Dom

Ploščice, ki božajo poglede in podplate

V kopalnici dan začnemo in prav tam ga tudi končamo; da pa bi ga začeli polni energije in končali sproščeni, si moramo ustvariti kopalnico, ki nam bo to tudi omogočala. Prav zato vam želimo predstaviti smernice za načrtovanje kopalnice, da bo prostorna, uporabna, lepa in predvsem taka kakršno si želite.

Za razliko od drugih prostorov v vašem domu, nam kopalnica sama do neke mere narekuje kam bomo postavili določene elemente. Vertikalni vod glavne kanalizacije je tisti, ki določa postavitev straniščne školjke, bideja, umivalnika in kadi, saj se vanj steka odtok vode.

Prav tako pa je pri načrtovanju potrebno upoštevati tudi vodovodno napeljavo. Če gradite novo hišo lahko že pri samem načrtovanju določite, kje bo stal vertikalni vod kanalizacije, če pa kopalnico prenavljate, se boste morali prilagoditi obstoječim kanalizacijskim priključkom.

Vertikalni vod kanalizacije določa, kje bo stala straniščna školjka, hkrati pa je od njega odvisna tudi postavitev sanitarne keramike. Slednjo je potrebno postaviti v bližino kanalizacije, da voda lepo odteka in je manjša verjetnost, da se odtok zamaši. Če pa imamo veliko kopalnico in želimo kad postaviti na drug konec kot straniščno školjko, je najbolje odtočni cevi povečati premer, vmes pa postaviti čistilni jašek.

 

Ko imamo mere kopalnice, poznamo postavitev vertikalnega voda glavne kanalizacije in vodovodno napeljavo, lahko začnemo z načrtovanjem. Izberemo: 

V tokratnem prispevku se bomo osredotočili na keramične ploščice. Prestavili vam bomo sodobne trende kopalniške keramike ter smernice za načrtovanje, ki vam bodo olajšale izbiro in koncept postavitve.

 


TALNA KERAMIKA

Talna keramika se od stenske lahko razlikuje v barvi, dimenziji, predvsem pa je talna močnejša in odpornejša od stenske keramike.

Zelo moderna je talna keramika, ki imitira les, saj daje občutek topline in če ste vedno sanjarili, da bi imeli v kopalnici ladijski pod ali pa kar parket, je to prava izbira za vas.

Test
KERAMIČNE PLOŠČICE ALFALUX TABULA

 

Če so vam všeč veličastni interierji odeti v marmor, pa si lahko omislite gres, ki čudovito imitira marmor


KERAMIČNE PLOŠČICE MARAZZI ELEGANCE

 

"Retro je vedno in" in tako so šesterokotne keramične ploščice ponovno v modi. Pravzaprav se zdi, da ne morejo iz mode, so pa vedno nekaj posebnega.

In še zanimivost, ste vedeli, da so neglazirane, šesterokotne ploščice pravzaprav prve talne ploščice? V rabo so prišle v 19. stoletju, ko so v zasebne domove prvič vstopile kopalnice.


KERAMIČNE PLOŠČICE MARAZZI POWDER

 


STENSKA KERAMIKA

Stenska keramika je neštetih oblik, barv in vzorcev. Izbirate lahko med kvadratnimi, pravokotnimi in šestkotnimi oblikami. Odločite se lahko za najpogosteje uporabljene kremne in pastelne barve, ali pa posežete po bolj živahnih, kot so rdeča, modra ali zelena. Enoličnost lahko popestrite s cvetličnimi ali geometrijskimi vzorci.

Skrivnost oblikovanja lepe kopalnice pa je v ustrezni kombinaciji teh oblik, barv in vzorcev. Da kopalnica ne bi bila preveč enolična je dobro uporabiti različne oblike stenske keramike. Če ste večji del sten oblekli v ploščice z večjo ploskvijo, popestrite del stene z mozaikom ali pa s ploščicami z dekorativnim vzorcem.

 
KERAMIČNE PLOŠČICE MARAZZI POTTERY


KERAMIČNE PLOŠČICE IDEA VERNISSAGE


KERAMIČNE PLOŠČICE MARAZZI POTTERY

 

Če bi radi v vaši kopalnici ustvarili bolj umirjeno vzdušje, je najbolje poseči po keramiki v različnih odtenkih iste barve, če pa želite bolj razgibano in živahno kopalnico uporabite kombinacijo dveh barv. Dober učinek boste dosegli z uporabo komplementarnih oz. nasprotujočih si barv ter z ustvarjanjem toplo hladnih kontrastov.

Šestkotne keramične ploščice z različnimi vzorci v kopalnico vnesejo pridih domačnosti in sodobnosti. Zadnji trendi postavitve tovrstnih ploščic pogosto narekujejo naključen preplet različnih vzorcev

 
KERAMIČNE PLOŠČICE MARAZZI CLAYS

 

Ena izmed sodobnih rešitev za načrtovanje vaše kopalnice je tudi uporaba pralnih barv. Če ne želite celotne stene obleči v stensko keramiko, se lahko odločite za pralne barve, saj so odporne na vlago in mokro brisanje. Keramiko tako lahko položite le okoli kadi, prhe in umivalnika, ali pa po celi kopalnici le do določene višine.

Navkljub temu, da so pralne barve zelo kvalitetne in odporne na vlago, pa vam njihovo uporabo priporočamo le v večjih kopalnicah, kjer je dobro prezračevanje. V manjših kopalnicah brez oken, kjer se vlaga zadržuje dlje časa, je kljub vsemu boljša izbira stenska keramika.

Časi, ko so bile za kopalnico na voljo le preproste, enobarvne ploščice kvadratne oblike, so mimo. Danes lahko izbirate med neštetimi oblikami, barvami, vzorci in tudi profili. Svojo kopalnico lahko uredite kot svoj lasten mali spa, kot zatočišče, kjer se sprostite in napolnite z energijo, zato jo skrbno načrtujte. 


KERAMIČNE PLOŠČICE MARAZZI POTTERY


KERAMIČNE PLOŠČICE MARAZZI COLOR CODE


KERAMIČNE PLOŠČICE DELCONCA ST. REGIS

 

NAČRTOVANJE IN SVETOVANJE

Da bi vam načrtovanje in izbiro olajšali, smo za vas v naših salonih keramike na ogled postavili več kot 80 različnih ambientov kopalnic. V živo lahko vidite različne kombinacije talne in stenske keramike, sanitarne keramike in pohištva ter se na podlagi videnega lažje odločite. Pri izbiri in odločitvi vam bodo z veseljem pomagali tudi naši strokovno podkovani svetovalci, ki vam bodo po želji ustvarili tudi 3D izris vaše bodoče kopalnice. 


PRIMER 3D IZRISA

Ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali koliko časa preživimo v kopalnici? V povprečju tekom življenja v kopalnici preživimo približno leto in pol, tisti, ki se v kopalnici radi zamudimo še kakšno minuto več, pa celi dve leti.