Dom

Svetila v vsakem prostoru doma

Katera svetila izbrati za različne prostore? Kakšna svetilnost je potrebna v kuhinji in kakšna v otroški sobi? Ali je za dnevni prostor boljša hladna ali topla svetloba? Stropna ali viseča? Reflektorska ali vgradna? Stenska ali stoječa?

DNEVNA SOBA

V dnevni sobi je najbolje namestiti stropno luč, saj bo ta enakomerno osvetlila prostor, hkrati pa ne bo posegala v prostor kot viseča. Če vam prostor to omogoča in imate dovolj visok strop, pa lahko namestite visečo luč. Ob vitrinah, knjižnih regalih ali slikah lahko namestite reflektorske ali stenske svetilke, da boste tako lepo osvetlili vsebino omar ali slike na stenah. Ob sedežni garnituri postavite stoječo svetilko, da boste imeli boljšo svetlobo ob branju, ali pa jo boste prižgali, ko boste želeli bolj umirjeno, ambientalno svetlobo.


SVETILA RABALUX


KUHINJA IN JEDILNICA

V kuhinji želimo vedno dobro svetlobo, zato moramo dobro premisliti kam in katera svetila bomo namestili. Na strop nad kuhinjskim delovnim prostorom je zato pametno namestiti svetilo z dobro svetilnostjo, najbolje stropno svetilko. Poleg tega nad delovni pult in pod kuhinjske omarice, ki nanj mečejo senco, namestimo kuhinjske svetilke ali led trak.

Jedilna miza je navadno središče dogajanja in svetilo nad jedilno mizo navadno da celemu prostoru prav poseben pečat. Nad jedilno mizo navadno obesimo viseče svetilo, lahko eno, lahko več majhnih, lahko moderno, klasično ali rustikalno. Izbira je široka.

Če vašo kuhinjo in jedilnico ločuje šank ali otok brez štedilnika, lahko nadenj prav tako namestite viseča svetila; tam najbolje izgleda več manjših.


SVETILA RABALUX


SPALNICA

V spalnici lahko namestimo stropne ali viseče, pa tudi stenske in namizne. V navadi je, da v sredo spalnice namestimo stropno ali visečo svetilko, na nočni omarici pa namizni svetilki. Aktualen trend pa je, da namizne svetilke zamenjamo za manjši viseči svetilki in damo prostoru bolj moderen videz. Če v postelji velikokrat tudi beremo, je modro namestiti še stensko ali premično bralno lučko.

V spalnici imamo največkrat tudi omare, zato tudi v spalnici potrebujemo dobro svetlobo. Glavno svetilo naj ima zato čim več lumnov, medtem ko nam svetila na ali nad nočno omarico služijo za ambientalno svetlobo.


SVETILA RABALUX


OTROŠKA SOBA IN KABINET

V otroški sobi potrebujemo čez dan dobro svetlobo, ponoči pa umirjeno, zato je koristno imeti svetila z možnostjo zatemnitve ali pa namestiti ambientalne lučke. Ko izbirate svetila za otroško sobo se lahko odločite za otroška, nevarnost le teh pa je, da so hitro iz mode, otroci pa se jih naveličajo. Zato je modreje namestiti običajna svetila, ki jih bodo otroci imeli v sobi vrsto let. Za otroško sobo so prijetnejša mehkejša svetila, na primer iz ratana, blaga, papirja ali lesa. Ne pozabite pa na bralne in namizne lučke.

V kabinetu je, tako kot v otroški sobi, ključnega pomena dobra svetloba. Za to lahko namestite stropno svetilko ali pa kar vgradne luči, ki jih razporedite po celem prostoru. Na mizo pa postavite dobro namizno svetilko.


SVETILA RABALUX


KOPALNICA

Kopalnica je velikokrat prostor brez oken, ki potrebuje odlično osvetlitev, zato bodite pozorni, da je svetilnost sijalk v svetilih zadostna. V kopalnici priporočamo stropno svetilo ali svetila in svetilke ob ali nad ogledali.

Pri izbiri svetil za kopalnico bodite še posebej pozorni na oznako IP; prva številka nam pove odpornost na prah, druga pa na vlago. Za kopalnico je dobro imeti vsaj vrednost 24, največkrat pa imajo tovrstna svetila IP 44.


SVETILA RABALUX


POSEBNI POUDARKI

Možnost zatemnitve

Bi lahko rekli, da v kakšnem prostoru ne potrebujemo »dobre luči«? Da je vseeno, če je malo bolj temno? Pravzaprav ne. Skoraj v vsakem kotičku doma včasih počnemo kaj, zaradi česar si moramo prostor dobro osvetliti. Res pa je prijetno, če kakšen prostor lahko včasih ambientalno zatemnimo. Zato je v določenih prostorih priporočljivo namestiti svetila z možnostjo zatemnitve, taka prostora sta predvsem spalnica in dnevna soba.

Topla ali hladna svetloba

Za bivanje, druženje in sprostitev je najprimernejša topla svetloba in čeprav gre za toplo belo, ji večkrat rečemo rumena. Svetila s sijalkami s toplo svetlobo (cca. 3000 K) uporabite v dnevni sobi, spalnici, otroški sobi in kuhinji z jedilnico. Za delo, učenje in druge aktivnosti, ki zahtevajo večjo zbranost pa so priporočljiva svetila hladnih barv. V kabinetih, učilnicah, pisarnah in konferenčnih sobah zato namestite svetila s sijalkami s hladno svetlobo (cca. 5000 K).