Vrt in okolica

Jerneja Jošar: Čebulice za lepšo pomlad

Zdaj je pravi čas, da poskrbimo, da bodo spomladi iz zemlje pokukali tulipani, narcise, zvončki in druge lepe cvetlice. Vse o jesenskem sajenju čebulic - na vrt ali v cvetlične lončke - preberite v tokratnem nasvetu Jerneje Jošar.

Ko se narava počasi, a vztrajno pripravlja na počitek, že mislimo na pomlad. Da bo ta čim prej cvetoča in dišeča, bodo poskrbele spomladi cvetoče čebulnice. A čas za sajenje teh je prav sedaj. Tulipani, narcise, jarice, zvončki, okrasni luki in še bi lahko naštevala bogastvo teh vrst cvetlic. Sadimo jih na cvetlične grede, z njimi polepšamo trato, popolnimo prostor pod drevjem in grmičevjem, tudi na zelenjavne grede in v cvetlične lončke jih lahko posadimo. Tiste prve spomladanske kavice na vrtu ali balkonu bodo še prijetnejše, če vas bodo obdajale barvite zasaditve.


Kakovost igra veliko vlogo

V ogromni ponudbi čebulnic se je resnično težko znajti in še težje odločati, saj so lepotice na fotografijah neustavljivo privlačne. Zato najprej dobro premislite, kam jih boste umestili. Tako boste tudi vedeli, katera barva tja najbolj pristaja, kakšna višina je potrebna in kdaj bo rastlina cvetela. Obvezno preverite tudi kakovost čebulic. Debele, nepoškodovane, zdrave in na otip čvrste čebulice so pogoj za lepo cvetenje.


Sadimo oktobra

Najprimernejši čas za sajenje čebulnic je mesec oktober. Tla na vrtu so v tem času še dovolj topla in vlažna, kar je pomembno, da čebulice še pred zimo razvijejo dober koreninski sistem. Če sadimo prezgodaj, se lahko zgodi, da že pred zimo poženejo listi, ki pa potem pozebejo.


Tla in lega

Čebulnice potrebujejo dobro odcedna, prepustna, s hranili raje bolj revna kot prebogata tla. Obogatite jih s kompostom, nikakor pa ne dodajajte hlevskega gnoja. Za različne vrste so primerne različne lege. Narcise in tulipani bodo bolje cveteli na sončnih legah, a delno senčna lega jim bo v vročih pomladih, ko rastline zaradi vročine rade odcvetijo že v nekaj dneh, vsekakor godila in cvetje bo dajalo nekaj dlje.


Kombinirajte jih s trajnicami

Z narcisami, tulipani in okrasnimi luki požlahtnite grede s trajnicami. Čebulnice bodo cvetele v tistem času, ko se trajnice šele prebujajo. Ko bo čas čebulnic minil, pa se bodo trajnice že dovolj razrasle in prevzele vlogo okrasja.

Na grede s trajnicami sadimo čebulnice na dva načina:

  • v večje skupine (najmanj 10 čebulic), kjer potrebujete na gredi malo večje prazne dele. Izberite različne sorte, vendar v eno skupino posadite eno sorto.
  • posamično, kjer čebulice sadite posamično v majhne prostore med trajnicami. Ta zasaditev bo delovala kot cvetoči travnik. Izberite več sort, ki se razlikujejo v času cvetenja. Vsako sorto posebej porazdelite enakomerno po gredi. Potem čebulice posadite.

S posebnim načinom sajenja, pričarajte na cvetlični gredi učinek videza travnika.


Narcise na zelenjavne gredice

Že vrsto let posadim narcise in tulipane tudi na zelenjavne grede. Narcise poleg tega, da polepšajo gredice že zgodaj spomladi, ko zelenjave še ni na pretek, njihov vonj – vonj čebule, odganja z vrta voluharja.

 


Kako sadimo na grede

Tla pred sajenjem zrahljamo. S pomočjo sadilnega klina naredimo jamico globoko za dve do tri debeline čebulice. Če so tla slabo odcedna, na dno jamice dodamo nekaj peska ali mivke. Čebulico položimo v jamico in pazimo, da vmes ni zraka, sicer se tam nabira voda in čebulica zgnije. Pokrijemo s prstjo.

Če je na vrtu voluhar, je smiselno sajenje v mreže proti voluharju. Ali pa jih preprosto posadite v lonce, ki jih potem razporedite po vrtu.


Poživite trato in prostor pod drevjem in grmičevjem

Trato s skupinami spomladanskih čebulnic spremenimo v cvetoče okrasje. V trato, ki jo redno kosimo, posadimo zgodaj spomladi cvetoče čebulnice, kot so npr. žafrani ali hrušice. Tudi pod drevjem in grmovnicami posajeni zvončki, jarice, hrušice, snežne modrice in morske čebulice bodo že v enem letu prekrile večje površine in ustvarile čudovite barvne preproge. Da bo zasaditev videti naravnejša, jih sadimo tako, da z višine spustimo večje število čebulic, da padejo na tla in jih posadimo točno tam, kamor so padle.


Neštete kombinacije lončnih aranžmajev

Čudovite zasaditve lahko ustvarite s kombiniranjem več različnih vrst in sort v enem loncu. Večji je lonec, več različnih lahko uporabite. Kombinirajte različno visoke in cvetoče v različnem času. S slednjim podaljšate obdobje okrasne funkcije lonca. Tako denimo posadite v en lonec sorto narcise, ki cveti že konec marca in v začetku aprila, zgodnjo sorto tulipana cvetočega aprila ter pozno sorto tulipana, cvetočega maja. Še lepša bo zasaditev, če bodo te tri sorte tudi različno visoke. Ne pozabite na barvno kombinacijo, saj bodo nekaj časa narcise in zgodnji tulipani in kasneje zgodnji in pozni tulipani, cveteli istočasno. Če na upate kombinirati, posadite v vsak lonec samo eno vrsto rastline. Zasaditev bo lepša, če postavite več lončkov s posameznimi vrstami v skupino.

 


Kako sadimo v cvetlične lončke

Na dno lončka nasujte drenažni sloj (glinopor, prodniki) in preko njega položite vrtnarski filc, ki bo preprečil, da se prst meša z drenažo. Substrat naj bo lahek in ne prebogat s hranili. Preden začnete polniti lonce s substratom, morate vedeti, koliko in katere sorte boste sadili, saj čebulice sadimo po plasteh, odvisno od velikosti in časa cvetenja čebulice. Večje in pozno cvetoče posadimo globlje, manjše in zgodaj cvetoče pa bolj proti vrhu posode. Po vsakem sajenju pokrijemo čebulice s slojem prsti in položimo nanj drugo sorto. Začnite tako globoko, da bo z zadnjim slojem prst segala nekaj centimetrov od roba lončka.

Da bo zasaditev bujna in lepša, sadite čebulice nekoliko gosteje, lahko se med seboj dotikajo.