Vrt in okolica

Majski vrt

Ko naravo preplavijo zelene barve, je čas, da vsi naravoljubci zavihamo rokave in se podamo na vrtove in terase. Ko so ledeni možje mimo, lahko brez skrbi sadimo, zato vam tokrat predstavljamo nekaj idej in koristnih nasvetov za sajenje na vrtu, krašenje balkonov in vrtov v mesecu maju.

BALKONSKO CVETJE

Maj ali veliki traven je mesec, ko imamo vrtičkarji in ljubitelji cvetja polne roke dela. V tem času zasajujemo balkonska korita. Pri tem moramo paziti, da izbiramo prave rože.

Na sončno stran postavimo bršlinke, zmajeva krila, pelargonije, verbene, surfinije, bidens… Na senčni strani pa bodo bolje uspevale gomoljne begonije, vodenke, fuksije in zajčja deteljica, ki pa dobro raste tudi na soncu.


VRTNINE

Na prosto posadimo plodovke kot so kumare, bučke, paprika, buče, paradižnik, melone, lubenice… Še vedno pa se v maju lahko pojavijo pozebe, zato je najprimernejši čas za saditev plodovk po 15. maju - po ledenih možeh.

V zadnjih leti je zelo modern cepljen paradižnik. Po navadi plodovke sadimo zelo globoko, da naredijo močan koreninski sistem, pri cepljenih sadikah pa moramo biti previdni, da je cepljen del nad zemljo. Rastlina je večja in robustnejša, zato ji moramo nuditi večjo oporo in več hranil.

Zalistnike pri cepljenem paradižniku redno odstranjujemo; najbolje jih je odstraniti s škarjicami, še posebej v vročini, da se ne zatrgajo in ne povzročajo ran, ki so potem vstopna mesta za glivce.

Da bo naš paradižnik čim dlje ostal vitalen ga zaščitimo s streho in upamo, da v zraku ne bo preveč vlage, saj nam potem streha bolj malo koristi. Med paradižnik posadimo baziliko, ognjič ali kapucinke, te rastline paradižniku pomagajo, da je bolj odporen na bolezni.


ZELENICA

V tem času začenjamo tudi z redno košnjo okrasne trave. Pri tem moramo upoštevati pravilo, da v sušnem obdobju kosimo višje in v mokrem nižje. Nad krti se navadno hudujemo, če nam na trati delajo krtine. Nikakor pa jih ne smemo ubijati. Krti so zelo koristni, ker v tleh stikajo za ogrci, strunami, sovkami, mravljami itd. Preženemo jih z neprijetnim vonjem karbida in naftalina. Več o kašnji in negi zelenice pa preberite tukaj >> Popolna zelenica.