Naredi SAM

Kakšna je razlika med silikonom in akrilom?

Kdaj uporabiti silikon in kdaj akril? Kaj lahko uporabljamo v kopalnici in s čim zapolnimo razpoke okoli oken in vrat? Se lahko silikon in akril tudi pobarvata? Na ta in druga vprašanja odgovorimo v tem poučnem prispevku.

Silikone in akrile, kot pogovorno najpogosteje rečemo silikonskim in akrilnim tesnilnim masam, uporabljamo za spojitev stikov in zapolnitev razpok. Domači mojstri se pri prenovi in domačih popravilih največkrat srečajo z obema, pri tem pa se lahko znajdejo pred vprašanjem katero uporabiti za kakšen namen in kakšne so razlike med njima. Na prvi pogled sta si silikonska in akrilna masa zelo podobni a se vseeno uporabljata na različnih mestih in imata različne lastnosti, v nadaljevanju vam predstavljamo vsako posebej, njune lastnosti in uporabo.


SILIKONSKA TESNILNA MASA

Silikonska masa je vodotesna in zato primerna za vlažne prostore kot sta kopalnica in kuhinja. Najpogostejša uporaba silikonskega kita je za spojitev stikov ob umivalniku, straniščni školjki, kadeh in tuš kabinah. Silikon se nanaša tudi za spojitev stikov v kotih, kjer so položene keramične ploščice.

Silikonska tesnilna masa je elastična in zato ne razpoka. Da bi bila barva silikonskega kita čim bolj podobna barvi materiala na katerega ga nanašamo, moramo izbrati pravo barvo. Pri celostni prenovi kopalnice tako lahko izberemo silikonski kit, ki je enake barve kot so fuge. Pri nanašanju silikonskega kita ob kadi, umivalnike in straniščne školjke se ljudje pogosto odločajo za silikon nevtralne torej bele barve ali prozornega. Seveda pa je vse stvar posameznikovega okusa oziroma želja. Slabost silikonske tesnilne mase je, da se s časom obarva. A tudi ta težava je enostavno rešljiva. S pripomočki za odstranjevanje tesnilne mase silikon preprosto odstranimo in na njegovo mesto nanesemo svežo plast.

Pri uporabi silikonske tesnilne mase v vlažnih prostorih kot je kopalnica, je priporočljivo izbrati tesnilno maso, ki vsebuje dodatek prosti plesni. Seveda pa silikon uporabljamo tudi za druge namene in v različnih prostorih. Če bomo silikon uporabili za spojitev stikov pri steklu na kaminu, zapolnitev razpok na lončeni peči ali spoje na dimniku, moramo uporabiti silikonsko tesnilno maso, ki je primerna za večje temperaturne obremenitve.

Ključne lastnosti silikonske tesnilne mase so:

  • vododporna,
  • elastična,
  • ni je mogoče barvati, zato moramo že v naprej izbrati primerno barvo,
  • izbrati moramo primerno za željeno uporabo (vlaga, vročina, etc.).


AKRILNA TESNILNA MASA

Akrilna tesnilna masa se uporablja za ustvarjanje spojev in zapolnitve razpok okoli vrat in oken, za tesnjenje poroznih materialov kot je porobeton, mavčne plošče in drugih gradbenih materialov ter za prekrivanje napak in polnjenje rež v stenah, pohištvu, etc.

Glavna prednost akrilne tesnilne mase je, da jo je mogoče ometati in prebarvati, tako da se zlije s podlago in postane povsem nevidna. Njena pomanjkljivost pa je, da ni vodoodporna in kot taka ni primerna za kopalnice in druge prostore, ki so močno izpostavljeni vlagi.

Akrilne tesnilne mase se med seboj lahko razlikujejo glede na namembnost. Predvsem moramo biti pozorni ali je izbrana masa primerna za zunanjo uporabo ali le za notranjo in ali kakšne obremenitve lahko prenese. Včasih je koristno pred nanosom akrila nanesti še prednamaz za boljši oprijem, predvsem ko gre za gladke površine in večje

Ključne lastnosti akrilne tesnilne mase so:

  • ni vodoodporna,
  • s časom lahko rapoka,
  • lahko jo barvamo,
  • pri izbiri upoštevamo namembnost (notranji ali zunanji prostori, velika obremenitev ali le manjša popravila).


NANAŠANJE IN ODSTRANJEVANJE TESNILNE MASE

Tesnilne mase največkrat dobimo v kartušah, ki se vstavijo v tesnilo pištolo. Pištola nam omogoča nadzorovano stiskanje tesnilne mase iz kartuše. Koristno pa je najprej preizkusiti iztiskanje in nanašanje na testni površini. Preizkus lahko na primer opravite kar na vrečki za smeti, ravno toliko, da dobite občutek za iztiskanje mase. Ko tesnilno maso nanesete na željeno mesto, jo zgladite s fugirno lopatico za kotne fuge. Te lopatice imajo različne nastavke in izberete lahko takega, ki vam ustreza oziroma dimenzijsko ustreza mestu, kamor nanašate tesnilno maso. Alternativna možnost, ki je zaradi svoje enostavnosti zelo primerna za hobi mojstre, pa je uporaba nastavkov za silikoniranje. Nastavki so različnih dimenzij in oblik, z njimi pa lahko lepo nanesete tesniln maso.

Ko tesnilno maso načne zob časa in jo je potrebno zamenjati, uporabite rezilo za odstranjevanje tesnilne mase, lahko pa si pomagate tudi s kemičnim sredstvom za odstranjevanje. Ko tesnilo maso odstranite, površino dobro očistite, nato pa lahko pričnete z nanašanjem nove plasti tesnilne mase.