Dom

Sanacija objektov po poplavah

Kako pričeti s sanacijo hiše po poplavi? Najprej seveda počakamo, da voda odteče, očistimo blato in vse, kar je naplavilo. Kaj pa potem? Kakšen je postopek oziroma koraki sanacije? Na kaj moramo biti še posebej pozorni? Kako je s talnimi oblogami, tlaki, stenami, izolacijo in tako dalje?

 

Sanacija hiše po poplavi je kompleksen postopek. Tukaj je nekaj ključnih korakov in nasvetov, na kaj morate biti pozorni med postopkom sanacije:

 1. Ocenite škodo in dokumentirajte: Najprej ocenite obseg škode, ki jo je povzročila poplava. Fotografirajte vse poškodbe in naredite podroben seznam poškodovanih predmetov in površin.
 2. Varnost na prvem mestu: Preden začnete s sanacijo, zagotovite varno okolje za delo. Preverite morebitna strukturna poškodovanja, ki bi lahko predstavljala nevarnost, kot so razpokani zidovi, poškodovane strehe ali oslabljeni stropi.
 3. Izsušitev: Odstranite preostalo vodo iz stavbe s črpalkami. Vlažne površine posušite s pomočjo industrijskih sušilnikov zraka. Vlažnost v prostoru je treba zmanjšati čim hitreje, da preprečite razvoj plesni.
 4. Odstranitev odpadkov: Odstranite blato, pesek in druge odpadke, ki jih je prinesla poplava. To vključuje tudi odstranitev poškodovanih talnih oblog, izolacije, sten in drugih materialov.
 5. Preventiva pred plesnijo: Plesni se lahko hitro razširijo na vlažnih površinah. Uporabite dezinfekcijska sredstva, da preprečite razvoj plesni. Če je plesni že prisotna, poiščite strokovno pomoč za njeno odstranitev.
 6. Preverite električno napeljavo: Preden ponovno vklopite električno napeljavo, jo preglejte skupaj s strokovnjakom, da se prepričate o varnosti.
 7. Sanacija sten in tlakov: Poškodovane stene, tlake in strope je treba temeljito očistiti in posušiti. Po potrebi odstranite poškodovane dele in jih nadomestite z novimi materiali.
 8. Izolacija: Preverite izolacijo in jo zamenjajte, če je poškodovana. Pravilna izolacija je ključna za ohranjanje toplote in preprečevanje nadaljnjih poškodb.
 9. Talne obloge: Poškodovane talne obloge je treba odstraniti in zamenjati. Pred namestitvijo novih talnih oblog preverite, ali so tla povsem suha.
 10. Električne inštalacije: Preverite električne inštalacije, vključno s stikali, vtičnicami in ožičenjem. Po potrebi zamenjajte poškodovane dele.
 11. Vodovodne inštalacije: Preverite vodovodne inštalacije, saj lahko poplava povzroči poškodbe cevi in napeljav. Po potrebi izvedite popravila ali zamenjave.

Po zaključku čiščenja je pri stavbah, ki so bile v poplavah močno prizadete ali pa v preteklosti že večkrat poplavljene, smiselno oceniti trdnost materialov v nosilnih zidovih in stropnih konstrukcijah. To se doseže z izvajanjem manjših globinskih sond. S tem se preveri ali so vgrajeni zidaki še vedno stabilni in kompaktni na površini ali pa so zaradi nizke kakovosti zidakov ter prisotnosti soli morda začeli odstopati ali se razkrajati proti notranjosti. Prav tako mora biti zidna malta, ko jo preverimo s prsti, trdna in ne sme se drobiti. 

V postopku sanacije hiše po poplavi je ključno, da se posvetujete s strokovnjaki, kot so gradbeni inšpektorji, gradbeni inženirji, vodovodni strokovnjaki ter strokovnjaki za električne inštalacije. Vsako fazo izvajajte previdno in temeljito, da zagotovite varnost in trajnostno obnovo vaše hiše.


Koristen namig

Ne prehitevajte! Sušenje stavbe - tlakov in sten - je ključnega pomena. Če boste stavbo primerno izsušili, se boste lahko izognili kasnejši plesni na stenah, pa tudi temu da bi se talne obloge napile vode in odstopile od tlakov. 


