Dom , Vrt in okolica

Osvetlitev vrta in okolice

V vsakem letnem času je lepo, če je okolica hiše, vrt ali terasa stanovanja prijetno osvetljena. Pozimi, ko so dnevi kratki pride prav, da si okolico osvetlimo, poleti pa da z ambientalno svetlobo na terasi ustvarimo prijetno vzdušje za posedanje, branje, klepet, kvartopirske večere… Glede na namen in mesto osvetlitve pa izbiramo različne vrste zunanjih svetil.

REFLEKTORJI IN MARKIRNA SVETILA

Reflektorji in markirna svetila lahko služijo kot namenska in ambientalna svetila hkrati. Za občasno osvetlitev glavnih poti, stopnišč in parkirišč uporabite reflektor, saj jih boste tako primerno osvetlilli. Za stalno osvetlitev pa lahko namestite t.i. markirna svetila, to so manjše lučke, vgrajene v tla ali steno, ki diskretno a dobro osvetljujejo pot.

Z reflektorji in markirnimi svetili lahko tudi poudarite obliko vrta in razkrijete njegove skrite kotičke. Z reflektorjem lahko osvetlite drevo ali grm, ki bo tako posredno osvetlil celoten vrt. Med gredicami, cvetličnimi nasadi in grmovnicami lahko vgradite markirna svetila in prav tako posredno osvetlite celoten vrt.


ZUNANJA REFLEKTORSKA SVETILKA PHILIPS HUE


TEMPERATURA IN BARVA SVETLOBE

Priporoča se, da za zunanjo osvetlitev izberete toplo svetlobo, torej temperaturo svetlobe okoli 4000 K. Če ste nekoliko bolj drzni, se lahko odločite tudi za osvetlitev z različnimi barvami. Sodobna pametna svetila namreč omogočajo spreminjanje barv; po želji lahko torej vrt osvetlite v izbranem odtenku. Poleg širokega spektra barv pa vam pametna svetila omogočajo tudi upravljanje na daljavo kar s pametnih telefonov.


PHILIPS ZUNANJA PAMETNA SVETILA


STILSKA SKLADNOST

Načeloma na vrtovih in terasah prevladuje ambientalna osvetlitev, ki prijetno osvetljuje okolico obenem pa svetloba ne moti okolice. Za ta namen se uporabljajo svetila z manjšo svetilnostjo, bodisi stoječa, talna, stropna, stenska. Lahko kombinirate različna v istem slogu in tako oblikovno povežete celoten vrt.


ZUNANJA SVETILA EGLO MODERN & CLASSIC


OSVETLITEV OMIZJA

Za večerno posedanje z družbo, za igranje družabnih iger in branje je potrebno svetilo, ki bo dobro osvetlilo omizje. V ta namen vam bo odlično služila zunanja plafoniera, če pa nimate možnosti namesti svetila na strop pa se poslužite stenskih svetilk.


ZUNANJA SVETILA RABALUX STUTTGART & ALVORADA