Vrt in okolica

Čas je za spomladanska opravila - zunaj in znotraj vašega doma

Začetek pomladi je pravi čas, da zavihamo rokave in postorimo prva opravila tako zunaj kot znotraj našega doma.

Ko se sneg in nizke temperature poslovijo, se začne narava počasi prebujat: iz zemlje pokukajo prve trobentice in zvončki, zjutraj nas začne spet pozdravljat živahno ptičje petje, ponovno daljši dnevi pa kar vabijo ven v naravo.

Toplejše temperature nas spodbudijo, da na široko odpremo okna in v hišo spustimo svež pomladanski zrak, prevetrimo garderobne omare ter topla zimska oblačila zamenjamo z lahkimi vetrovkami.

Začetek pomladi pa je tudi pravi čas, da zavihamo rokave in postorimo prva opravila tako zunaj kot znotraj našega doma.


SPOMLADANSKA OPRAVILA ZUNAJ

Očistite odpadno listje, vejice in pesek

Iz trate in sadovnjaka pograbite odpadno listje in odmrlo travo ter odstranite veje, ki so se čez zimo morda odlomile z dreves.

Z dvorišča pometite pesek, ki se je tja zanesel med zimskim posipavanjem cest. Prav tako odstranite morebiten pesek in kamne tudi iz vseh travnatih površin okrog hiše.

S tem si boste olajšali košnjo trave kasneje, okolica vašega doma pa bo tako lepša in bolj urejena.

Pregled drevja

Preverite vsa drevesa okoli hiše in se prepričajte, da njihove veje ne ogrožajo žic, daljnovodov ali bližnjih objektov.

Sadna drevesa natančno preglejte in preverite ali se na njih morda kažejo prvi znaki katere od bolezni sadnih dreves ter temu ustrezno ukrepajte. S pravočasnimi ukrepi pogosto lahko preprečimo, da se okužba razširi na celo drevo ali še huje, na druga, zdrava drevesa v bližini.

Trata in živa meja

Obrišite prah s kosilnice in preverite ali je ta ustrezno pripravljena na bližajočo se prvo košnjo: zaženite motor in se prepričajte ali dobro deluje, preverite nivo olja in nabrusite rezilo, če je potrebno.

Je vaša zelenica postala čez zimo manj bujna in je trava na določenih mestih zelo redka? Zgodaj spomladi je tudi idealen čas za dosejevanje trave. Še več nasvetov za popolno zelenico si preberite tukaj.

Hiša

Sprehodite se okrog hiše in naredite temeljit pregled od zunaj. Preverite, če so morda na fasadi nastale kakšne razpoke, ali pa so se kje pojavile lise, ki so lahko posledica zamakanja vode.

Temeljit pregled namenite tudi strehi: poglejte, če so vsi strešniki še vedno trdno in pravilno nameščeni ter nepoškodovani, pozorni pa bodite tudi na dimnik.

Žlebove temeljito očistite in preglejte za morebitne poškodbe. Prav tako očistite tudi vse druge dele v sistemu za odvodnjavanje kot so jaški, rešetke, kanalete ...

Ograje in vrtno pohištvo

Barva na lesu ali kovini, ki je izpostavljena vremenskim vplivom, se lahko sčasoma poškoduje, razpoka in olušči.

Topli pomladanski dnevi so idealen čas, da dotrajane pobarvane površine obnovite ter ograji, mizi in vrtnim klopem s svežo barvo povrnete sijaj. Pred tem pa ne pozabite z njih najprej odstraniti dotrajanega laka.

Terase, balkoni

Tudi na terasi in balkonih se pozimi običajno nabere kar precej umazanije. Vzemite metlo in krpo ter tla temeljito očistite in pomijte. Če so vaša terasa in balkoni obloženi z lesom, les po potrebi ponovno zaščitite z oljem ali barvo.

Ko ste vse to opravili, ven postavite vrtno pohištvo ter si v miru in brez slabe vesti privoščite malce posedanja in uživanja na domači terasi ali balkonu.


SPOMLADANSKA OPRAVILA V HIŠI

Vodovod

Preverite vodovodno napeljavo in pipe - ali kje pušča voda in je morda potrebno zamenjati tesnilo? Bodite pozorni tudi na morebitne madeže na stropu, ki lahko kažejo na zamakanje vode.

Preverite odtoke. Če ugotovite, da kateri od odtokov vode ne požira dobro, ga odmašite z odmaševalcem odtokov ali visokotlačnim čistilcem.

Peči, kamini in dimniki

Ob koncu kurilne sezone skrbno očistite kamin ali peč, odstranite ves pepel iz kurišča in pospravite preostala drva ter pripomočke za kurjenje do naslednje zime.

Ne pozabite, da je vsako leto obvezno tudi čiščenje dimnika, za kar je najprimernejši čas prav po končani kurilni sezoni. Zato le pokličite dimnikarja in se čim prej dogovorite za termin.

Okna

Očistite okna in spustite pomlad v svoj dom! Obrišite notranjo in zunanjo stran okvirjev, operite stekla, ne pozabite pa tudi na rolete, žaluzije ter okenske police.

Pomladansko čiščenje

Običajno se čez zimo v naših domovih nakopiči kar nekaj prahu, umazanije, pa tudi nepotrebnih predmetov. Da bo vaš dom ponovno zadihal in z njim tudi vi, si vzemite vsaj dva ali tri dni časa za generalno čiščenje. V čistem in urejenem domu se boste prav zagotovo počutili prijetnejše!

Pri tem priporočamo naslednje:

  • naredite si načrt,
  • vsem predmetom določite stalno mesto,
  • lotite se enega prostora za drugim,
  • temeljito očistite tudi težje dostopna in skrita mesta, ki jim čez leto posvečate manj pozornosti,
  • podarite ali zavrzite vse tiste stvari, ki jih ne potrebujete več.

Pri spomladanskem čiščenju pa ne pozabite tudi na garažo, klet in podstrešje.