Naredi SAM

Obnova pohištva

Staro pohištvo iz masivnega lesa se močno razlikuje od novodobnega, namenjenega hitri potrošnji. Staro pohištvo je vzdržljivo, njegova estetska podoba pa je največkrat brezčasna. Ne zavrzite starega pohištva, obnovite ga in prihranite ter dajte domu oseben pečat.

Zahtevnost

1. korak: Brušenje – od grobega do finega

Najprej se lotite brušenja na grobo, nato pa preidite na bolj fine brusne papirje, da boste res natančno pripravili površino za nadaljnjo obdelavo.

Če boste brusili le toliko, da zgladite površino, je dovolj če brusite le z brusnimi papirji. Če pa boste brusili, da bi povsem odstranili barvo s pohištva, vam svetujemo, da uporabite vrtalnik z lamelnim brusnim kolutom

Brušenje pohištva

Ko brusite površino, postopoma prehajajte od bolj grobih brusnih papirjev k bolj finim. Grobost oz. finost brusnega papirja razberemo z granulacije, ki je označena s številkami. Najnižje vrednosti predstavljajo bolj grob, višje pa bolj fin brusni papir. Številke se gibljejo od 24 do 1200, katera granulacija služi kateremu namenu pa predstavljamo v tabeli:

30

Zelo grobo. Namenjeno hitremu odstranjevanju materiala, na primer za masivna lesena tla.

50

Grobo. Za hitro odstranjevanje materiala.

80

Srednje grobo. Za brušenje lesa pri pripravi na lakiranje ali barvanje.

120

Fino. Za brušenje lesa pri pripravi na lakiranje ali barvanje.

Ni primerno za odstranjevanje laka ali barve.

Primerno za čiščenje ometa ali vodnih madežev na lesu.

180

Zelo fino. Za brušenje lesa.

240

Zelo fino. Za brušenje površine med  nanosi barve ali laka.

320

Ekstra fino. Začetno poliranje lesa.

500

Super fino. Za končno poliranje lesa.

1000

Ultra fino. Za končno poliranje povšrin.

Pomembno

Proces brušenja je pri prenovi pohištva zelo pomemben. Če površina ni dovolj zbrušena se lahko zgodi, da bo kasneje nanešena plast barve odstopila ali pa bo popokal lak.

2. korak: Fina popravila

Če se na leseni površini poznajo udrtine, praske ali druge globoke poškodbe, jih zapolnite s polnilom oz. kitom za les (izberite barvo, ki se najbolj ujema z barvo lesa) in nato, ko se polnilo dobro posuši, ga še zbrusite do gladkega. Po končanem brušenju dobro očistite površino, da na njej ne bo drobcev in prašnih delčkov. 

Kit za les Pleskarska lopatica

 

3. korak: Barvanje, lakiranje ali oljenje

Kako izbrati pravo barvo ali lak? V prvi vrsti izbira zavisi od tega ali bo pohištvo v suhih, notranjih prostorih ali bo zunaj in morebiti izpostavljeno vremenskim neprilikam. Poleg tega pa barvo ali lak izberete na podlagi tega, kakšen izgled pohištva želite: v naravni barvi lesa ali bolj barvit.

Zunanje pohištvo:

  • če želite les zaščititi pred vlago, je najboljša izbira impregnacijski lak ali barva
  • če gre za les, ki dobro prenaša vlago, kot je na primer tik ali macesen, lahko uporabite tudi olja: tungovo, laneno...

Notranje pohištvo:

Nanašanje barv, lakov in olj:

  • Barvo ali lak lahko nanašate s čopičem, a pri tem pazite, da na čopič ne nanesete preveč barve. Nanašajte tanke plasti barve, da se ne bodo ustvarile kapljice, ki se lahko zasušijo na površini. Po nanosu prve tanke plasti barve počakajte, da se dobro posuši, šele nato se lotite drugega barvanja in po potrebi še tretjega. Če želite, lahko na barvo nanesete še lak, pred tem morate površino ponovno zbrusiti s finim brusnim papirjem in šele nato nanesti lak s sijajem ali mat učinkom.
  • Zelo lepo in enakomerno lahko barvo nanesete s pištolo za lakiranje. Seveda pa potrebujete za to primeren prostor in delovno zaščito: rokavnice, očala in masko.
  • Zelo enostavno in za vsestransko uporabo so tudi spreji. 

Spreji

  • Najbolj naraven videz pohištva pa dosežete z uporabo olj. Le ta nanašate s krpo. Olje vtrete v pohištvo in pri tem pazite, da ga ne nanesete preveč, saj se lahko zgodi, da se ne bo posušilo. Malo ga nanesite na krpo in ga vtrite v pohištvo. Na koncu dodobra odstranite odvečno olje s pohištva.