Vrt in okolica

Jerneja Jošar: balkonsko cvetje

So vam všeč cvetoči balkoni na katerih se premišljeno razporejene in barvno usklajene bohotijo pelargonije, nageljni, begonije, fuksije, petunije ali katere druge priljubljene balkonske rastline?

Tudi sami lahko doma ustvarite takšen čudovit cvetoči kotiček!

Ko so dnevi in noči že dovolj topli, nastopi čas tudi za balkonske cvetlice.

Ponudba je vsako leto večja in vedno znova prihajajo na trg novosti. Pri nakupovanju naj vas ne zavedejo lep videz in veliki barviti cvetovi, ampak se pozanimajte kakšne zahteve ima rastlina in kakšne pogoje in nego jim lahko nudite.

Kaj so balkonske rastline

To ime smo nadeli skupini enoletnih rastlin, ki se ponašajo s hitro in bujno rastjo, bujnim in neutrudnim cvetenjem, in trajajo od pomladi do prve slane. Prihajajo večinoma iz Afrike, Južne Amerike, Avstralije. Včasih smo poznali le peščico rastlin, s katerimi smo krasili balkone in okenske police. To so bile pelargonije, nageljni, begonije, fuksije, petunije. Potem pa se je leta 1980 začel velik bum s poplavo novih balkonskih rastlin. Surfinije, milijon zvončkov, bidens, verbena, kufeja, lantana, brahikoma, nemezija, modri čudež...in še in še. Nastajale so tudi nove sorte pelargonij, fuksij, begonij.

Lega balkona

Da bo vaš izbor dober, pred nakupom rastlin preverite na katero stran neba je obrnjen balkon, ali je lega vetrovna, kakšna je osvetljenost … Načeloma velja pravilo, da rastline za sončne lege uspevajo tudi v senci, torej na severnih in severovzhodnih legah, vendar tam ne bodo naredile veliko cvetov. Obratno pa seveda ne bo šlo, torej rastline za senco nikar ne dajajte na sončno vročo lego.

  • Rastline za sončno lego: pelargonija, surfinija, milijon zvončkov, petunija, verbena, bidens, gazanija, lantana, portulak, brahikome, gomoljna begonija, monopsis, gazanija, modri čudež, dimorfoteka, diascija, fuksija (določene vrste) sanvitalija, vinka, vanilija, kufeja...
  • Rastline za delno senčno lego: milijon zvončkov, brahikome, bakopa, pelargonija, surfinija, torenija, novogvinejska vodenka, nagelj, diascija, sanvitalija,...
  • Rastline za senčno lego: gomoljna begonija, novogvinejska vodenka, zajčja deteljica, fuksija, nagelj...

Cvetlična korita, posode

Balkonske rastline ponavadi videvamo v cvetličnih koritih obešenih na balkone. Vendar jih lahko posadimo tudi v večje posode in postavimo na okensko polico ali na tla. Posode so lahko so plastične – obstajajo že take iz reciklirane plastike, kovinske, pletene, glinene. Stare posode, ki ste se jih naveličali, pobarvajte. Kar koli boste izbrali, v vsakem primeru poskrbite, da imajo posode na dnu luknjico. Seveda pa brez podstavka ne bo šlo. Če boste sadili potratne rastline, je vredno razmisliti o nakupu korit z vodno rezervo.

Substrati in gnojila

Za sajenje balkonskih rastlin kupite substrat namenjen njim. Že fotografija na vreči daje vedeti, čemu je ta namenjen. Substrati za balkonske rastline so primerne strukture, da se korenine lahko lepo razvijejo, dovolj dobro zadržujejo vodo, ter so obogateni z založnimi počasi raztapljajočimi se hranili.

Oskrba

Ker so na balkonu rastline v loncih in koritih in večinoma pod streho, je njihov življenjski prostor omejen. Zato te rastline v primerjavi z rastlinami na cvetličnih gredah le zahtevajo malo več naše pozornosti. Seveda pa so glede na vrsto tudi med njimi razlike. Zelo veliko zalivanja in tudi dognojevanja potrebujejo denimo surfinije, med tem, ko pelargonije veljajo za skromnejše. Poskušajte zalivati v jutranjih in dopoldanskih urah. Če to ne gre pa pozno popoldan. Le večernemu zalivanju se raje izognite, saj rastline tako dolgo ostanejo vlažne, kar lahko pripelje do glivičnih obolenj, gnilob...

Slog in barve

Balkon lahko uredite v različnih slogih. Lahko je to minimalistično urejen prostor le z udobnim stolom za počivanje in eno ali dvema večjima cvetličnima posodama. Lahko pa je pisan in radoživ kotiček poln barv in opojnih dišav. Seveda moramo pri slednjem tenkočutno izbirati med rastlinami in paziti na barve, velikost in število rastlin, saj se kaj hitro lahko zgodi, da bo balkon, še posebej majhen, deloval nasičeno, prenatrpano in kaotično.

Izberite tiste barve rož, ki so vam všeč, vendar ne pretiravajte z veliko različnimi. Preveč barv vnaša nemir, zato je najbolje izbrati dve ali tri barve v kombinaciji z belo. Lepo je, če so barve cvetov usklajene z barvo korit in loncev ter tudi fasade. Močno rdeče, oranžne umirimo z belimi cvetovi in več zelenja.

Pozabite monotone zasaditve

Marsikomu so se zaradi monotonih dolgih zasaditev z bršljankami ali surfinijami, le te zamerile. Naj ne bo tako! Dandanes je tako velika izbira, da si lahko ustvarite prekrasne kombinacije. Preverite le, da imajo enake potrebe po svetlobi in zalivanju.

Kombinacije z ostalimi rastlinami

Balkonske rastline kombinirajte tudi z ostalimi enoletnicami, denimo s kapucinkami, ki se lepo prevešajo čez rob korit ali portulakom, žametnico in gazanijo. V velikih posodah jih lahko kombinirate z dalijami, travami in ostalimi trajnicami kot so denimo iskrivke, gavre, verbene, ožep, bršljan. Prepustite se domišljiji!


Ste vedeli, da na vašem balkonu lahko pridelate tudi zelenjavo ? Poglejte kako >>Jerneja Jošar: Moj vrt je lahko balkon

Več nasvetov Jerneje Jošar najdete tukaj.