Dom

Petra Fabjan #2: Pred začetkom gradnje

Petra Fabjan tokrat z nami deli vpogled v začetke gradnje oziroma pripravo vsega potrebnega za gradnjo. Seznani nas s korsitnimi termini kot so lokacijska informacija, prostorski občinski načrt, gradbena dokumentacija ... Vse kar pride še kako prav pri gradnji.

Ali ste tudi vi tik pred začetkom gradnje? Mogoče razmišljate o nakupu zemljišča ali ravno načrtujete svojo sanjsko hiško? Če je vaš odgovor pritrdilen, ste ravno na takem mestu, kot se je znašla moja družina še nedolgo nazaj. Prav na tem mestu dobite nekaj pomembnih informacij, ki bi jih tudi sami potrebovali pred začetkom.

 

Pot načrtovanja hiške bi bila mnogo enostavnejša, če bi projektanta izbrala že pred nakupom zemljišča. Zakaj?


LOKACIJSKA INFORMACIJA

Arhitekt na podlagi lokacijske informacije hitro pove, kakšne želje so možne na določenem zemljišču. Lokacijska informacija je dokument, ki vas seznani z merili in pogoji, ki jih je treba upoštevati pri  načrtovanju nameravane gradnje. Merila in pogoji pa so postavljeni tako, kot jih določajo prostorski akti. Pove tudi, ali so na zemljišču kakšne prepovedi, ki jih določajo zakonska določila, vladne uredbe in občinski odloki o zavarovanju prostora, skratka vse, kar določa OPN občine. Lokacijsko informacijo dobite na vsaki občini, ni vam treba biti lastnik zemljišča.


PROSTORSKI OBČINSKI NAČRT

Ko sva kupila zemljišče, sva si kar v mislih nanj umestila hišo. Vedela sva, kaj si želiva, kako bi obrnila hišo, kje bi bil vrt, nadstrešek ... Ko sva prišla k arhitektom, pa razočaranje. Skoraj nobena želja glede postavitve hiše na parcelo ne bo mogla biti izvedena. In vse to zaradi OPN-ja! To je prostorski občinski načrt, ki ga ima vsaka občina. Na Krasu je OPN kar strog. Ko nama je arhitekt na podlagi lokacijske informacije razložil omejitve, sva lahko začela zares načrtovati.


IZBIRA ARHITEKTA

Ravno na podlagi dobrega poznavanja OPN-ja naše občine, sva izbrala projektantsko ekipo. Tako sva se izognila dopolnilom gradbenega dovoljenja in prihranila na času. Pridobivanje vse gradbene dokumentacije bo neprimerljivo lažje, če bo arhitekt dobro poznal okolje in občino, v kateri bivate. Najbolj optimalno je, da je seznanjen tudi s svetovalci, ki se ukvarjajo z gradbenimi dovoljenji. Najbolj pa vam o različnih projektantskih birojih lahko povejo ljudje, ki so z njimi imeli izkušnje. Res bi tukaj poudarila, da se je pomembno povezati se še z drugimi, ki gradijo. Gledala sva tudi na to, da bi dobila čim več ponudbe na enem mestu. Iskala sva celo ekipo, ki bo učinkovito in natančno izvedla kompletno dokumentacijo, popis del in nudila svetovanje med gradnjo.


KAJ STORITI PRED PRVIM SESTANKOM Z ARHITEKROM?

Pomembno je, da imata s partnerjem kolikor toliko usklajene želje in da dobro veste, kaj si želite, da lahko vse skupaj čim bolj jasno poveste in predate arhitektu. Kako sva si pri tem pomagala midva?

Hodila sva na oglede vzorčnih hiš. Predvsem montažne hiše imajo dneve odprtih vrat, kjer nudijo oglede njihovih vzorčnih hiš. Midva sva se prijavila na kar nekaj ogledov. Tako sva videla, koliko so veliki prostori, dobila nove ideje, videla različne prostorske rešitve in tudi testirala različne materiale. Zelo dobro je vedeti, kako velike prostore potrebujete in koliko pomeni npr. 14 kvadratnih metrov tudi v živo in ne samo na papirju. Ogledala sva si kar nekaj hiš, ki so bile trenutno v gradnji v najini okolici. Pogovarjala sva se z investitorji, povpraševala o različnih pasteh, o situaciji na trgu, izvedela sva veliko o problematikah med gradnjo in hiše obiskovala še večkrat med samo fazo gradnje. Prijavila sva se tudi na projekt Odprte hiše Slovenije, kjer sva si ogledala želeno hišo in govorila z investitorji. Na podlagi tega sva si naredila spisek zahtev, ki sva jih predala arhitektu. S seboj sva prinesla tudi primer tlorisa, ki nama je bil všeč.


NOTRANJI OBLIKOVALEC

Že v fazi načrtovanja sva vedela, da potrebujeva pomoč nekoga, ki bo znal gradnjo prilagoditi notranji opremi. Najbolje je, da je notranji oblikovalec del vaše projektantske ekipe, midva sva tukaj izbrala drugačno pot. Ko se je z našo ekipo začelo podrobno načrtovanje, je vse načrte pregledala tudi notranja oblikovalka, ki nam je načrte raztolmačila še iz vidika notranjega pohištva. Tako nam je svetovala in popravila velikost odprtin za okna, svetovala glede električne napeljave in predlagala kar nekaj popravkov, ki so našo hišo naredili učinkovito in predvsem tako, da ima vsak kvadratni meter hiše svojo funkcijo in namen. Res si nisva želela nabirati kvadrature po nepotrebnem, ker ima na koncu vsak kvadratni meter hiše tudi svojo ceno. Če sva na začetku menila, da bi lahko projekt izpeljala tudi brez notranjega oblikovalca, sva kar hitro videla, da verjetno ne bi bilo čisto tako. Tudi med gradnjo se je ta naložba izkazala za izjemno koristno stvar, saj sva imela na voljo svetovanje tudi med gradnjo.

 

Notranji oblikovalci vam nudijo različne storitve. Lahko vam pomagajo samo pri razporeditvi in tlorisu, lahko izberete podroben izris pohištva, ki ga potem pošljete mizarju, ali pa vam nudijo 3D-izrise prostora, kjer praktično vidite, kako bo izgledal prostor, ko bo imel podrobno opremo in dodatke.


USKLAJENI NAČRTI

Na gradbišču se ves čas izmenjujejo različni mojstri in izvajalci. Dobro je, da imajo na razpolago podrobne načrte. Tako bo prišlo do bistveno manj napak med gradnjo. Investicija v papirje, se marsikomu zdi brezvezna. Sploh, če pogledamo zgodovino gradnje hiš v Sloveniji. Pri nas se je pa ravno ta investicija izkazala za eno izmed najbolj pomembnih.


Naslednji članek KMALU!

Prispevek ja napisala Petra Fabjan. Njen bolj hudomušen pogled na celotno gradnjo, pa si lahko ogledate na njenem IG in TikTok profilu 'mamigradi'.