Dom

Sobne rastline - čistilci zraka v vašem domu

Zelene sobne rastline niso le čudovit okras v prostoru, ampak tudi učinkovit čistilec zraka, obenem pa pozitivno vplivajo na naše počutje.

Zato si le omislite kakšno modno zeleno lončnico v vsakem prostoru vašega doma!

Kar nekaj dejavnikov vpliva na to, da se v našem domu dobro počutimo: vse od kakovostne gradnje, uporabljenih materialov, do opreme prostorov in barvnih odtenkov na stenah.

Za dobro počutje pa lahko dodatno poskrbimo tudi tako, da svoj dom okrasimo s sobnimi rastlinami. Te ne bodo le polepšale prostorov, ampak bodo opravljale tudi nekatere druge izjemno koristne naloge, kot je na primer čiščenje zraka.

UGODNI UČINKI SOBNIH RASTLIN V BIVALNIH PROSTORIH

Rastline v listih proizvajajo kisik, ki ga sproščajo v zrak in tako izboljšajo kakovost zraka v prostoru. Dovolj kisika pozitivno vpliva na naše počutje, preprečuje utrujenost, zaspanost, glavobole ter izboljša kakovost spanca.

Sobne rastline lahko pomagajo iz zraka odstraniti celo nevarne kemikalije, kot so na primer trikloroetilen, formaldehid, benzen, ksilen in amonijak. Te nevarne snovi se pogosto nahajajo v barvah, lakih, lepilih, odstranjevalcih barve, plastiki, v čistilih in detergentih, cigaretnem dimu ...

Prisotnost rastlin v prostorih je še posebej koristna pozimi, ko v zaprtih prostorih preživimo več časa in jih pogosto tudi manj zračimo, kar močno prispeva k slabši kakovosti zraka. Med nekatere najbolj učinkovite čistilce zraka spadajo še posebej tiste rastline, ki izvirajo iz tropskega podnebja, na primer fikus, palma, zmajevka, praprot, flamingovec, spatifil ...

Poleg tega je znano, da zelena barva pomirja in nas navdaja z optimizmom. S prisotnostjo zelenih rastlin v našem domu tako prispevamo tudi k zmanjševanju stresa in nižjemu krvnemu tlaku.


 

POGOJI ZA RAST

Da bodo sobne rastline v našem domu lepo rasle in se dobro počutile, jim moramo zagotoviti ustrezne pogoje. Nekatere so kar se tega tiče bolj občutljive, druge pa so za vzgajanje precej manj zahtevne.

O tem, kakšni so optimalni pogoji za posamezno rastlino, se je najbolje pozanimati še pred nakupom in si omisliti takšno rastlino, ki bo za določen prostor najbolj primerna. Praviloma so zelene rastline in tiste, ki imajo manj vpadljive cvetove, za nego manj zahtevne od cvetočih sobnih rastlin.

Potrebe rastlin se razlikujejo glede na to, koliko svetlobe, vode, temperature in vlage rastlina potrebuje. Nekatere lončnice se bodo na primer odlično počutile v vlažni, temnejši kopalnici, medtem ko bodo druge najbolje uspevale ob svetlem oknu, obrnjenem na južno stran.

Da ima sobna rastlina premalo svetlobe lahko ugotovimo po tem, da so vsi njeni listi obrnjeni proti viru svetlobe, rastlina pa zaradi tega spremeni svoj prvotni videz. Tiste rastline, ki v naravi rastejo v tropskem okolju, imajo običajno večje potrebe po vlagi, a tudi takšne rastline v stanovanju običajno dobro uspevajo že ob dovolj pogostem zalivanju. Nekatere je potrebno tudi dodatno rositi, pri čemer pa moramo paziti, da to storimo le po listih in se izognemo cvetovom.

Še posebej pozimi je treba paziti, da sobne rastline niso neposredno izpostavljene hladnemu zraku, na kar radi pozabimo ob zračenju.

