Vrt in okolica

Moj vrt je lahko balkon z Jernejo Jošar

Kljub temu, da so naši balkoni večinoma dokaj majhni, naj to ne bo ovira za vrtičkarske podvige. Tudi na zelo majhnem balkonu si lahko ustvarimo čarobno oazo, seveda moramo bolj preudarno izbirati. Aprila bomo lahko posejali in posadili že prvo zelenjavo, kasneje, ko se otopli, pa še cvetje in dišavnice.

PRIMERNI LONCI IN SUBSTRAT

Zelenjadnice imajo različno velik koreninski sistem, zato temu prilagodite velikost posode. Poskrbite, da so na dnu luknjice in če je večji lonec, nasujte nekaj centimetrov glinoporja, ki bo služil za drenažo. Izberite namenski substrat, na embalaži piše ali je za zelenjavo, cvetje ali dišavnice. Če se le da, izberite takšnega brez šote in z ekološkim certifikatom.


ZELENJAVA ZA MAJHEN BALKON

Izberemo takšne rastline, da bomo dobili od njih čim več, take:

  • ki hitro rastejo, denimo redkvica,
  • ki se po rezanju dobro in hitro obrastejo - rukola, solata, radič,
  • ki jim obtrgujemo zunanje liste – blitva, stebelna zelena, solata in
  • ki naredijo veliko plodov – grah, fižol za stročje.

 


NAMESTO ŠPINAČE BLITVA

Špinača in blitva sta ožji sorodnici in tudi po okusu sta si podobni. Ker za en obrok špinače potrebujemo kar veliko površino posejane špinače, raje posadite rastlino ali dve blitve. Blitvi obtrgujemo zunanje liste, iz srčike pa odganjajo vedno znova mladi. Pobiramo jo vse do prve slane. Različno obarvani odebeljeni ali malo manj odebeljeni listni peclji so tudi zelo dekorativni. Lonček naj bo globok vsaj 20 cm, premer pa prilagodimo številu sadik. Za eno sadiko bo zadoščal 30 cm širok lonec. Blitva bo dobro uspevala tako na soncu kot v senci.


NAMESTO GOMOLJNE ZELENE STEBELNA ZELENA

Če imate radi okus zelene, bo stebelna zelena, zaradi odebeljenih listnih stebel ji pravimo tudi belušna, za v lonec pravi izbor. Gomoljna zelena potrebuje več mesecev, da iz sadike zraste dovolj velik gomolj. Ko ga izpulimo, ga porabimo naenkrat. Zato je gojenje le te potrata prostora. Pri stebelni zeleni obtrgujemo zunanje liste, rastlina pa raste naprej. Posadite jo vsaj 20 cm globok lonec, za eno sadiko naj bo premera 30 cm.


REDKVICA IN RUKOLA V CVETLIČINIH KORITIH

Redkvica in rukola hitro rasteta. Aprila posejano redkvico bomo do konca maja je že pojedli in prostor v koritu prepostili drugim rastlinam. Rukola pa se zelo dobro obrašča in lističe lahkorežemo vse do slane. Obe potrebujeta le 10 cm globoko posodo. Sama ju vedno posejem kar v cvetlična korita. Sejem tako, kot če bi solila. Redkvico je kasneje potrebno redčiti. Korita obesite na ograjo, navznoter, naj gledajo k vam ali pa jih postavite na tla ob ograjo, saj jima delna senca ne bo škodila.

 


SOLATA

Za gojenje solate izberite vsaj 10 cm globoka korita, posode ali kar lesene zabojčke. Slednji so pri meni stalnica. Sejte počez, počasi in previdno, kot da bi solili. Za enakomernejšo setev seme pomešajte z malo mivke. Sama pomešam seme več sort solat, z listi različnih barv in oblik. Tako je vse skupaj še bolj razburljivo. Mešanici za piko na i dodam tudi seme kreše in rukole. Že čez 3 do 4 tedne bodo listki tako veliki, da jih lahko prvič porežete. Nepoškodovan srček bo poskrbel za vedno novo rast mladih listov. Kmalu se bodo rastline obrasle in čez 10 dni bodo spet primerne za rezanje. Izberete lahko katero koli sorto.

 


RADIČ

Če imate raje bolj grenko solato in ne morete brez radiča, posejte sorto tržaški solatnik, kateri obrezujemo liste. Sejete ga lahko v cvetlično korito ali v plitek zabojček. Globina posode naj bo vsaj 15 cm. Rastline hitro rastejo in se dobro obraščajo. Za boljšo preskrbo posejte radič spet čez tri tedne, tako da boste lahko lističe obrezovali izmenično.

 


GRAH

Grah z lahkoto gojimo tudi v lončkih in koritih, le 20 cm globoki morajo biti. Na mojem balkonu je vedno rasla visoka sorta graha z imenom 'Angleški ljubimec', pri kateri uživamo cele stroke. Sejemo tako, da med semeni pustimo 5 cm razmika. Postavimo tudi oporo, naj bo naravna iz lesa ali iz vrbovih vej. Namenimo mu sončno ali delno senčno lego. Če lonec postavimo na stol ali mizico, da bo vse skupaj malo višje, nam lahko nudi zastor krasen zastor pre pogledi.


NIZEK FIŽOL ZA STROČJE

Nizek fižol za stročje posejte v cvetlična korita globoka vsaj 15 cm tako, da pustite med semeni 10 cm prostora. Opore ne potrebuje. Poskrbite, da bo imel dovolj vlage, še posebej med cvetenjem. Da podaljšate obdobje pobiranja, pa vsakič trgajte stroke na dan za cvet.


MAJA SLEDI ŠE VSE OSTALO

Ko se otopli in ko mine nevarnost zmrzali, posadite še zelišča, češnjev paradižnik, koktejl paprike, kumare, jagode. In ne pozabite na cvetje!