Dom

Petra Fabjan #1: Gremo mi na svoje

Gradnja iz prve roke je serija prispevkov, ki jih bo za nas napisala Petra Fabjan. Predstavila nam bo izzive pri iskanju parcele, postopek pridobivanja dokumentacije, načrtovanje in nenazadnje kaj in kako z izvedbo gradnje. Poučno, praktično in iz dejanskih izkušenj. 

V prihajajočih tednih boste na našem blogu lahko spremljali gradnjo iz prve roke. Petra Fabjan, na družabnih omrežjih poznana pod imenom 'mamigradi', bo nam in vam predstavila potek gradnje hiše, vse od nakupa parcele, do načrtovanja hiše, postavljanja temeljev, gradnje ... Opozorila nas bo na kaj moramo biti pri posameznih postopkih pozorni, kaj nas lahko preseneti in na kaj ne smemo pozabiti. 


TO SMO MI

Kako že gre v Sloveniji? Najprej krav'ca pol pa štal'ca. Za našo družino ni šlo ravno v tem vrstnem redu. Na žalost je bilo vse prej kot štal'ca, zato je štal'ca ravno v izgradnji. Gremo lepo po vrsti. Najprej se vam predstavimo. Smo štiričlanska družina, ki si gradi svojo sanjsko hiško na krasnem Krasu.

Moje ime je Petra, na socialnih omrežjih me najdete tudi pod imenom Mami gradi. Velikokrat se mi pred kamero – hočeš-nočeš – pridružijo tudi moj partner Dejan in otroci. Skupaj imava 4-letno hčerko in 8-mesečno dojenčico, ki se je rodila v res velik gradbeni kaos. Po poklicu sem učiteljica, Dejan pa se ukvarja s kovino. Ima podjetje, ki se ukvarja z izdelki in polizdelki iz kovine.

Na hitro vam bom orisala najino pot do te odločitve, ki res ni mačji kašelj in kar veliko vpliva na naše življenje. Kot mladi par sva oba vedela, da pri najinih starših ni prostora za naju, zato sva kar hitro začela iskati staro hiško, ki bi jo lepo počasi obnavljala. Obrnila sva se tudi na nepremičninske agencije, kjer sva doživela veliko razočaranj in nepoštenosti. Šla sva na nešteto ogledov, velikokrat sva tudi že našla tisto, kar sva si želela, a vedno se je našel nekdo, ki je ponudil malo višjo ceno kot midva.


ISKANJE PARCELE

Kaj kmalu sva obupala nad nepremičninskimi agencijami in se podala v iskanje parcele. Vedela sva, da nočeva sodelovati z agencijami, zato sva odprla spletni portal PISO in začela iskati parcele v bližini najinih prebivališč. Ko sva našla prazno zazidljivo parcelo, sva številko hitro preverila v spletni Zemljiški knjigi (zelo preprosto se je registrirati in uporabljati). Ko sva videla, kdo je lastnik, sva uporabila vsa družbena omrežja in vse ljudi, da sva našla lastnike. Kontaktirala sva jih na vse možne načine in jih povprašala o prodaji.

Tako so se obrnila štiri leta, da sva končno prišla do zemljišča, ki je popolno za našo družino in najine želje. Čeprav so bile najine sanje sprva postopna obnova stare hiše, sva morala narediti kompromis in podala sva se na pot gradnje. Najina prva lekcija pri ustvarjanju doma in gradnji se je začela že takoj takrat: kompromisi, kompromisi in še enkrat kompromisi.

[Klikni in poglej >> Petrin humoren pogled na gradnjo v današnjih časih]

Pogoji za najino popolno zemljišče so bili: bližina služb, bližina gozda, nagnjeno zemljišče (zaradi podkletenja hiše), primerna cena zemljišča, zemljišče s čim manj sosedi in ne preveč veliko zemljišče. Vse to nam je uspelo dobiti in res sva bila hvaležna za to. Kot zanimivost lahko povem, da nama je bilo to zemljišče tako rekoč pred nosom in pogosto sva se mimo tudi peljala ali šla peš. V življenju je pogosto tako, kajne? Najboljše stvari so nam pogosto pred nosom.

V teh letih iskanja sva se veliko pogovarjala in analizirala svoje želje in potrebe, ki jih hočeva v hiši. Vedela sva namreč, da ko bo čas za odločitve, jih bova morala znati hitro povedati. Analizirala sva svoje izkušnje v dosedanjih domovih, pogovarjala sva se o tem, kaj naju moti, kaj bi dodala, kaj spremenila. Sama sem analizirala vse možne kuhinje, v katerih sem kuhala, pogovarjala sva se o barvah, analizirala različne materiale, hodila sva na sejme in spraševala prijatelje, ki so gradili, kaj bi spremenili. Ta projekt je hodil z nama tudi na potovanja in počitnice, kjer sva analizirala vse hotele, nastanitve, vse možne arhitekturne in oblikovalske ideje, na katere sva naletela. To dejstvo, da si morava v prihodnosti urediti dom, je bilo vedno z nama. Takrat je bil ta čas čakanja zelo naporen. Ko pa zdaj pogledam nazaj, sva zelo hvaležna za ta čas. Ravno zaradi tega sva se v projekt »gradnja hiše« podala res suvereno, z jasnim ciljem in razdelanimi željami.

Ko sva postala lastnika svojega zemljišča, kar nisva mogla verjetni, da je to res. Si morate misliti? Do zdaj sva bila lastnika kakšnega avta/motorja, potem pa kar zemljišča. Tako se je začela naša pot do svoje hiše.


Naslednji članek lahko preberete tukaj >> PRED ZAČETKOM GRADNJE

Prispevek ja napisala Petra Fabjan. Njen bolj hudomušen pogled na celotno gradnjo, pa si lahko ogledate na njenem IG in TikTok profilu 'mamigradi'.