Dom

Talne obloge za vsak prostor vašega doma

Na trgu je veliko vrst različnih talnih oblog: parket, laminat, vinil, keramika, pluta, linolej ...

Da boste lažje izbrali najbolj primerne za vaš dom si poglejte katere so njihove prednosti in katere talne obloge so najbolj primerne za kateri prostor.

 

Prostori doma služijo različnim namenom in so izpostavljeni različnim dejavnikom, temu primerno pa moramo izbrati talne obloge. Tako moramo na primer za kopalnico, kuhinjo in predsobo izbrati talne obloge odporne na vlago, za dnevno sobo trpežne, za spalnico in otroško sobo pa tople talne obloge. Poleg tega pa talne obloge prostoru dajo karakter; prostor lahko naredijo hladen ali ga otoplijo, lahko pričarajo domačnost ali pa strogo formalnost.

PARKET

Lesena tla ustvarjajo občutek topline v domovih že stoletja in veljajo za eno najbolj priljubljenih talnih oblog. Parkete delimo na klasične in gotove, klasični so masivni, gotovi pa so lahko masivni, dvoslojni ali troslojni. Masivni parket ima najdaljšo življenjsko dobo, saj ga lahko večkrat brusimo in obnovimo, ni pa primeren za talno gretje. Večina dvo in troslojnih parketov pa je primernih za talno gretje.

Gotovi parket se od klasičnega razlikuje po načinu polaganja in obdelave. Klasičen parket lahko polagajo le izkušeni mojstri, polaganje pa je dolgotrajno. Ko je parket položen ga je potrebno še naoljiti ali lakirati. Gotovi parket je že lakiran ali oljen, položimo pa ga lahko tudi sami, saj ga odlikuje enostaven način leplenja ali polaganja »na klik« ali »na stik«, kjer deščice ali deske le spojimo skupaj.

Parket je lahko različnih dimenzij, kar omogočajo različne način polaganja, med najbolj pogoste načine pa sodita:

  • Ladijski pod oz. kmečki pod (dolge in širše deske, položene vzporedno)
  • Ribja kost (ožje in krajše deščice, položene v vzorcu ribje kosti)

Parket
PARKET HRAST LADIJSKI POD
Parket ribja kost
PARKET HRAST RIBJA KOST

 

LAMINAT

Na prvi pogled bi laminat lahko zamenjali za parket, a se od slednjega razlikuje v samem bistvu, v materialu; laminat je namreč iz umetne mase. Laminati so zelo priljubljeni in veljajo za največjo konkurenco parketu, saj so enostavni za polaganje, ugodni, trpežni, preprosti za vzdrževanje in primerni za talno gretje.

Marsikdo se za laminat odloči, ker ga lahko položimo na že obstoječo talno oblogo in si tako olajšamo prenovo doma. Med staro talno oblogo in novim laminatom, moramo položiti sloj debele penaste folije, ki deluje kot dober zvočni in toplotni izolator. Da smo na koncu z odločitvijo za laminat res zadovoljni pa moramo biti pozorni na dva dejavnika: kakovost laminata in pravilno polaganje le tega.

Laminat
LAMINAT OREH
Laminat
LAMINAT HRAST BELJEN

 

VINILNE TALNE OBLOGE

Vinilna talna obloga, sodi med najbolj priljubljene talne obloge. Narejena je iz PVCja, vrhnja plast pa je nadvse trpežen vinil.  Vinilne talne obloge slovijo po tem, da je so že same po sebi tople, primerne pa so tudi za talno ogrevanje. So zelo vzdržljive in zato primerne tudi za javne prostore kot so restavracije, pisarne, trgovine, etc. Cenovno so vinilne talne obloge med najdostopnejšimi, poleg tega pa ponujajo izjemno širok nabor vzorcev, barv in tekstur.

