Dom

Marazzi keramične ploščice - ko se združita kakovost in italijanski slog

Kopalnica, kuhinja, predprostor, terasa, okolica hiše, celo bivalni prostori … keramika si je utrla pot v prav vse kotičke našega doma. Temu primerno je velika tudi ponudba na trgu in pogosto je odločitev katere keramične ploščice izbrati, vse prej kot enostavna.

Na trgu je veliko ponudnikov različnih blagovnih znamk in če ste že kdaj izbirali keramične ploščice ali pa to morda ravnokar počnete, ste se zagotovo že srečali s keramiko Marazzi. Gre za priznanega italijanskega proizvajalca keramičnih ploščic, ki simbolizirajo italijanski slog in slovijo po kakovostni izdelavi.


USTANOVITEV PODJETJA LETA 1935

Marazzi, ki keramične ploščice proizvaja že več kot 80 let, velja že od vsega svojega začetka za izjemno napredno podjetje: odgovorno je za nekatere glavne tehnološke, procesne in oblikovalske inovacije na področju industrije keramičnih ploščic, od katerih so nekatere postali pomembni mejniki v zgodovini sodobne keramike. Njihove izdelke lahko danes najdemo že v več kot 140 državah.

Od “tovarne iz kartona” do najsodobnejšega proizvodnega obrata za keramične ploščice.
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1935 v italijanskem mestu Sassuolo, ki je danes največje mednarodno središče za izdelavo najsodobnejših keramičnih ploščic.

Ustanovitelj podjetja, Filippo Marazzi, naj bi prvi proizvodni obrat zgradil na dveh vzporednih vrstah dreves topolov. Zaradi slabe trdnosti takšne gradnje je proizvodni obrat postal znan tudi kot "tovarna iz kartona”.


TOVARNA MARAZZI, 1935, SASSUOLO


SODELOVANJE Z ARHITEKTI, INDUSTRIJSKIMI IN MODNIMI OBLIKOVALCI

V petdesetih letih je podjetje doživelo prvo večjo širitev zahvaljujoč velikim naložbam v nove “tunelske peči”, ki so bile v tistem času izjemna tehnološka inovacija. V istem obdobju so izdelali tudi prve porcelanaste ploščice, dimenzije 2 cm x 2 cm, ki so bile na voljo v različnih barvah, izšla pa je tudi linija prvih ročno poslikanih talnih keramičnih ploščic “Pennellati”.

Leta 1960 sta dva izmed najbolj znanih in vplivnih arhitektov 20. stoletja ter pionirja industrijskega oblikovanja, Gio Ponti in Alberto Rosselli, za Marazzi oblikovala prvo ploščico s štirimi krivinami. Ploščica je bila predstavljena v eni najpomembnejših italijanskih mednarodnih kulturnih institucij La Triennale di Milano in velja za prvi primer partnerstva med projektiranjem in keramičnimi oblogami.

V sedemdesetih letih podjetje predstavi povsem novo linijo keramičnih ploščic, ki so jo poimenovali “Alta Moda”. Linija je nastala v sodelovanju s priznanimi modnimi oblikovalci kot so Biki, Forquet in Paco Rabanne ter velja za prvo tovrstno povezavo med oblikovalci visoke mode in keramično industrijo.


SODELOVANJE PODJETJA MARAZZI IN INDUSTRIJSKIH TER MODNIH OBLIKOVALCEV


NOVE TEHNOLOGIJE, NOVE MOŽNOSTI UPORABE KERAMIČNIH PLOČIC

Leta 1974 Marazzi patentira revolucionarni proces enojnega žganja, pri katerem žganje keramične ploščice in zaključne glazure poteka istočasno. To je močno zmanjšalo produkcijske čase in povsem na novo definiralo namene uporabe keramičnih ploščic.

Marazzi v osemdesetih letih uvede in patentira posebne proizvodne linije, kjer glaziranje ploščic poteka na polovici procesa žganja, medtem, ko so le te še vedno vroče. Posledica takšnega postopka glaziranja je izjemno trden steklen premaz, ki je omogočil številne nove možnosti za uporabo keramičnih oblog. V tem obdobju Marazzi na trg prvič ponudi obsežen izbor barvnih keramičnih ploščic, z odprtjem novih tovarn v Španiji in ZDA pa začne širiti svojo proizvodnjo tudi v tujino.


PRIMERI RAZNOVRSTNE UPORABE KERAMIČNIH PLOŠČIC MARAZZI


OB NOVIH TEHNOLOGIJAH NE POZABIJO NA SKRB ZA OKOLJE

Med Marazzijevimi izumi novejšega časa je inovativna tehnologija Casiglie (2007), ki omogoči proizvodnjo izdelkov izjemne tehnične kakovosti. Ta neprekinjen in zelo prilagodljiv proizvodni proces je namreč omogočil izdelavo izdelkov različnih vrst, velikosti in debelin, obenem pa tudi pomembno izboljšal geometrijsko natančnost keramičnih plošč.

