Vrt in okolica

Pripravite vrt na zimo

Če bi morali izbrati najljubši letni čas bi se verjetno težko odločili za enega, vsak ima poseben čar, a zagotovo vas je kar nekaj, ki vam je najbolj pri srcu prav jesen. Lepi dnevi kličejo po izletih, sprehodih, hribolazenju, kolesarjenju, pa tudi po piknikih in nenazadnje po vrtnarjenju. V nadaljevanju preberite nekaj nasvetov, kaj je na vrtu smotrno postoriti pred zimo.

ZASIPNICA ZA SHRANJEVANJE ZELENJAVE ČEZ ZIMO

Zakaj bi se posluževali principa 'z vrta na mizo' le v pomladno poletnih mesecih, če lahko pridelek uživamo tudi v mrzli zimi. Kako, se sprašujete? V zasipnici. Najbolj primerna zelenjava za shranjevanje v zasipnici so prav jesenski pridelki – korenovke in gomoljnice – korenje, repa, rdeča pesa, zelena in podobo.

Zasipnico so včasih naredili tako, da so na vrtu izkopali približno meter globoko luknjo, jo obložili z listjem in slamo, vanjo položili zelenjavo, potem pa vse skupaj zasipali z zemljo. Lahko pa zasipnico ustvarite tako, da vam bodo pridelki shranjeni v njej vedno pri roki. Vzemite kartonsko ali leseno škatlo (lahko pa tudi kar plastičen hobok) in vanjo nasujte pesek ali vlažno zemljo. Vanjo položite plast zelenjave in nato ponovno plast peska, pa ponovno plast zelenjave in plast peska oz. zemlje. Pazite le, da se zelenjava med seboj ne dotika. Zasipnico hranite v temnem in hladnem prostoru.


ZAVARUJTE PRIDELEK

Nekateri pridelke pa lahko z gredice pobirate še celo pozimi, taka sta na primer radič in endivija. Paziti moramo le na dve stvari, na pozebo in voluharje. Pred pozebo gredico zavarujemo s kopreno. Voluharje pa boste odgnali z odganjalcem voluharjev.


POSADITE DREVESA IN GRMOVNICE

Če prosti čas raje kot na zelenjavnem vrtu preživljate na okrasnem, je jesen pravi čas, da uživate v njegovih lepotah in ga hkrati še uredite. Zdaj je pravi čas, da posadite še kakšno drevo ali grm. Si želite, da bi vaš vrt jeseni žarel v rdečih barvah? Posadite rdeči dren, perzijsko bukev ali ambrovec. Bi radi rdeče jesenske barve na vrtu celo leto? Posadite rdeči javor. Tudi 'cvetje v jeseni' ne obstaja le v romanih, marveč tudi na vrtovih. Grm hortenzije se ob prihodu jeseni odene žareče zemeljske tone. Vrtnice ob koncu poletja še zadnjič pokažejo svoje lepote, kmalu pa bo prišel čas, da jih obrežete in pred prihajajočim zimskim mrazom zavarujete s smrečjem.

Če želite, da bo vrtna trata naslednje leto bujna in zelena, je zdaj čas, da jo pognojite in dosadite.


ODPIHNITE LISTJE Z ZELENICE IN DVORIŠČA

Večna stalnica na jesenskih vrtovih je brez dvoma grabljenje listja. Opravilo, ki nadomesti večerni obisk fitnesa, poleg tega pa je to lahko zabavna naloga za celo družino. Če so otroci še premajhni, da bi pomagali pri grabljenju, pa lahko vmes shranjujejo lepe liste in ustvarijo herbarij. Čez čas lahko posušene liste iz herbarija uporabite tudi za okrasitev doma.

Če imate velik vrt, veliko dreves in še več listja, si lahko grabljenje olajšate s puhalnikom listja. Listje preprosto spihate na en kup in pograbite preostanek.