Poleg primerne svetlobe, vode, temperature in vlage, pa moramo lončnicam zagotoviti tudi ustrezno velik lonček. Načeloma velja, da je presajanje potrebno takrat, ko korenine prerastejo večino lončka. Še posebej pri hitro rastočih lončnicah moramo paziti, da jih presadimo dovolj zgodaj, saj bodo le tako lahko optimalno uspevale. Po drugi strani pa nekatere rastline, kot so na primer orhideje, odlično uspevajo v utesnjenih posodah in jih lahko pustimo rasti v istem lončku tudi po več let.

Kako vemo, ali se naše sobne rastline dobro počutijo? Rastlino, ki ima dobre pogoje za rast, prepoznamo po bleščečih, sijočih in lepo razporejenih listih, čvrstem steblu, veliko cvetnih popkih pri cvetočih rastlinah in seveda odsotnosti škodljivcev.


 

LONČNICE ZA VSAK DOM

V tem času so še posebej moderne lončnice z velikimi zelenimi listi. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj manj zahtevnih zelenih rastlin, s katerimi si lahko popestrite vaš dom.

 

Fikus

Fikus izvira iz južne in vzhodne Azije, kjer v naravi lahko zraste tudi več kot 20 metrov v višino. Vendar pa se rastlina brez težav prilagodi pogojem rasti, zato lahko njegovo velikost reguliramo z velikostjo lončka. V stanovanju fikus dobro uspeva v polsenčnih prostorih, s temperaturo med 18°C in 24°C. Potrebuje dovolj vlage in zmerno zalivanje, prst se mora pred vsakim zalivanjem nekoliko izsušiti. Še posebej v kurilni sezoni in poleti, ko je v zaprtih prostorih zrak suh, je liste potrebno redno pršiti z vodo.

 

Monstera

Monstera je bila nadvse priljubljena sobna rastlina že v 90ih letih, v zadnjih letih pa se je vrnila v domove še bolj popularna kot kdaj koli. Po izročilu Fengshuija prinaša srečo. Zaradi svojih velikih estetsko oblikovanih listov je nadvse priljubljena za krasitev domov, po vrhu vsega pa prostore še očisti formaldehida, ki je prisoten tako v smogu, kot cigaretnem dimu in še marsikje.Zamija

Zamija je izjemno nezahtevna sobna rastlina, ki zelo dobro uspeva v senčnih in polsenčnih prostorih. V naravi raste v tropskem in subtropskem podnebju jugovzhodne Afrike, kjer tudi cveti, kot sobna rastlina v notranjih prostorih pa zacveti le redko. Ker izredno dobro prenaša globoko senco, je še posebej primerna za temnejše prostore. Potrebuje zmerno zalivanje, približno enkrat na teden.Spatifil ali samolist

Spatifil je tropska rastlina, ki v svojem naravnem okolju ni vajena pretirane sončne svetlobe, zato bolje uspeva v polsenčnih prostorih. Če jo želimo imeti v svetlejšem prostoru, jo moramo na več svetlobe navajati postopoma. Potrebuje veliko vode, zato jo moramo pogosto zalivati in paziti, da prst nikoli ni presušena. Priporoča se tudi redno rosenje listov, kar naredimo najlaže tako, da rastlino oprhamo. Samolist je znan po tem, da najbolj čisti zrak. Razstruplja zrak onesnažen z benzenom, formaldehidom, trikloretilenom in amonijakom.Družinska sreča

Družinska sreča izvira iz sredozemskih otokov, kjer raste na senčnih mestih pod drevesi in v skalnih razpokah. Spada med manj zahtevne sobne rastline in bo lepo uspevala skoraj povsod v stanovanju, paziti moramo le, da ni izpostavljena direktnemu soncu. V poletnih mesecih jo lahko prestavimo tudi na prosto. Potrebuje veliko količino vode, najbolje je, da je ima nekaj ves čas v podstavku. Če se preveč razraste ali ji želimo spremeniti obliko, jo lahko obrežemo s škarjami.