Dom

Okusi poletja za zimske dni - nasveti za pripravo ozimnice

Preverite, na kaj moramo biti pozorni pri pripravi ozimnice, da bodo živila ostala dobrega okusa in se ne bodo pokvarila.

Narava nam v tem letnem času ponuja obilo okusnega sadja in zelenjave, ki sta dozorela pod toplim soncem in sta zato polna vitaminov, mineralov ter drugih zdravju koristnih snovi. Zato izkoristimo ta čas in ju uživajmo čim več - če se le da sveže, naravnost iz domačega vrta ali sadovnjaka.

Če pa so naše rastline tako bogato obrodile, da vsega pridelka ne bomo uspeli pojesti pravočasno preden bi se lahko pokvaril, presežkov nikar ne zavrzimo! Namesto tega jih raje shranimo v kozarce in iz njih pripravimo ozimnico, ki nas bo z dobrotami iz domačega vrta razvajala še vso zimo.

Uporabimo sezonsko sadje in zelenjavo

Sadje in zelenjavo lahko shranimo na različne načine: iz sadja lahko skuhamo marmelado ali naredimo kompot, zelenjavo pa lahko vložimo v kisu, olju ali slanici. Z nekaj nekaj domišljije si lahko pripravimo tudi čisto unikatne, okusne domače omake in namaze.

Ne glede na to, kateri način konzerviranja bomo uporabili, izjemno pomembno je, da za ozimnico izberemo le najbolj kakovostno sadje in zelenjavo. Če ga nismo pridelali sami, kupimo takšno sadje in zelenjavo, ki je bilo pridelano lokalno in na ekološki način, brez uporabe kemičnih sredstev, gensko spremenjenih organizmov ali sintetičnih dodatkov.

     

Za shranjevanje vedno uporabimo samo sezonsko sadje in zelenjavo, saj je takšno najbolj kakovostno in najboljšega okusa. Od domačega sadja so nam v tem času na voljo jabolka, hruške, marelice, breskve, nektarine, slive, fige, že kmalu pa bosta dozorela tudi grozdje in kakiji.

Zelenjava, ki je še posebej primerna za vlaganje in jo v tem času najdemo na vrtu pa so bučke, fižol, kumare, česen, korenje, cvetača, jajčevci, paprika, paradižnik, rdeča pesa in zelje.

     

Lahko pa se po ozimnico odpravimo tudi v gozd, kjer bomo z nekaj sreče našli borovnice, maline, robide in gobe.

Kozarci za vlaganje

Za vlaganje vedno uporabljamo le steklene kozarce izdelane iz kakovostnega stekla, ki je odporno proti kislinam in je primerno tudi za vlaganje živil v kisu.

Najbolj običajni so kozarci na navoj, ki se zaprejo z aluminijastim pokrovčkom, obstajajo pa tudi takšni s steklenim pokrovčkom, ki ima spodaj gumirano tesnilo.

 

Izredno pomembno je, da pred zapiranjem kozarcev preverimo, da je pokrovček zares brezhiben in nepoškodovan. Le takšen bo namreč kozarček popolnoma zatesnil in tako preprečil, da bi se vložena živila zaradi vdora zraka pokvarila.

Nasveti za kuhanje in vlaganje

Priprava domače ozimnice zahteva kar nekaj truda in časa, a bo ta zagotovo bogato poplačan, ko bomo sredi zime odprli kozarec okusne domače marmelade, hrustljavih kislih kumaric ali sočnih paradižnikov.

 

Da pa takrat ne bomo razočarani ugotovili, da je bil ves naš trud zaman, ker so se nam živila v kozarcih pokvarila, je pametno upoštevati naslednje nasvete:

  • Uporabimo le najbolj kakovostno, sveže in popolnoma nepoškodovano sadje in zelenjavo.
  • Pred uporabo kozarce in pokrovčke dobro operimo in razkužimo. Tudi vsi ostali pripomočki naj bodo kar se da čisti.
  • Kozarce napolnimo čim bolj do roba, s tem zmanjšamo možnost, da bi se živilo kasneje pokvarilo.
  • Predno kozarec zapremo preverimo, da je rob popolnoma čist in ga, če je potrebno, še enkrat obrišimo.
  • Kozarce z vročo vsebino ohladimo čim bolj počasi - tako se notri ustvari vakuum, ki preprečuje, da bi zraven prišel zrak, ki povzroči kvarjenje živila.
  • Kozarce shranimo v temnem prostoru in s tem preprečimo, da bi se živila razbarvala ter izgubila vsebnost hranilnih snovi.