Dom

Nepogrešljivo orodje v domači delavnici

Kladivo, izvijač, žaga, klešče, meter... So orodja in pripomočki, ki jih potrebujemo v vsakem domu. Čemu služijo in kakšnih vrst so? Imate vse kar potrebujete? Preberite kaj vam vedno pride prav.

Vsak dom ima delavnico. Lahko je prava ustvarjalnica v garaži, lahko zakladnica orodja v kleti, morda pa tudi le predal z vsemi pripomočki v stanovanju. 1001 varianta je, kaj za vas pomeni delavnica, a dejstvo je, da za vzdrževanje vsakega domovanja potrebujemo orodje. In katero je tisto nepogrešljivo orodje, ki ga vedno velja imeti pri roki?


Kladivo

Kladivo je osnovno orodje v vsaki delavnici. Uporablja se za zabijanje žebljev, odstranjevanje žebljev, oblikovanje kovinskih delov in še veliko več. Izberite kakovostno kladivo, ki ustreza vašim potrebam in bo zdržalo dolgo časa.

Izvijači

Komplet izvijačev z različnimi vrstami in velikostmi glav je nepogrešljivo orodje v domači delavnici. Uporabljajo se za zategovanje ali odvijanje vijakov, prav tako pa so koristni pri opravljanju električnih del in montaži pohištva. Tisti, ki vijačite pogosteje, pa boste namesto klasičnih izvijačev veseli akumulatorskega vijačnika, ki bo vrtel namesto vas.

Ker pa je vijakov nemalo vrst, je prav toliko tudi vrst izvijačev oziroma glav. Več o tem vam predstavimo kmalu.

Ključi

Komplet ključev, kot so viličasto obročni ključi, imbus ključi, nasadni ključi, momentni ključ in drugi, so pomembni za privijanje in odvijanje matic, vijakov in drugih pritrdilnih elementov. Izberite ključe, ki ustrezajo standardnim velikostim vijakov in matic.

Škarje

Ostre škarje so potrebne za številne naloge, kot so rezanje tkanin, kartona, usnja, plastike in drugih materialov. Izberite škarje z ergonomskim ročajem, ki bodo omogočile natančno rezanje. Za rezanje pločevine, kovinskih mrež in podobnih reči, pa boste potrebovali škarje za pločevino.

Merilni trak

Merilni trak bolj poznan pod imenom meter, je nepogrešljivo orodje za merjenje dolžine, širine, višine in drugih dimenzij. Uporablja se pri gradbenih projektih, oblikovanju pohištva, popravilih in drugih nalogah, kjer je potrebno natančno merjenje. Za vsakdanjo uporabo je najpriročnejši tračni meter, velikokrat pa zraven pride prav tudi uporaba libele, po domače "vaservage".

 

 

Akumulatorski vrtalnik/vijačnik

Električna/akumulatorska vrtalna naprava bolj poznan kot akumulatorski vrtalnik/vijačnik je močno orodje, ki omogoča vrtanje lukenj v različnih materialih, kot so les, kovina, plastika in beton. Prav tako lahko služi kot izvijač, če ima pravi nastavek. Izberite zmogljivo vrtalno napravo z različnimi nastavitvami hitrosti in smermi vrtenja.

Žaga


Žaga je nepogrešljivo orodje za rezanje lesa, plastike in drugih materialov. Lahko izberete ročno žago, kot je lisičji rep, ali električno žago, kot je krožna žaga, odvisno od vaših potreb.