Dom

Varčno ogrevanje

Varčno, a toplo. Kako prihranimo pri ogrevanju in imamo prijetno topel dom?
Kako vzdrževati radiatorje, kakšne so prednosti IR panelov in kamina in druga koristna vprašanja za čim boljši izkoristek ogrevalnih naprav in čim manj zapravljenih evrov v denarnici.

V času, ko novice preplavljajo pogovori o draginji, podražitvi energentov, pomanjkanju goriv in obeti hladne zime je prav, da se ozremo v svoja domovanja in pogledamo kje bi lahko prihranili in kako bi lahko dom čim bolj nepotratno ogreli.

Če gradite ali obnavljate dom, se reševanja toplotnih izgub lahko lotite celostno, če pa poskušate le sanirati obstoječe stanje imamo za vas nekaj enostavnih rešitev, ki vam lahko prihranijo kar nekaj evrov, predvsem pa vam zagotovijo toplejši dom čez zimo.


ODZRAČEVANJE RADIATORJEV

Če dom ogrevate z radiatorji, jih pred začetkom kurilne sezone odzračite. To najenostavneje naredite z uporabo ključa za odzračevanje radiatorjev, ponekod pa je to mogoče storiti tudi z uporabo izvijača. Med odzračevanjem boste najprej slišali uhajanje zraka, temu pa bo sledila tekočina, zato si pripravite posodico ozirom krpico. Ko se pojavi tekočina, lahko ventilček ponovno zaprete.


TEMPERATURA V PROSTORU

Uravnavanje temperature v prostoru ni zanemarljivo ko pride do tega, da vam bo vedno prijetno toplo in da ne boste po nepotrebnem potrošili preveč. Najmodreje je redno vzdrževati neko raven ogretosti doma, to pomeni, da tudi ko vas ni (npr. če greste na počitnice), temperatura doma ne pade pod 15°C. Če bi temperatura padla pod 15°C bi porabili veliko več, da bi prostore ponovno ogreli, kot vas stane, če jih nenehno vzdržujete na določeni temperaturi.

Sicer je priporočljiva temperatura bivalnih prostorov med 19 in 22°C. Temperaturo uravnavate bodisi s termostatom ali pa imate v prostoru termometer na katerem kontrolirate temperaturo in temu primerno prilagajate jakost gretja. Najučinkoviteje je na radiatorjih imeti termostatski ventil, pri tem pa je ključnega pomena, da ga pravilno uporabljate (več o tem v poglavju termostatski ventil). Priporočena temperatura v spalnici je nekoliko nižja, med 18 in 20°C.


TEMOSTATSKI VENTIL

Pri ogrevanju z radiatorji je uravnavanje temperature prostora najbolj enostavno termostatom. A tudi če ga nimate, vam enostavno rešitev ponujaj termostatski ventil oziroma termostatska glava. Termostatska glava ima vgrajeno tipalo, ki zazna ali je temperatura v prostoru dosegla željeno. Poleg tipala je v termostatski glavi tudi polnilo (plina li tekočina), ki se glede na informacijo tipala razteza ali krči in s tem povzroča gib vretena, ki omogoča, da se v radiatorje steka večja ali manjša količina ogrevane vode. Torej, če tipalo zazna, da je temperatura prostora dosegla željeno, se prekine dotok ogrevane vode v radiatorje. Ko tipalo zazna, da je temperatura v prostoru padla, se v radiator prične ponovno stekati ogrevana voda.

Termostatske glave imajo navadno lestvico za izbiro toplote od 1 do 5. Okvirno lahko te številke »prevedemo« v naslednje temperature:

  • 1 = 12°C,
  • 2 = 16°C,
  • 3= 20°C,
  • 4 = 24°C,
  • 5 = 28°C.

Seveda pa je prava vrednost odvisna še od drugih faktorjev kot je izolacija prostora, osončenost prostora in druge. Da bi lahko optimalno naravnali termostatsko glavo na vašem radiatorju je potrebno narediti test. Primer: Če želite temperaturo v dnevni sobi 22°C, nastavite termostatsko glavo na 3,5. Nato na termometru opazujte kaj se dogaja s temperaturo. Ko se ustali na neki vrednosti, boste dobili občutek, kaj v dani sobi pomeni 3,5 in jo boste temu primerno regulirali. Ko boste našli optimalno pozicijo, si jo označite. Pomembno za optimalno delovanje in čim večji prihranek je, da termostatske glave na vrtite sem ter tja, ko se vam zdi prehladno ali pretoplo. Njen namen je, da sama regulira pravo temperaturo. Seveda pa, ko vas dlje časa ni, zmanjšajte vrednost, nato pa jo lahko spet vrnete na označeno pozicijo.  Torej, če se vam zdi prehladno, počakajte, saj bo termostatska glava sama uravnala, da bo temperatura prišla do tiste, ki ste jo nastavili.

