Dom

Praznični čas

Čaroben praznični čas popestri dolgo zimo, jo razsvetli in otopli. Tako v dobesednem kot prenesenem pomenu. Naj vaš dom zažari v novoletnih lučkah in naj praznično toplino pričarajo venčki ter okraski. Pravo čarobnost pa bo prinesel čas preživet s tistimi, ki jih imate najraje.

Predstavljamo vam dobre ideje in nasvete za praznično okrasitev z lučkami in drugim okrasjem. 

BOŽIČNA JELKA

Navada krašenja dreves sega že v obdobje poganskih ljudstev. Germani in Kelti so častili gozdna božanstva in verjeli v svetost dreves. V obredih so jih tudi krasili in se tako naprimer zahvalili za dobro letino.

Ne ve se točno, kdo je bil prvi, ki je okrasil božično jelko kot jo poznamo danes. Teorija pravi, da je bil to v 15. stoletju živeč nemški teolog in začetnik reformacije Martin Luther. Ko se je nekega večera vračal domov skozi zasneženi gozd, je zagledal lepo zasneženo jelko in se odločil, da bo to lepoto deli z otroki. Posekal jo je in postavil v sobo, nato pa jo okrasil še s svečami, ki so simbolizirale zvednato nebo in božansko luč.

Druga teroija pa pravi, da je bila prva božična jelka postavljena v eni od baltskih dežel. Estonci vztrajajo, da so bili prvi oni, leta 1441. Latvijci pa, da so bili prvi oni leta 1510 v Rigi.

Ne glede na to, kdo je bil prvi, se je tradicija okraševanja božične jelke začela širiti. Zapisi pričajo o prazničnem drevcu leta 1539 v katedrali v Strasbourgu, 1785 v Berlinu, 1816 na Dunaju, 1841 na angleškem dvoru, 1781 v Ameriki ...
Danes si brez jelke, prave ali umetne, v obiki drevesca, girlande ali venčka - božičnih praznikov pravzaprav sploh več ne predstavljamo.

KRAŠENJE JELKE

“Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue” (prev. Nekaj starega, nekaj novega, nekaj izposojenega, nekaj modrega) je rek, ki se ga pri poroki drži mariskatera nevesta. Prav podoben slogan pa bi lahko oblikovali za božične praznike. Le modro barvo bi zamenjali z rdečo, nekaj izposojenega pa bi zamenjali z ‘doma narejenim’. Torej: Nekaj starega, nekaj novega, nekaj doma narejenega in nekaj rdečega. Če boste pri krašenju doma sledili temu, vam bo brez dvoma uspelo pričarati praznično vzdušje polno topline in veselja. V nadaljevanju pa še nekaj idej za krašenje smrečice:

 1. Naredi sam
  Kaj je lepšega kot unikatni okraski, ki ste jih izdelali sami. V ponos vam bo pogledati lepo okrašeno drevesce z vašim izdelkom. Poleg tega je izdelava takih okraskov v prazničnem času lahko nadvse zabavna. Še toliko bolj, če to počnete s tistimi, ki jih imate najraje. Izdelate jih lahko kar iz železnine, ki jo brez dvoma najdete v domači garaži oz. delavnici. Poglete kako >> Naredi SAM: Okraski iz matic
 2. Piškoti
  Nič ga čez vonj piškotov, ki se vije po vseh sobah doma. Specite slastne piškote, jih po želji okrasite in obesite na drevesce. Otroci (pa tudi večji sladkosnedi) bodo z veseljem sem ter tja kakšnega pohrutali.
 3. Pentlje
  Vključevanje tkanin na drevesce bo dodalo mehkobo, predvsem pa bo smrečica delovala bolj polna.
 4. Babičini okraski
  Pika na i božičnega okrasja je brez dvoma “nekaj starega”. Tisto nekaj, kar najbolj čuvate, kar se predaja iz roda v rod. Tisti okraski, s katerimi je krasila že vaša babica in zagotovo bo to isto okrasje vestno hranila tudi vaša hči ali sin.

Okraske, ki pričarajo toplino in dajo malce retro pridiha vaši smrečici, pa najdete tudi v naši spletni trgovini >> PRAZNIČNO OKRASJENOVOLETNE LUČKE

Kam smo prišli od časov, ko so bile na voljo le enobarvne ali pa pisane lučke. Se še spomnite, kako previdni smo morali biti, da se nismo opekli, tako vroče so bile, ko so dolgo gorele. Pa seveda smo morali biti strašansko pazljivi, da se zaradi vročine ne bi kaj vnelo ... Danes so lučke, kot še marsikaj drugega, povsem drugačne. Ker lučke same niso več male žarnice, pač pa LED sijalke, se ne ogrejejo in nam tako povzročajo precej manj skrbi. Poleg tega niso na voljo le v eni velikosti in dveh barvah, marveč je na trgu cela paleta raznoterih lučk. Da pa bi jih lažje predstavili, jih lahko v grobem razdelimo nekako takole:

Vse so seveda na voljo v razliičnih barvah, od klasične rumene, bele, modre, rdeče, zelene, roza, vijola, pisane in drugih barv.

Kako pa izbrati lučke oz. na kaj morate biti pozorni pri nakupu?

Najprej seveda zasledujete stil, ki vam je všeč. Takoj za tem, pa ste pozorni na bolj tehnične podrobnosti, kot je:

 • koliko lučk je na verigi,
 • kako dolga je veriga lučk,
 • kako dolg je kabel,
 • ali so lučke primerne tudi za zunaj,
 • kako visoka je vaša smrekica.

V pomoč pri izbiri lučk za vašo smrekico, vam je lahko spodnja tabela. Sicer pa vse informacije, ki jih potrebujete o lučkah najdete na škatli in v opisih v spletni trgovini >> NOVOLETNE LUČKE.

Višina smrečice Število lučk Dolžina verige lučk
140 cm 80 18 m
160 cm 100 10 m
170 cm 120 12 m
200 cm 180 18 m
230 cm 240 24 m


Pestro izbiro novletnih lučk najdete v spletni trgovini >> NOVOLETNE LUČKEZUNANJE LUČKE IN OKRASJE

Verjetno si nihče več ne predstavlja prazničnih dni brez osvetljenih in okrašenih hiš, mest in vasic. Dnevi so kratki in tako prijetno se je sprehajati po mestih in vaseh, ki se svetijo v tisočerih lučkah. Tudi vaša hiš ali balkon lahko zasijeta.
Poleg klasičnih lučk pa lahko zunanjščino okrasite tudi z malo bolj dekorativnimi lučkami kot so kapniki. Pika na i vrtov in dovozov pa so lahko ornamenti kot so angelčki, jelenčki, snežaki ...PRAZNIČNA DEKORACIJA

Čar prazničnih dni je tudi, da dom zasije v neki čisto novi luči. Temne noči razsvetlimo z lučkami, s svečami ... in z ničkolikimi detajli. Za vsak okus se najde kaj. Nenazadnje tudi, če nimate prostora za jelko, lahko okrasite kar obok vrat ali pa postavite svetleč napis, jelko iz lesa ... idej je lahko nešteto. Majhnih okraskov in dodatkov za popestritev pa prav tako.

Prazničnim dnem pa pritičejo tudi adventni venčki, jaslice in drugi podobni okraski. Danes jih je na voljo zelo veliko v različnih stilih, od bolj kasličnih do sodobno minimalističnih.