Ena zadnjih, najnovejših inovacij pa je SistemA, ki je bil predstavljen leta 2010. Gre za kristalizirane porcelanske ploščice, ki so izdelane iz okolju prijaznega materiala.

Sicer pa skrbi za okolje podjetje namenja veliko pozornosti že od vsega začetka. Da bi čim bolj omejili porabo naravnih virov in vpliva na okolje, so v celotnem procesu izdelave razvili sistem za zbiranje in ponovno uporabo odpadnega materiala, odpadnih vod in toplote, ki se proizvede v različnih fazah.


KOLEKCIJE KERAMIČNIH PLOŠČIC MARAZZI

Danes ima Marazzi v svoji ponudbi več kot 200 različnih kolekcij talnih in stenskih keramičnih ploščic za notranje in zunanje prostore, te pa so na voljo še v različnih barvah, velikostih in debelinah. Prav tako lahko izbiramo med širokim naborom keramičnih ploščic v različnih imitacijah lesa, kamna, marmorja, terakote ali betona.

V nadaljevanju na kratko predstavljamo nekaj priljubljenih kolekcij >>

Mystone Gris Fleury

Navdih za kolekcijo je kamen francoskega porekla z nežno obarvanimi sencami v ozadju ter neenakomernimi zrni, kar daje ploščicam ekskluziven pridih in zelo naraven videz.

Keramične ploščice Mystone Gris Fleury so idealne za prostore v klasičnem ali metropolitanskem slogu. Na voljo so v petih različnih odtenkih in velikostih.

Absolute White

Kolekcijo Absolute White predstavljajo popolnoma bele keramične ploščice v treh zanimivih 3D strukturah: “Twist” (vijuga), “Fiber” (vlakno) in “Cube” (kocka). Tridimenzionalna površina ploščic oblikuje svetlobo, poudari barve in ustvarja dinamične vibracije v prostoru.

Strukturi “Twist” in“Cube” sta na voljo s svetlečo ali satenasto površino, struktura “Fiber” pa ima matirano površino.

Treverkchic

Talne keramične ploščice Treverkchic so namenjene za uporabo v stanovanjskih objektih (dnevna soba, kuhinja, kopalnica, spalnica), prav tako pa so primerne tudi za manjše komercialne prostore.

Poudarek kolekcije Treverkchic je na ustvarjalnem razpoloženju in črpanju navdiha iz izvornega materiala.

Imitacija lesa je na voljo v 6 barvah - italijanskem orehu, francoskem orehu, ameriškem orehu, obarvanem orehu, azijskem tiku in afriškem tiku - ter 4 velikostih, vključno z novo dimenzijo 19x150 cm.

Zellige

Talne in stenske keramične ploščice Zellige ponazarjajo srečanje severnoafriške tradicije z industrijsko keramiko.

Na videz ročno izdelane ploščice v seriji Zellige so izdelane v dvanajstih odtenkih s sijajnim zaključkom in vidnimi spremembami v tonu. 

Keramične ploščice v dimenziji 10 x 10 cm odlično popestrijo vsak prostor vašega doma.

Chalk

Kolekcija Chalk je odziv na sodobne trende uporabe betona, ne le kot industrijskega materiala ampak tudi kot obloge na javnih površinah in v bivalnih prostorih.

Keramične ploščice so na voljo v eni velikosti 25 x 76 cm in 5 naravnih odtenkih, kolekcija pa vključuje tudi različne dekorativne ploščice: “Origami”, ploščice s tridimenzionalnimi strukturami “Fiber” (vlakno) in “Brick” (opeka) ter mozaike. Prav zaradi tega je kolekcija Chalk še posebej idealna za ustvarjanje različnih slogov.

Mineral

Kolekcija Mineral so keramične ploščice v imitaciji kamna, ki po videzu spominja na kovino.

Ploščice so na voljo v velikosti 75x75 cm ter petih barvah, ki reproducirajo odtenke različnih kovin: platine, železa in srebra pri barvah “Black” (črna), “Iron” (železna) in “Silver” (srebrna), ter bakra pri barvah “Bronze“ (bronasta) in “Corten“ (barva corten jekla).

Na voljo so tudi tri različne vrste površin: naravna, žametna in sijaj.

Grande Resin

Velikoformatne gres ploščice Marazzi Grande Resin za čudovite, sodobne in prostorne prostore.

Kolekcijo sestavljajo ploščice v 8 barvah in 2 velikostih, primerne za talno in stensko uporabo.

Kolekcija Marazzi Grande Resin se odlično kombinira s starinskimi marmorji in hrasti, rezultat pa je keramična tapeta z značilno kromatično in dekorativno konsistenco.

Keramika Marazzi v salonih SAM

Širok nabor keramičnih ploščic Marazzi si lahko v živo ogledate v naših salonih kopalnic SAM Jarše, Latkova vas, Nazarje in Trbovlje, kjer vam bodo naši prodajalci z veseljem svetovali pri izbiri.