Dom

Vzdrževanje kamina

Eden najbolj prijetnih občutkov v zimskih mesecih je, ko se malce prezebli stisnemo ob kamin. Zvok prasketanja ognja, pa pričara skoraj praznično vzdušje vsak dan.

Ni pa dovolj le kupiti drva ali pelete in zakuriti ogenj, kaminsko peč je potrebno redno vzdrževati. Kaj in kako pogosto moramo postoriti preberite v nadaljevanju.

1. ODSTRANJEVANJE PEPELA

Vsak dan je treba iz ohlajenega kamina odstraniti pepel. To najlažje storite s sesalnikom za pepel.

Pepel lahko hranite v kovinski posodi zunaj in ga spomladi uporabite kot gnojilo, vsebuje namreč veliko fosforja, kalija in kalcija, ki je koristen za rastline. S pepelom lahko gnojite trato, sadno drevje, še posebej koristen pa je za korenovke in krompir. Pepel pa ni primeren za gnojenje cvetočih grmov kot so hortenzije, gardenije in rodeodenodron. Pepel lahko posujete tudi na kompost, saj apnenec v pepelu pospešuje proces razgraditve komposta.

 

2. ČIŠČENJE STEKLA

Če imate kamin s steklom, le to s časom počrni od saj. Najenostavnejši način čiščenja stekla je kar s pepelom. Najprej se prepričajte, da je kamin ohlajen. Navlažite časopisni papir in ga povaljajte v pepel. Nato s tem podrgnite po steklu in odstranite umazanije. Odsvetujemo uporabo krp in agresivnih čistilnih sredstev, ki bi lahko steklo poškodovala. Uporabite pa lahko namenska sredstva za čiščenje stekla, v skladu s priporočili proizvajalca.

 

3. ČIŠČENJE LONČENE PEČI

Če imate lončeno peč, prekrito s pečnicami, te čistite le z vlažno krpo.

 

4. ČIŠČENJE DIMNIKA

Enkrat letno je potrebno očistiti tudi dimnik. Za to poskrbi dimnikar. Vi pa poskrbite, da imate takrat na sebi kakšen gumb, za katerega se boste prijeli.

 

5. ALI STE VEDELI?

  • Ali ste vedeli, da je za kurjenje v kaminu najboljši les listavcev? Le ta namreč gori počasneje kot les iglavcev. Je pa res, da z lesom iglavcev ogenj hitreje zakurimo.
  • Ali ste vedeli, da časopisni in drug odpadni papir ne sodijo v kamin? Črnila namreč pri gorenju tvorijo škodljive snovi. Ogenj lahko zakurite le z drvmi in trskami, lahko pa si pomagate še s podžigalno volno ali kockami.
  • Ali ste vedeli, da morate za gorenje v kaminu uporabljati suh les? Bolj kot je les vlažen, več dima se ustvarja pri gorenju.
  • Ali ste vedeli, da lahko namesto z drvi, v kaminu kurite tudi z lesnimi briketi? Njihova prednost je, da med izgorevanjem oddajajo več toplotne energije. Poleg tega, pa od njih ostane malo pepela.
  • Ali ste vedeli, da pri izgorevanju nastaja ogljikov monoksid, toksičen plin brez barve, vonja in okusa? Zato moramo (tudi zakonsko) v domove namestiti detektorje ogljikovega monoksida.

Ne pozabite

V prostor s pečjo vedno namestite detektor ogljikovega monoksida