SUŠENJE STAVBE

Čas sušenja hiše po poplavi je odvisen od več dejavnikov, vključno z obsegom škode, vlažnostjo, temperaturo, zračnim tokom in uporabljenimi sušilniki. Splošno pravilo je, da je treba zagotoviti, da so površine popolnoma suhe, preden začnete s ponovno namestitvijo talnih oblog, stenskih ometov in drugih materialov. To je ključno za preprečevanje razvoja plesni in nadaljnjih poškodb.

Čas sušenja je lahko zelo različen in lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov ali celo mesecev, odvisno od naslednjih dejavnikov:

 1. Obseg poplave: Večja poplava lahko povzroči večjo količino vlage v zgradbi, kar podaljša čas sušenja.
 2. Materiali: Različni materiali absorbirajo vlago drugače. Les, beton, opeka in drugi gradbeni materiali imajo različne hitrosti sušenja.
 3. Vlažnost: Vlažnost zraka v okolici ima velik vpliv na proces sušenja. Če je okolica vlažna, se bo proces sušenja upočasnil.
 4. Zračni tok: Zagotovite dober zračni tok v prostorih s pomočjo ventilatorjev in sušilnikov zraka. To lahko pospeši sušenje.
 5. Temperatura: Višje temperature lahko pospešijo proces sušenja. Vendar pa previsoka temperatura lahko povzroči deformacijo ali poškodbe materialov, zato je treba biti previden.
 6. Uporaba sušilnikov: Uporaba industrijskih sušilnikov zraka in drugih sušilnikov lahko pomaga pospešiti proces sušenja.

Splošno pravilo je, da je priporočljivo doseči vlažnost pod 15-20% preden nadaljujete s ponovno namestitvijo talnih oblog, stenskih ometov in drugih materialov. Vsekakor se posvetujte s strokovnjaki, ki bodo lahko ocenili stopnjo suhosti in vam svetovali glede nadaljnjih korakov. Prav tako je pametno uporabiti naprave za merjenje vlažnosti, da natančno spremljate napredek sušenja.


SANACIJA TLAKOV

Sanacija tlakov po poplavi je pomemben korak, saj so tlaki običajno močno izpostavljeni vlagi in umazaniji. Tu je nekaj korakov, ki jim lahko sledite pri sanaciji tlakov po poplavi:

 1. Očistite površino: Najprej odstranite vse večje ostanke blata, peska in umazanije s površine tlakov. Uporabite lopate in grablje, da previdno očistite površino.
 2. Odstranite talne obloge, če so tlaki prekriti s talnimi oblogami, kot so ploščice, laminat ali parket, jih je treba odstraniti, saj se lahko vlaga ujame pod njimi. Odstranjevanje talnih oblog lahko zahteva uporabo orodij, kot so dleta in kladiva.
 3. Izsušite tlake: Uporabite industrijske sušilnike zraka in ventilatorje, da pospešite proces sušenja tlakov. Sušenje je ključno, saj vlaga lahko povzroči poškodbe tlakov in prispeva k razvoju plesni.
 4. Čiščenje in dezinfekcija: Po sušenju tlakov temeljito očistite površino s čistili in dezinfekcijskimi sredstvi.
 5. Preverite poškodbe: Preglejte tlake in preverite morebitne poškodbe, kot so razpoke, dvigovanje ali odstopanje ploščic. Poškodovane ploščice je treba zamenjati, da se prepreči nadaljnja škoda.
 6. Izvedite temeljito sušenje: Zagotovite, da so tlaki popolnoma suhi, preden nadaljujete s ponovno namestitvijo talnih oblog ali drugih premazov. Merilci vlažnosti vam lahko pomagajo določiti stopnjo suhosti tlakov.
 7. Ponovna namestitev talnih oblog: Ko so tlaki popolnoma suhi, lahko začnete ponovno nameščati talne obloge, kot so ploščice, laminat ali parket. Upoštevajte navodila proizvajalca in poskrbite, da so ploščice ali druge obloge pravilno položene in pritrjene.

