Naredi SAM

Prenova retro stene

Če prenavljate staro stanovanje in želite v njem ustvariti bolj moderen izgled, potem nikar ne zanemarite sten.

Modernejši izgled starega stanovanja namreč lahko dosežete prav s temeljito prenovo sten.

Zahtevnost

Prenova starejših stanovanj je zagotovo svojevrsten izziv. Majhni prostori, visoki stropi, grobi ometi, drugi materiali in način gradnje kot jih uporabljamo danes … Kar nekaj znanja in iznajdljivosti je potrebno, da starejše stanovanje spremenimo v prijetno, današnjemu času prilagojeno bivalno okolje.

Nekatera dela je pri tem zagotovo najbolje prepustiti strokovnjakom, druga, manj zahtevna, pa z nekaj dobre volje in potrpežljivosti brez težav in posebnega znanja, lahko opravimo tudi sami. Na primer izravnamo grobi omet na steni.

Navodila za izdelavo:

  1. Pred pričetkom dela ne pozabite vseh izpostavljenih površin zaščititi z zaščitno folijo in zaščitnimi trakovi (tla, kotne letve, okna, okenske police, radiatorje …).
  2. Nato steno zbrusite z brusnim papirjem tako da bo popolnoma gladka. Brušenje lahko opravite ročno, veliko lažje pa bo, če se tega opravila lotite s stenskim brusilnikom oziroma »žirafo«. V obeh primerih ne pozabite na uporabo zaščitne maske, saj je droben prah, ki nastane pri brušenju, izjemno škodljiv za dihala.
  3. Ko je stena gladka, jo premažite z akrilno emulzijo. Ta bo nase vezala prašne in druge slabo oprijete delce, obenem pa poskrbela za boljši oprijem barve.

  4. Na koncu steno le še pobarvajte z izbrano barvo. Za popolno prekrivnost je priporočljivo narediti dva nanosa, pri močno prekrivnih barvah pa je lahko dovolj tudi že en sam nanos.

Namig #1

Uporabite zaščitni trak in se poigrajte z barvami. Z malo domišljije lahko ustvarite zelo zanimive, unikatne vzorce, ki bodo vaš prostor poživili in vanj vnesli prijetno, sproščeno vzdušje.

Namig #2

Stanovanje lahko zelo trendovsko prenovite tudi tako, da starih sten sploh ne zbrusite ampak raje ohranite njihov obstoječ, grob videz. Ta bo vašemu prenovljenemu stanovanju dodal vintič pridih in ustvaril občutek prijetne domačnosti.