi na času, saj laminati omogočajo izredno enostavno montažo, ki je predstavljena v nadaljevanju.

Laminati in parket sta večna tekmeca.

Čeprav so laminati narejeni iz umetne mase, za marsikoga odločitev med parketi in laminati predstavlja preglavice, saj nudijo izjemno imitacijo lesa. Na voljo so tudi številni drugi vzorci, s katerimi boste vaš dom naredili popolnoma unikaten. Dodatne prednosti pri izbiri laminatov so enostavno vzdrževanje, čiščenje, vodoodbojnost in boljša odpornost pred udarci. V primeru poškodbe površine lahko ploščo enostavno zamenjate, saj niso zlepljene med seboj. Primeren pa je tudi za talno ogrevanje.

Sistem za enostavno montažo

Ker je polaganje laminatov izredno enostavno in hitro, se zanj odloča vse več domačih mojstrov, saj ne potrebujete predhodnih usposabljanj, temveč le primerno podlago, orodje in zaupanje v lastne ročne sposobnosti. Laminatne plošče so sestavljene iz stranskih zarez, katere verižno zataknemo eno v drugo, kar so poimenovali »Just klik« sistem in za to ne potrebujemo lepila.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu laminata?

Laminati se med seboj razlikujejo po debelini in materialih. Razdeljeni so v  razrede obstojnosti ter trpežnosti z različnimi vrstami zapisov:

  • 31. razred obrabe: sem sodijo najcenejši in najtanjši laminati, saj njihova debelina znaša manj kot 6 mm.
  • 32. razred obrabe: v tej kategoriji so laminati srednjega cenovnega razreda  in debeline med 8-10 mm. Primerni so za domačo oz. stanovanjsko uporabo.
  • 33. razred obrabe: sem sodijo laminati najvišjega cenovnega razreda z debelino med 10-12 mm. Namenjeni so predvsem poslovnim oz. komercialnim prostorom, v katerih je obremenitev tal večja.

Obstajajo tudi druge oznake, ki razvrščajo laminate v razrede obrabe od AC1 (najtanjši laminat) do AC5 (najdebelejši). Za katero debelino laminata se boste odločili, je odvisno od teže in pogostosti rabe podlage.

Še vedno niste prepričani, za katero talno oblogo bi se odločili?

Če se še vedno odločate med različnimi talnimi oblogami, vam svetujemo, da si ogledate pestro ponudbo najrazličnejših laminatov v spletni trgovini SAM. Na izbiro imate imitacije najrazličnejših barv lesa in kamna. Tam boste na enem mestu našli tudi vse, kar potrebujete za njihovo montažo in dodatne nasvete, ki vam bodo v pomoč pri izbiri pravega laminata. Če ste še vedno v dvomih, pa si oglejte naš prispevek o talnih oblogah za vsak prostor vašega doma.

Prikaži več