Naredi SAM

Velikonočna dekoracija iz mavca

Izdelajte ljubke zajčke in piščančke iz mavca, ki bodo popestrili vaše velikonočne praznike.

Zahtevnost

Brez piščančkov in zajčkov ni pravih velikonočnih praznikov. Z njimi okrasimo dom, predvsem pa mizo, ob kateri se zbiramo ob prazniku.

Predstavljamo vam preprosto idejo, kako izdelati mavčne zajčke in piščančke. Ulili jih boste iz mavca, za kalup pa lahko uporabite kar – jajca. Pravzaprav jajčne lupine, v katere nalijete mavec. Še nekaj potrpežljivosti in čisto malo spretnosti, pa bo na mizi jata piščančkov in med šunko in pirhi se bodo skrivali zajčki. Preprosto – tako zelo, da vam lahko pomagajo otroci.

Za piko na i pa smo priložili še recept za okusne domače kolačke, ki se bodo odlično podali k velikonočni pojedini.

Navodila za izdelavo:


  1. V izpihano jajce/kalup z olfa nožem izrežite okroglo odprtino, polmera približno en centimeter.
  2. Iz kosa žice oblikujte zajčja ušesca.
  3. Zmešajte mavčno maso z vodo. Masa mora bit idovolj redka, da bo primena za vlivanje.
  4. Izpihano jajce/kalup postavite na podstavek (uporabite lahko škatlo od jajc ali manjši lonček) in skozi odprtino vanj vlijte mavčno maso tako, da kalup napolnite do vrha.
  5. V nekatere kalupe na vrhu zapičite zajčja ušesca iz žice - iz teh boste naredili zajčke, iz ostalih pa bodo nastali piščančki.
  6. Počakajte, da se mavčna masa posuši. Čas sušenja je odvisen od tega, kako gosto oziroma redko maso ste zmešali. Predno nadaljujete s postopkom mora biti popolnoma suha.
  7. Z olfa nožem nato previdno odstranite lupino/kalup in jajce s finim brusnim papirjem nežno pobrusite, da zgladite morebitne nepravilnosti.
  8. Piščančki: iz filca izrežite kljunček in rožo ter ju z lepilno pištolo prilepite na jajce. S črnim markerjem narišite oči.
  9. Zajčki: s črnim markerjem zajčkom narišite oči in smrčke.
  10. Piščančke položite v "gnezda" iz košarice, zajčke pa lahko postavite v majhne lončke, ki ste jih pred tem napolnili s travo. Z njimi okrasite praznično obloženo mizo!

 

RECEPT: Kolački z brusnicami

 

Potrebujete:

- 520 g moke

- 14 g suhega kvasa

- 15 g mešanih začimb

- sol

- 195 g brusnic (ali rozin)

- 40 g masla

- 2 rahlo stepeni jajci

- 300 ml mleka

 

Okrasitev:

- 65 g moke

- 60–75 ml vode

 

Glazura:

- 45 ml vode

- 30 g sladkorja

 

- Maslo za serviranje

 

Priprava:

V veliki posodi zmešamo suhe sestavine in dodamo brusnice. V majhni posodi na nizki temperaturi razpustimo maslo. Dodamo mleko in segrejemo do mlačnega. Zmešamo mlačno mleko z rahlo stepenimi jajci, tekočino dodamo suhim sestavinam in mešamo, zatem na pomokani površini z rokami pognetemo v mehko testo. Hlebček damo v rahlo naoljeno posodo za 1 uro vzhajati, da dvakratno naraste.

Testo znova zvrnemo na pomokano površino in rahlo pregnetemo, da se lepo poveže. Hlebček razdelimo na 12 enakih delov. Oblikujemo jih v lepe kroglice in jih razporedimo na pekač. Pekač pokrijemo za pol ure, da kolački vzhajajo. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija.

Okrasitev: Moko in vodo zmešamo do gladkega, po potrebi dodamo vodo, če je pregosto. Maso damo v manjšo dresirno vrečko in naredimo križ čez kroglice. Pečemo 20–25 minut.

Glazura: Vodo in sladkor damo v ponvico na majhen ogenj, da se sladkor stopi. Kuhamo 3–4 minute, da dobimo sirup, prelijemo ga čez tople kolačke.

Pa dober tek!