Vrt in okolica

Tina Jemec: Načrtovanje okolice doma

Bi si radi ustvarili prijeten kotiček za hišo, na katerem, bi v poletnih mesecih imeli piknike, ali pa bi ob večerih prebrali na ležalniku dobro knjigo, pa ne veste kako bi se tega lotili?

Univ.dipl.inž. krajinske arhitekture Tina Jemec, vam ponuja nekaj koristnih nasvetov, kako k temu pristopiti.

Predno se lotimo načrtovanja je pomembno, da si zastavite vprašanje, koliko časa boste preživeli na vrtu in koliko časa mu boste namenili za oskrbo. Od tega je odvisno, kako sestaviti posamezne elemente v skladno, privlačno in uporabno celoto.

Ali potrebujete samohodno kosilnico, avtomatsko zalivanje, koliko bo na vrtu vegetacije, saj je za njo potrebno nekoliko več dela (rez, zalivanje, okopavanje), kako zahtevna bo vegetacija? Vse to je odvisno od našega časa in znanja, ki ga potrebujemo, da ustvarimo prijeten kotiček na vrtu.

 

V prvih fazah je potrebno definirati dejavnosti na vrtu:

 • bo to prostor, v katerem boste imeli hišnega ljubljenčka in zato potrebujete ograjo ter visoke grede;
 • potrebujete zelenico, da se bodo otroci lahko igrali;
 • bo to intimen prostor, v katerem želite zastiranja pogledov in bazen;
 • bo to prostor kjer bo polno dišečih rastlin in pridelovalnih gredic

 

Vse to je potrebno definirati že na začetku, da pri sestavljanju ne nastane prenasičenosti, ali pa praznih prostorov, s katerimi ne vemo, kaj bi. Ko imamo definirano namembnost prostora, moramo biti pozorni tudi na dnevno svetlobo, sestavo prsti, zastiranje pogledov, vhod v vrt, kje imamo vodo in elektriko.

Najlažje je, da si ideje in zamisli, ki jih imamo v glavi, skiciramo na papir, pri tem pa se poleg samega položaja na vrtu poigramo lahko tudi z različnimi materiali in oblikami. V nadaljevanju so predstavljeni osnovni trije elementi, ki se pojavijo v vsakem vrtu in nasveti, na kaj biti pozoren pri ustvarjanju.


TLAK

Na vsakem vrtu imamo okoli hiše pločnik ali pot in se moramo odločiti, iz katerega tlaka bosta. Ali bo to les, pesek, tlakovci, kombinacija kamna in travnega substrata ali pa kombinacija lesa in kamna … Pri izbiri tlaka smo lahko zelo izvirni, je pa pomembno, da smo pozorni kakšno težo bo moral tlak prenesti in njegovo izpostavljenost, vlagi, soncu ter vegetaciji.

 

Pri polaganju in kombiniranju tlaka so pomembni tudi njegovi zaključki. Lahko se poigravamo z različnimi materiali, skritimi ali vidnimi, in na tak način ustvarimo zanimiv izgled. Pri kombinaciji dveh različnih materialov lahko uporabimo vidni ali pa skriti robnik, kjer mejna linija ni vidna.

 


TERASA

Terasa je največkrat osrčje vrta in na njej preživimo največ časa, zato je pozicija in ustrezna izbira materialov še kako pomembna.

Položaj terase in sam položaj vrta sta vedno vezana na položaj hiše. Vrt ponavadi postavimo na južni del, kjer imamo postavljene tudi dnevne prostore tako, da čez dan pridobimo največ dnevne svetlobe. Terasa in hiša sta največkrat medsebojno povezani, saj imamo tako direkten prehod iz hiše na vrt, kamor lahko pridemo tudi v copatih. Terasa je lahko postavljena tudi na drug konec vrta, vendar je potrebno do tja pripeljati ustrezno pot, vodo, elektriko in vse ostale elemente, da nismo vezani na hišo (kuhinjo).