Vinil
VINIL BUKEV
Vinilne talne obloge
VINIL HRAST LADIJSKI POD

 

KERAMIKA

Talne obloge iz keramike so v zadnjih letih postale vse bolj priljubljene tudi za bivalne prostore. Različne dimenzije, vzorci in teksture - med drugim nadvse priljubljena imitacija lesa – in talno ogrevanje, so keramiko naredili nadvse primerno tudi za dnevne sobe in spalnice. Poleg tega je keramika izredno vzdržljiva in enostavna za čiščenje, kar velikokrat prevesi jeziček na tehtnici v njen prid.

keramika
KERAMIČNE PLOŠČICE DELCONCA BOUTIQUE
keramika les
KERAMIČNE PLOŠČICE IDEA TONGASS

 

PLUTA

Talna obloga iz plute je 100% naravni material, narejen iz lubja hrasta plutovca. Lubje se z drevesa olupi, prvič, ko je drevo staro 25 let, nato pa na vsakih 8-9 let. Dreves torej za izdelavo talne obloge iz plute ni potrebno posekati. Pluta je topla in prijetna ter primerna za talno ogrevanje. Talne obloge iz plute polagamo enostavno s klik sistemom spajanja.

Pluta

 

LINOLEJ

Linolej sodi med ekološke talne obloge, saj je narejen iz naravnih, obnovljivih surovin: laneno olje, zmleti ostanki plute, lesa, apnenca, smole in naravni barvni pigmenti. Linolej je zelo obstojen in enostaven za vzdrževanje, je topel na dotik, primeren pa tudi za talno ogrevanje.

 


PRIMERNOST TALNIH OBLOG GLEDE NA PROSTOR

Vsak prostor je celota zase in kot tak služi določenemu namenu; ta namen moramo pri izbiri talnih oblog nedvomno upoštevati. Razmisliti moramo kdo vse bo v ta prostor zahaja in kako pogosto, kaj bomo v prostoru počeli in katerim dejavnikom bo izpostavljen.

 

KOPALNICA

Začnimo pri najenostavnejši izbiri, izbiri talnih (in stenskih) oblog za kopalnico. Kopalnica je nenehno izpostavljena vlagi, zato so pravzaprav zanjo edino primerne keramične ploščice. Izberemo lahko tudi kamen ali posebne talne obloge iz dobro impregniranega lesa oz. iz posebnih vrst lesa, ki so bolj odporni na vlago. Najbolj enostavne za vzdrževanje in najbolj odporne, ter hkrati cenovno najbolj dostopne pa so prav keramične ploščice.

KUHINJA

Tudi v kuhinji tla velikokrat zmočimo, umažemo, predvsem pa ob kuhinjskem pultu naredimo nešteto korakov. Zato moramo za kuhinjska tla izbrati trpežne talne obloge, med katerimi sta najprimernejši keramika in vinil.

Tla v prostoru
KERAMIČNE PLOŠČICE MARAZZI OUTFIT / KERAMIČNE PLOŠČICE MARAZZI CLAYS

 

PREDSOBA

Predsoba je še zadnja v vrsti tistih prostorov, ki so umazaniji in vlagi najbolj izpostavljeni, saj v hišo lahko vstopimo bodisi z blatnimi čevlji ali mokrim dežnikom. Kot za kuhinjo je tudi za predsobo zato najmodreje položiti keramiko ali vinil.

DNEVNA SOBA

V dnevni sobi - prostoru srečevanj, druženj in vsakodnevnega posedanja – želimo občutek topline, zato je idealna talna obloga zanjo parket. V primeru da imamo psa, ki se iz dnevne sobe sprehaja na vrt in nazaj, pa je primerneje namesto parketa položiti keramiko ali vinil, saj sta bolj trpežna, enostavna za čiščenje, njune oblike in vzorci pa še vedno lahko pričarajo tako vzdušje kot si želimo.

Talne obloge
KERAMIČNE PLOŠČICE IDEA FELIX / PARKET HRAST RIBJA KOST

 

SPALNICA

V spalnici si želimo občutek mehkobe in topline, tudi ko s postelje stopimo na tla, zato so za talne obloge najprimernejši parket, pluta in tekstilne talne obloge, pa tudi linolej in laminat. Če imamo talno ogrevanje lahko v spalnico položimo tudi keramiko; le ta bo pozimi topla, poleti pa hladna.

OTROŠKA SOBA

Otroška soba ni le spalnica otrok, marveč je tudi njihovo »igrišče«; velikokrat se igrajo na tleh, zato morajo biti le ta res mehka in prijetna. V otroško sobo je tako najprimerneje položiti tekstilno talno oblogo, parket ali pluto. 

Tla v spalnih prostorih
PARKET BELJENI LADIJSKI POD / LAMINAT HRAST LIMESTONE