Vrt in okolica

O zeliščih z Jernejo Jošar

Zelišča so prav tako pomembna kot vrtnine, pri kuhi in pri vrtnarjenju. Ne izboljšajo le okusa jedem, marveč tudi pomagajo pri rasti zelenjadnic in odganjanju škodljivcev. Kam saditi katere, zraven katerih zelišč in zelenjave ter kako skrbeti zanje preberite v tokratnem nasvetu vrtnarske strokovnjakinj Jerneje Jošar.

Zelišča so tako vsestransko uporabna, da bi morala najti prostor na vsakem vrtu in balkonu. Ne samo, da si kuhanja skorajda več ne moremo predstavljati brez njih, uporabna so tudi v kozmetiki, čistilih, za lajšanje zdravstvenih težav. Na vrtu so lahko čudovita čebelja paša, doprinesejo k boljšemu okusu vrtnin ter jih varujejo pred boleznimi in škodljivci. Ker so nezahtevna za gojenje, so primerna tudi za popolne začetnike.


Sonce in skromna tla

Večina zelišč potrebuje toploto in svetlobo ter dobro odcedna vrtna tla, tista, ki jih sadimo v lončke pa kvaliteten substrat in seveda dovolj velike lončke. Gnojenju z gnojili bogatimi z dušikom se raje izognite. Zelišča bodo rasla počasneje, zato bodo razvila več eteričnih olj in ostalih učinkovin, intenzivnejša bosta okus in vonj.


Sejemo enoletnice, sadimo trajnice

Pomlad je odličen čas za sajenje in setev zelišč. Enoletna zelišča moramo vsako pomlad znova posejati, saj zime pri nas ne preživijo. Ko jih enkrat že imamo na svojem vrtu, se velikokrat zasejejo kar same. Seveda pa lahko kupimo tudi sadike. Med enoletna zelišča spadajo bazilika, janež, koper, koriander, boreč, majaron, kumina, šetraj, kamilica
Trajna zelišča drobnjak, luštrek, ožepek, meliso, meto, pehtran, rožmarin, sivko, timijan, žajbelj, ne sejemo, saj je vzgoja iz semena dolgotrajna. Zato kupimo sadike in s tem tudi hitreje dosežemo učinek. Trajna zelišča preživijo zimo na prostem.


Vrt in cvetlični lončki

Zelišča sadimo na robove zelenjavnih gred, na cvetlične gredice, in seveda v lončke. Pri sajenju v lončke bo potrebna malo večja nega, predvsem zalivanje, saj so korenine omejene na zalogo vode v lončku, ki lahko v vročini hitro poide. Poleti bo potrebno zalivati vsak dan.

 

Na zelenjavne grede sadimo trajna zelišča na robove, kjer ne bodo ovirala rasti. Enoletna zelišča imajo šibkejše korenine in ne bodo ovirala zelenjadnic, zato jih lahko sadimo med nje. Ker z zelenjavo kolobarimo – posevek prestavljamo po gredah, trajne dišavnice pa ostanejo na istem mestu več let, bo ob njih vsako leto rasla druga zelenjava. Večina se ujema z vsemi, pri nekaterih pa moramo biti pazljivejši.

Preglednica: K nekaterim vrtninam ne smemo saditi določenih zelišč.

Zelišče Vrtnina
Drobnjak

bob, čebula, česen, fižol, grah, jajčevci, krompir, por, šparglji

Luštrek

Sladki komarček, zelena

Majaron

čebula, česen, por, kumare,

Ožepek

črna redkev, redkvica

Šetraj

redkev

Sivka

Peteršilj, redkvica, solata

Rožmarin, timijan in žajbelj

Bučke, buče, kumare

 


Združevanje zelišč

Če bomo sadili več zelišč skupaj, še posebej to velja za zasaditve v lončke, je potrebno paziti tudi na njihovo medsebojno delovanje. Skupaj ne sadimo drobnjaka in majarona, krebuljice in vinske rutice, pehtrana in vinske rutice, pelina in žajblja ter rožmarina in žajblja.

Meta in melisa imata zelo bujno rast. Razraščata se s podzemnimi poganjki in hitro ju bomo imeli vsepovsod po vrtu. Zato ju raje posadite v večji lonec, ki ga vkopljete v gredo, ali pa ga preprosto postavite poleg grede.

 


Pobiranje zelišč za ozimnico

Zelišča nabiramo ob sončnih dnevih, v dopoldanskih urah, ko ni več rose. Poganjke povežemo v majhne šopke in jih obrnjene navzdol obesimo na vrvico ali pa jih sušimo položene na papir v senčnem in zračnem prostoru. Ko listi postanejo šumeči in se pod prsti z lahkoto zdrobijo, so posušeni. Shranimo jih v temnih steklenih kozarcih, papirnatih ali bombažnih vrečkah.
Zelišča, ki jih bomo posušili in shranili nabiramo ob dnevih za cvet ali plod.


Zelišča za zdrave zelenjadnice

Zelišča so nam v veliko pomoč pri pridelavi zelenjave. Vonj, ki ga oddajajo bo bližnje zelenjadnice varoval pred škodljivci in boleznimi, izločki korenin pa lahko celo vplivajo na izboljšanje okusa.
Šetraj z vrtnin odganja uši, zato ga sadimo med fižol, solato, radič in rdečo peso.
Žajbelj odganja škodljivce in preprečuje napade plesni. Dobrodošel bo predvsem med kapusnicami, paradižnikom in fižolom.
Bazilika zelo dobro odganja listne uši in preprečuje napade plesni. Sadimo jo k papriki, paradižniku, jajčevcu, bučkam, kumaram, lubenicam in melonam, veseli je bodo tudi peteršilj, kolerabica, koleraba, repa in špinača.

Bazilika odganja muhe, molje in celo komarje, jo je dobro posaditi v lončke in postaviti na okenske police.

Koper, kumina in janež imajo kobulaste cvetove, ki privabijo na vrt muhe trepetavke, uničevalke uši. Koper posadimo med brokoli, grah, korenček, kumare, rdečo peso in zelje; kumino med kumare, rdečo peso in zelje, janež pa k čebuli.
Timijan naj raste v bližini cvetače, zelja, kolerabice in zelene, majaron pa ob korenčku.
Meta bo dobro dela bučkam, cvetači, kolerabici, korenčku, krompirju, solati in zelju.