Terasa je največkrat pokrita, saj nam v močnem soncu ali pa dežju nudi zaščito. Uporabimo lahko kovinski ali pa lesen nadstrešek, lahko pa je senca naravna, kar pomeni, da jo daje drevo ali plezalke kot so kivi, trta in bršljan. Pri »zelenih sencah« je potrebno upoštevati prisotnost raznih čebel, komarjev in muh, ki se prehranjujejo s plodom ali pa si iščejo zavetje. Če je terasa ob hiši, moramo biti pozorni, da z velikostjo nadstreška ne zatiramo dnevne svetlobe v notranjih prostorih hiše.

Terasa na vrtu ima lahko letno kuhinjo, ki je bodisi lesena ali betonska in je na vrtu postavljena vse leto, lahko pa imamo premično teraso, ki jo skozi zimo pospravimo. To pomeni, da imamo pomičen žar (ali pa kar ves model kuhinje) in vegetacije v koritih, ki jih lahko po želji premaknemo in pospravimo. (Viburnum tinus - nepravi lovor, Symphoricarpos albus - beli bisernik, Cercidiphyllum japonicum - japonski cercidifi, Genista tinctoria – košeničica)

 

 


ZELENI DEL

Vegetacija na vrtu je v veliki meri prevladujoč motiv, ki tudi nosi vizualno sporočilo. Zato je pomembno določiti, kolikšen del vrta bo zasedla, njen položaj in katere vrste bomo izbrali.

V ta namen imamo naslednje skupine:

Drevje:

 • raba je lahko posamična, zaradi zanimive oblike krošnje, cvetenja, jesenske barvitosti ali vednozelenega listja, sence
 • lahko je v prostih skupinah, nasadih, barierah

Carpinus betulus - navadni gaber, Catalpa bignonioides – cigarar, Buddleja globosa - glavičasti metuljnik

Grmovnice:

 • posamično, zlasti večje grmovnice, bodisi zaradi cvetja ali pa vednozelenega listja
 • v živicah, kot prosto rastoča ali v striženi obliki
 • kot pokrovne rastline pri vrstah pritlehne do srednje visoke rasti (največ 1m), pri tem so posebno priporočljive vednozelene vrste

Berberis x frikartii - suličastnolistni vednozeleni češmin, Lonicera nitida - mirtolistno kosteničevje, Symphoricarpos x chenultii - bisernik

Trajnice:

 • najpogosteje se uporabljajo, kot pokrovne rastline, kjer je na voljo velik nabor z zanimivo listno in cvetno teksturo
 • vrste višjih rasti lahko dosežejo višino 1m ali več

Gaura lindheimeri - gavra , Nepeta x faassenii – mačja meta , Stipa tenuissima – nežna bodalica

Enoletnice:

 • največ se uporabljajo v ploskovnih barvnih sestavah, pri čemer barve lahko prihajajo od cvetja ali pa barvnega listja
 • njihova prednost je v dolgotrajnem barvnem učinku
 • v sezoni jih je potrebno vsaj enkrat, včasih tudi večkrat zamenjati

Anagallis Monelli Skylover - Linolistna kurja češnjica , Begonia Dragon Wing – trsne begonije , Diascia – vilinski cvetovi

Pri kombinaciji rastlinskih vrst ali pa sort smo lahko zelo ustvarjalni. Lahko se poigramo tudi tako, da je vsak del vrta v svojem letnem času zanimiv. Ne smemo pa izključiti, da je potrebno vložiti več časa, da so rastline zdrave, oblikovane in močne.

Pri načrtovanju svojega vrta bodite kreativni in naj vas ne bo strah ustvarjalnosti prenesti na papir in nato v realizacijo. To bo vaš prostor in je pomembno, da si ga naredite po vašem udobju.


Članek je napisala univ.dipl.inž. krajinske arhitekture Tine Jemec, ki obožuje naravo, oblikovanje narave in reševanje problemov, ki se pojavijo v njej. Njeni nasveti na temo urejanja okolice doma bodo v pomladnih mesecih stalnica SAMove Baze znanja.