Dom

Talne keramične ploščice - praktična izbira za vaš dom

Keramične ploščice postajajo vedno bolj priljubljena izbira pri opremljanju celotnega doma. Preverite, katere so njihove glavne prednosti.

Še ne tako dolgo nazaj smo jih videvali predvsem na tleh in na stenah kopalnic, dandanes pa keramične ploščice postajajo vedno bolj priljubljena izbira pri opremljanju celotnega doma.

V zadnjem času se je uporaba talne keramike še posebej uveljavila v bivalnih prostorih ter z njimi povezanimi zunanjimi površinami kot so terase, atriji in balkoni.

Široka izbira različnih tekstur, barvnih odtenkov in velikosti keramičnih ploščic, nam nudi popolno svobodo pri notranjem oblikovanju in ustvarjanju želenega stila v prostoru. Vendar pa to še zdaleč ni edina prednost, ki jo keramične talne obloge predstavljajo za naš dom.

Zakaj izbrati keramične ploščice

Keramične ploščice so izjemno trpežne in zelo dobro prenašajo obremenitve. Tudi pri manj skrbni uporabi jih zlepa ne bomo obrabili ali poškodovali. Zaradi tega se še posebej dobro obnesejo v bolj frekventnih in delovnih prostorih, kjer se hodi tudi v čevljih in delovni obutvi, na primer v vežah, hodnikih, kleteh in garažah.

Ker je keramika odporna na vlago, so keramične gres ploščice tudi idealna izbira za vse prostore, v katerih tla pogosteje prihajajo v stik z vodo. Stopnja vodoodpornosti ploščic je lahko različna, odvisna pa je od načina izdelave, predvsem od temperature in dolžine žganja gline.

Keramične ploščice zelo dobro prevajajo in akumulirajo toploto zato se odlično obnesejo v kombinaciji s talnim gretjem. Dobro prenašajo tudi temperaturne razlike kar jih naredi še posebej primerne za balkone, terase in atrije.

Za razliko od nekaterih drugih vrst talnih oblog so keramične ploščice popolnoma neobčutljive na svetlobo in tudi pri daljši izpostavljenosti soncu ne spremenijo barve.

In nenazadnje, hiter in razgiban življenjski slog nam dandanes narekuje iskanje praktičnih rešitev na vseh področjih. Keramične talne obloge so tudi v tem oziru zagotovo pametna izbira saj so skoraj popolnoma neobčutljive na umazanijo in zato izjemno praktične za vzdrževanje.

 

Gres ploščice za terase in balkone

Zunanje površine so veliko bolj izpostavljene obrabi, temperaturnim spremembam in vremenskim razmeram. Običajne keramične ploščice za terase, balkone in druge zunanje površine zato niso primerne. Namesto tega se uporabljajo t.i. granitogres ali gres ploščice. Te so v primerjavi z običajnimi keramičnimi ploščicami bolj trdne in odpornejše na vlago ter na zmrzovanje.

Kadar izbiramo gres ploščice za zunaj pa je pomembno tudi to, da izberemo takšne, ki ne drsijo. Protizdrsnost običajno zagotavlja mat ali reliefno struktura na površini gres ploščice.

 

Talna keramika v bivalnih prostorih

Izjemna trpežnost in enostavno čiščenje sta ključna razloga, zaradi katerih se danes marsikdo odloči za keramične gres ploščice v kuhinji, jedilnici ali dnevni sobi. Še posebej dobro se talna keramika obnese v tistih bivalnih prostorih, ki imajo direkten izhod na teraso ali vrt in so zaradi tega nekoliko bolj izpostavljeni umazaniji in obrabi.

Prav tako pa so keramične ploščice dobra izbira tudi za gospodinjstva v katerih živijo hišni ljubljenčki. Poleg tega, da omogočajo enostavno vzdrževanje čistoče, so tudi neobčutljive na pasje ali mačje kremplje, z izbiro protizdrsnih ploščic pa lahko hkrati še poskrbimo, da našim štirinožcem pri hoji ne bo drselo.

   

Široka izbira različnih velikosti, tekstur in barvnih odtenkov

Del zaslug za priljubljenost talne keramike v bivalnih prostorih gre zagotovo tudi široki ponudbi barv, tekstur in vzorcev. Sodobna tehnologija z digitalnim tiskom danes omogoča izdelavo ploščic v številnih imitacijah naravnih materialov, kot so les, kamen, marmor, beton ... Te so že tako izpopolnjene, da jih na pogled skoraj ne moremo ločiti od pravih materialov.

Z ustrezno izbiro in načinom polaganja lahko ustvarimo različne sloge, prostoru vdihnemo dinamiko, svežino, preprosto eleganco ali sofisticiran stil. Majhen prostor lahko optično povečamo, večjega pa nekoliko razgibamo. S ploščicami v imitaciji lesa lahko v prostoru ustvarimo pridih narave in občutek topline. Paziti moramo le, da imitacij keramičnih ploščic ne položimo tako, da se stikajo s talno oblogo iz enakega, vendar pravega materiala, saj bomo tako obema pokvarili njuno estetsko vrednost.

Keramične ploščice so na voljo v različnih velikostih, od majhnih mozaikov pa do velikih formatov, ki lahko merijo tudi do 150 cm. Prav veliki formati ploščic so danes vse bolj priljubljeni, njihova lastnost pa je, da naredijo prostor bolj odprt in povezan ter ne pritegnejo toliko pozornosti, kot ploščice manjših formatov.

   

Ali ste vedeli?

Najmanjša širina fug med ploščicami je lahko 2 mm, česar pa z običajnimi ploščicami, ki imajo nekoliko zaobljen rob, ne moremo doseči. Za takšno polaganje morajo imeti ploščice popolnoma ravne robove, kar dosežemo z dodatno obdelavo robov. Z rezanjem oz. brušenjem robov se tako zagotovi tudi dimenzijska enakost med ploščicami.