Dom , Vrt in okolica

Poletje brez komarjev

Komarji, »ljubkovalno« krvosesi so dvokrilci, ki jih vsi še predobro poznamo. Kratijo nam spanec ko z brnenjem letajo okoli naših glav, zaradi njihovih srbečih pikov se velikokrat spraskamo do krvi, predvsem pa prenašajo bolezni. Nihče jih torej ni vesel, ko jih zasliši na terasi ali ko začuti njihov pik. Kako jih odgnati in kako v okolici doma ustvariti čim bolj komarjem neprijazno okolje preberite v nadaljevanju.

Zelišča na balkonu ali terasi

Na okensko polico, balkon ali teraso posadite rastline, ki s svojim vonjem odganjajo komarje.

  • Sivka
  • Melisa
  • Rožmarin
  • Mačja meta
  • Ognjič
  • Bazilika
  • Limonska trava

Ideja: ustvarite svoj viseči vrt polen zelišč >> Naredi SAM


Eterična olja

Eterično olje iz katerekoli od zgoraj omenjenih zelišč bo učinkovito pri odganjanju komarjev. Najbolj učinkovito pa naj bi bilo eterično olje limoninega evkaliptusa, poprove mete, limonske trave in sivke. Kapljico ali dve kapnite v izparilnik in tako odišavite prostor. Vam bo dišalo in imelo blagodejen vpliv na vaše počutje, komarjem pa bo smrdelo in jih tako pregnalo.

Ustvarite domačo kremo proti komarjem. Nekaj kapljic eteričnega olja zmešajte z oljem jojobe, mandlja ali oljčnim oljem. Za odrasle naj bo v mešanici 1% eteričnega olja, za nosečnice in otroke pa 0,5%.

Namesto kreme lahko ustvarite razpršilo. Eterično olje zamešajte v destilirano vodo (zopet le 1% eteričnega olja v mešanici) in ga hranite v steklenički z razpršilom. Tako se lahko poškropite tudi po oblačilih in tako še dodatno odganjate komarje.


Dišeče svečke, palčke in spirale

Vonjave, ki odganjajo komarje lahko po zraku ponesete tudi s pomočjo dišečih svečk, palčki in spiral.


Mreže in komarniki

Na okvirje oken in vrat namestite mreže, ki komarjem preprečujejo vstop. Namestite lahko fiksne mreže ali pa take, ki jih lahko poljubno odpirate in zapirate. Odpira se lahko kot zavesa, drsno ali pa kot vrata. Velikost mreže pa odrežete poljubno, upoštevajoč mere vaših oken in vrat.


Zvočni odganjalci komarjev

Med najbolj inovativne načine odganjanja komarjev pa vsekakor sodijo zvočni odganjalci. Kako delujejo? Ste vedeli, da pičijo le oplojene samice komarjev. Zvočni odganjalci komarjev posnemajo zvok komarjih samcev, ki se jih oplojene samice izogibajo.


Električni loparčki

Kaj storiti, ko se komar vendarle prebije v vaš dom? Ulovite ga s pomočjo električnega muhalnika. Na ta način se boste izognili tudi morebitnim krvavim madežem na stenah. Muhalnik je v obliki loparčka, v sredini pa ima električno mrežo, ki je prevlečena še z dodatno zaščitno mrežo. Skozi mrežo gre tok, ki je za človeka nenevaren, obenem pa njegova jakost zadostuje, da muhe in komarji takoj poginejo.


Insekticidi

Žal včasih le z dišavnicami ne preženemo komarjev. Takrat se velja poslužiti insekticidov za vtičnice.


Ste vedeli?

  • Da komarje najbolj privlači izdihan zrak okoli nas, torej ogljikov dioksid.
  • Da komarji izbirajo svoje tarče tudi zaradi vonja in česen jih odbija. Koristno je torej, če redno uživate česen, saj boste tako tudi skozi pore oddajali vonj, ki komarjem, ne bo tako zelo dišal. Prav tako koristen učinek ima tudi močno začinjena hrana.