Dom

Strešna okna za razgiban in svetel dom

Kaj ne bi bilo imenitno, če bi lahko vsak dom imel strešno okno? A žal, so le ta mogoče le v podstrešnem stanovanju. Tam, pa naredijo prostore svetle, odprte, razgibane. Včasih se je podstrešnih stanovanj in strešnih oken držal slab sloves, danes pa veljajo prav ta okna za ena najbolj kvalitetnih, bivanje z njimi pa presega vsa pričakovanja.

Mansarda oz. podstrešno stanovanje predstavljata poseben del hiše. Včasih so imela podstrešna stanovanja malce negativen prizvok, poleti so bila neznosno vroča, pozimi strašansko hladna, skozi strešna okna je velikokrat zamakalo, kolenčni zid pa je bil pogosto postavljen tako nizko, da so bili prostori neizkoriščeni.

Danes je drugače, mansardna stanovanja se lahko pohvalijo z razgibanimi in svetlimi prostori, primerni tako za spalnico, dnevni prostor, kuhinjo, kopalnico. Zahvaljujoč odlični izolaciji skrajne temperature niso več problem, strešna okna pa danes uspešno kljubujejo vsem vremenskim pogojem.


VELUX STREŠNA OKNA


Prednosti strešnih oken

Vsakdo je že kdaj sanjaril o strešnem oknu; o dnevni sobi, ki jo razsvetlijo sončni žarki, ki posijejo skozi strešno okno; o spalnici v kateri lahko ponoči skozi strešno okno opazujemo zvezde; o kopalnici v kateri lahko med namakanjem v kadi poslušamo pomirjujoče dežne kapljice

Podstrešni prostori so nekaj posebnega prav zaradi strešnih oken, današnja tehnologija pa jih dela tudi nadvse praktične in zanesljive.

Nič več se vam ni treba bati, da bodo prostori s strešnimi okni presvetli, saj senčila omogočajo popolno zatemnitev. Nič več se vam ni treba med nalivom v službi spraševati ali ste pozabili strešno okno odprto, saj imajo lahko nameščen senzor za dež in se avtomatsko zaprejo. S pomočjo strešnega okna lahko na podstrešju ustvarite celo francoski balkon.

Kako pa izbrati pravo strešno okno za določen prostor? Prvo pravilo, ki mu velja slediti je, da naj bi imel prostor oken vsaj za 20% tlorisne površine prostora, glede na namembnost pa lahko ta odstotek seveda varira.


VELUX SENČILA ZA STREŠNA OKNA


Zanimivost: strešna betonska plošča

Ste vedeli, da še boljšo toplotno izolativnost mansarde lahko dosežete s strešno betonsko ploščo? Betonska plošča je bila že tradicionalno prisotna na Primorskem, da je lahko botrovala močnemu vetru. Tipični primorski strešniki 'korci' so bili na betonsko ploščo pritrjeni kar z malto in na ta način preprečevali, da bi burja odkrila streho.

Vse pogosteje pa se za betonsko strešno ploščo odločajo tudi drugod. Med glavne razloge sodi boljša izolativnost in posledično večja temperaturna stabilnost.

 

Ste vedeli?

Izraz mansarda prihaja iz Francije. A v Franciji in še marsikje po svetu je mansarda v osnovi ime za poseben tip strehe, ki je na vseh štirih stranicah stavbe zalomljena pod topim kotom navzdol. Ena prvih mansard je bila na Louverski palači sredi 16.st., njeno priljubljenost pa je utrdil baročni arhitekt François Mansart – od tod tudi njeno ime. V naših krajih mansardna streha ni pogosta, saj smo dežela s prevladujočimi dvokapnicami, besedo mansarda pa zato uporabljamo kar za podstrešno stanovanje.