SANACIJA STEN

Sanacija sten po poplavi je ključna za obnovitev varnega in zdravega bivalnega okolja v vaši hiši. Tu je nekaj korakov, ki jim lahko sledite pri sanaciji sten po poplavi:

 1. Odstranite poškodovane dele: Če so stene močno poškodovane, boste morda morali odstraniti poškodovane dele, kot so razpokane stenske plošče ali omet. Uporabite primerno orodje.
 2. Sušenje: Poskrbite, da so stene popolnoma suhe, preden začnete z nadaljnjo obnovo. Uporabite sušilnike zraka in ventilatorje za pospešitev sušenja.
 3. Odstranitev plesni: Če opazite prisotnost plesni na stenah, jo je treba odstraniti. Uporabite posebna sredstva za odstranjevanje plesni in temeljito očistite površine.
 4. Popravilo razpok in lukenj: Popravite razpoke, lukenje in druge poškodbe na stenah. Uporabite primerno izravnalno maso ali kit za popravilo površin.
 5. Nanašanje novega ometa: Če je bil obstoječi omet poškodovan, ga odstranite in nanesete nov omet. Sledite navodilom za nanašanje in sušenje ometa.
 6. Barvanje ali oblaganje: Po popravilu in ometanju lahko stene pobarvate ali prekrijete z drugimi materiali, kot so tapete ali stenske obloge. 

SANACIJA TERMOIZOLACIJE

Pri sanaciji termoizolacije v tleh in stenah po poplavah je treba upoštevati vrsto gradnje - ali gre za zidane ali montažne hiše. Sanacija bo v obeh primerih zahtevala posebne ukrepe in pristope.

Sanacija izolacije pri zidanih hišah:

Pri zidanih hišah pride lahko do poškodb termoizolacije na fasadi oziroma zunanjosti stavbe in termoizolacije v tlakih.

 1. Odvzem poškodovane izolacije: Najprej je treba odstraniti vso poškodovano izolacijo, ki je bila namočena v vodo. To vključuje stiropor, mineralno volno ali druge materiale, ki so se nahajali v stenah ali tleh.
 2. Sušenje in prezračevanje: Po odstranitvi poškodovane izolacije je treba stavbo dobro posušiti. Uporaba industrijskih sušilcev zraka in zagotavljanje zadostne prezračevanja sta ključna koraka, da se prepreči razvoj plesni in gnitja.
 3. Preverjanje strukturnih poškodb: Preveriti je treba morebitne strukturne poškodbe, ki bi jih povzročila poplava. Če so stene ali tla utrpeli hujše škode, je morda potrebno dodatno popravilo ali obnova.
 4. Nova izolacija: Po tem, ko je stavba temeljito posušena in pregledana, je čas za namestitev nove izolacije. Pri zidanih hišah se pogosto uporablja stiropor, mineralna volna ali druge primerne izolacijske materiale, ki so odporni na vlago.
 5. Zatesnitev in hidroizolacija: Pomembno je zagotoviti tudi ustrezno hidroizolacijo, da se prepreči morebitno vlaženje iz tal ali zunanjih virov. Uporaba primernih hidroizolacijskih materialov bo pripomogla k ohranjanju suhega in zdravega notranjega okolja.

Sanacija izolacije pri montažnih hišah:

Pri monzažnih hišah se termoizolacija nahaja v notranjosti stavbe, za mavčnimi ploščami. Ko so stene dlje časa izpostavljene vlagi, se lahko poškodujejo mavčno-kartonske plošče in izolacija. V takih primerih je pametno zamenjati poškodovane dele. Postopek vključuje odrez plošče nad mokrim območjem, stabilizacijo izolacije s posebno plastjo ter zamenjavo vlažne izolacije. Pred tem je pomembno, da se leseni deli dobro posušijo in zaščitijo. Nato se namesti nova izolacija in mavčna plošča.

 1. Odvzem poškodovane izolacije: Enako kot pri zidanih hišah je treba najprej odstraniti poškodovano izolacijo iz sten in tal montažne hiše. 
 2. Sušenje in prezračevanje: Tudi v primeru montažnih hiš je potrebno temeljito sušenje in prezračevanje, da se prepreči nadaljnja škoda.
 3. Preverjanje strukturnih poškodb: Preveriti je treba morebitne strukturne poškodbe okvirja montažne hiše in jih po potrebi popraviti.
 4. Nova izolacija: Po odstranitvi poškodovane izolacije je treba namestiti novo.
 5. Zatesnitev in hidroizolacija: Pomembno vlogo pri zaključku postopka igra parna zapora. To je potrebno namestiti preden steno "zapremo" z mavčnimi ploščami.

Pri obeh vrstah hiš je ključnega pomena, da se sanacija izvede pravilno in temeljito, da se preprečijo nadaljnje težave s vlago, plesnijo in strukturno integriteto stavbe. Pri izbiri izolacijskih materialov in tehnik sanacije je priporočljivo se posvetovati s strokovnjaki na tem področju, da se zagotovi ustrezna in trajna rešitev.