Naredi SAM

Makrame - viseče rože

Makrame je starodavna umetnost vezanja vozlov v različne vzorce. Predstavljamo vam, kako lahko sami v makrame tehniki ustvarite obešalo za viseče lončnice.

 

Zahtevnost

Tehnika makrame sega že v čas pred našim štetjem; na oblačilih Asircev lahko vidimo obrobe z vozlanimi in resastimi robovi, Egipčani pa so vozle že uporabili za okrasje in sicer kot nakit in za dekoracijo doma. V srednjem veku je makrame doživel razcvet v Španiji, v 14. in 15. stoletju pa se je tehnika makrameja prenesla tudi v Italijo in Francijo, kjer so na ta način začeli ustvarjati oltarne prte za cerkve. V Veliki Britaniji je makrame postal popularen šele v 19. stoletju. Tudi v ameriške vode je makrame prišel malo kasneje, a postal zelo priljubljen; legenda pravi, da so si severnoameriški mornarji dolge ure na ladjah krajšali z izdelavo makrameja.

Največji 'boom' pa je makrame doživel v 60ih letih 20. stoletja s hippiji in zanimanje zanj ter za izdelke iz makrameja ni zamrlo vse do danes. Prav v zadnjih letih se je močno vrnil t.i. boho chic slog, ki v interierja vpleta razne stare kose pohištva, ratan, preproge in seveda tudi makrame.

V nadaljevanji vam predstavljamo enega bolj praktičnih izdelkov iz makrameja, viseči makrame za sobne rastline. Za izdelavo potrebujete le vrv, podložko, škarje, spretne prste in nekaj vztrajnosti.

 

Navodila za izdelavo:


SOBNE RASTLINE

Kakšne vse so predostni sobnih rastlin in kako izbrati pravo preberite tukaj >> https://www.sam.si/baza-znanja/dom/sobne-rastline-cistilci-zraka-v-vasem-domu