Kot rečeno je prava vrednost števil na termostatski glavi odvisna od različnih vplivov v prostoru, zato boste morali nastavitev opraviti v vsakem prostoru posebej. Če na primer v eni sobi 3 pomeni 20°C, lahko v drugem pomeni 21 ali pa 19°C.

Pomembno je tudi, da so v prostoru z večimi radiatorji, vse termostatske glave nastavljeno na enako vrednost.

Prav tako je pomembno, da okoli termostatskih glav kroži zrak, pazite torej, da jih ne prekrivajo zavese, pohištvo ali obloge radiatorjev. V takih primerih termostatska glava ne bo pravilno delovala in je potrebno namestiti tako z ločenim tipalom.


IR PANELI

Vse več gospodinjstev se v zadnjem času za ogrevanje doma poslužuje IR panelov. Nadvse praktični pa so tudi kot rešitev za posamične prostore. Navkljub temu, da se infrardeči paneli napajajo na elektriko, pa so zelo varčni potrošniki električne energije. Seveda je na koncu znesek odvisen od trenutne situacije cen električne energije a naj vas okvirno orientiramo: ena 1000 W infrardeča grelna plošča porabi 1kW električne energije na uro.  

Preden se odločimo za nakup IR panelov se moramo prepričati, da imamo ustrezno električno napeljavo, enofazni tok, primerne varovalke, kable in vtičnice. Predvsem pri starejših stavbah se lahko zgodi, da posamezne varovalke niso dovolj močne za tovrstno obremenitev. IR panel  z 1100W porabi približno 5 amperov električnega toka. Torej bodite pozorni koliko IR panelov načrtujete priklopiti ne eno varovalko, koliko amperov ima ta varovalka in ne pozabite upoštevati še ostalih porabnikov električne energije, priključenih na to isto varovalko.

Posebno pozornost velja nameniti namestitvi IR panelov. Pomembno je, da so nameščeni dovolj visoko. IR paneli za razliko od klasičnih radiatorjev toplote ne oddajajo s kroženjem zraka, marveč jo prenašajo s sevanjem. To pomeni, da delujejo podobno kot sonce, ko nas obsevajo, nam je toplo, če pa je med panelom in nami pohištvo, bo le to preprečevalo, da bi nas toplota dosegla. Najbolje je IR panele montirati višje na steno ali na strop.

Tudi pri ogrevanju z IR paneli bomo najbolj preudarno ravnali, če bomo namestili termostat. Slednji bo vzdrževal željeno temperaturo v prostoru, torej bo panele vklapljal in izklapljal po potrebi in tako prihranil nepotrebno porabo električne energije.


KAMINI

Kamini so nekoč predstavljali osnovni vir toplote, v preteklih desetletjih, pa jih je v veliki meri zamenjalo t.i. centralno ogrevanje. Navkljub temu, pa kamini niso izginili, daleč od tega, zadnje čase celo ponovno pridobivajo na veljavi. In če ne drugače, jih marsikdo z velikim veseljem vpelje v svoj dom kot dodaten vir, predvsem pa je nadvse učinkovita rešitev, ko potrebujemo prostor ogreti hitro. Marsikdo tudi meni, da je to ena bolj prijetnih toplot in nenazadnje, če vsi ostali viri ogrevanja odpovedo, nas kamin lahko vedno reši. Vsekakor pa boste z dogrevanjem prostorov s kaminom, lahko prihranili pri porabi elektrike, kuriva ali plina.

Za najboljše delovanje kamina je pomembno, da ga redno vzdržujete in da si v prostor s kaminom namestite detektor ogljikovega monoksida. Koristne napotke o vzdrževanju in uporabi kaminov preberite v tem prispevku >> Vzdrževanje kamina


ZRAČENJE

Za konec pa ne pozabimo še na zračenje. Zračenje prostorov je kakopak zelo pomembno in potrebno, kako zračimo pa lahko dodobra spremeni našo porabo pri ogrevanju. Priporočljivo je, da zračite intenzivno, torej z na stežaj odprtimo okni. Okna za približno 5 minut pusite na stežaj odprta in če je mogoče ustvarite prepih. To ponovite nekajkrat na dan, na primer 3x. Tako se zrak dodobra premeša, obenem pa toplota iz prostora ne uhaja predolgo. Odsvetuje se dolgotrajno zračenje s priprtimi okni; v tem primeru sicer svež zrak doteka nenehno, ampak istočasno in pravtako nenegno iz prostora uhaja ogret zrak in gre tako vaše ogrevanje v nič. 

 

Bodite energetsko učinkoviti, naj vam bodo naši napotki v pomoč, da vas bo grelo dobro ogrevanje in ne jeza nad previsokimi položnicami.