Dom

Klasične bele ali barvne stene?

Barva je eden izmed bolj prilagodljivih elementov v oblikovanju vašega doma, zato vse, ki hrepenite po spremembi ali osvežiti, vabimo, da se odločite za ta korak.

Ljudje veliko časa preživimo med štirimi stenami, zato je pomembno, da nam je prijetno. Veliko za naše dobre počutje naredimo s primerno opremljenostjo prostorov. Med pomembnejše elemente interjerja zagotovo sodijo stene oziroma bolje rečeno barva sten. Barve, ki nas obdajajo, pogosto nezavedno vplivajo na naše razpoloženje, saj prostor posvetlijo ali potemnijo, ga naredijo hladnega ali toplega, razgibanega ali dolgočasnega. Več o vplivu barv na naše počutje in katera je primerna za kateri prostor si preberite v zanimivem članku Barve naredijo dom.

Barva je eden izmed bolj prilagodljivih elementov v oblikovanju vašega doma, zato vse, ki hrepenite po spremembi ali osvežiti, vabimo, da se odločite za ta korak. Preverite našo pestro ponudbo notranjih zidnih barv ter čopičev in ostalih pleskarskih pripomočkov. 

Lastnosti notranjih zidnih barv

 • Pokrivnost: lastnost barve, da pri določeni debelini nanosa prekrije madež.
 • Pralnost: pri pralnih barvah lahko s kuhinjsko krpo in čistilnim sredstvom odstranimo madež z majhno izgubo debeline barve in brez vidnih poškodb.
 • Paroprepustnost: Sposobnost premaza za prepuščanje hlapov vodne pare. Laično paroprepustnosti rečemo tudi, da barva dobro diha.
 • Sijaj: količina »sijaja« barve je stvar okusa, na splošno pa velja, da se pri barvanju z »mat« barvami (barva z manj sijaja) vidi manj napak, ki smo jih naredili med pleskanjem. Poznamo mat, polmat in sijaj barve.

Barvni odtenki

 • Lahko kupite predpripravljene ali »že zmešane barve« Jupol Trend ali Jupol Junior. V kolekciji Jupol Trend lahko izbirate med številnimi zanimivimi in modnimi barvnimi odtenki. Notranja zidna barva Jupol Junior je prva na slovenskem trgu z okoljskim certifikatom Ecolabel za doseganje najvišjih standardov v odnosu do okolja, zaradi česar je še posebej primerna za otroške sobe.
 • Druga možnost je nakup klasične bele in pigmenta za niansiranje ali barvnega koncentrata. Na tak način si lahko sami zmešate poljuben odtenek.
 • Lahko pa obiščete eno izmed naših trgovin z mešalnico barv, kjer vam bodo zmešali barvni odtenek, ki ga boste izbrali iz široke barvne palete, ki vsebuje več kot 24.000 različnih odtenkov notranjih zidnih barv, fasadnih barv ali ometov.

Posebne zidne barve

 • Barve proti plesni:
  • Jupol Citro je notranja barva z učinkovito zaščito filma proti plesni. Primerna je za vse prostore, kjer se zaradi vlage pojavlja večja verjetnost razvoja alg in plesni kot npr. kuhinje, kopalnice, kletni prostori, skladišča, pralnice ipd.
  • Jupol Antimicrob je prav tako notranja zidna barva z visoko pokrivnostjo, ki uničuje in preprečuje nadaljnji razvoj mikroorganizmov – plesni, alg, bakterij, koronavirusov ipd.

Za učinkovitejši boj s plesnijo preverite ponudbo ostalih izdelkov proti plesni.

 • Antinikotinska barva je namenjena za prekrivanje madežev, ki nastanejo zaradi kajenja, izliva vode, katrana, raznih olj, požara, ipd. Primerna je za barvanje vseh vrst mineralnih ometov, vlakno cementnih plošč, betona, mavčno-kartonskih plošč, tapet iz steklenih vlaken, papirnatih reliefnih tapet in starih premazov.
 • Gašeni apneni belež za notranje prostore v skladiščih, kleteh, shrambah, zakloniščih, hlevih in v kmetijstvu. Kot zaščitno sredstvo je uporaben tudi v kmetijstvu za npr. zimsko zaščito debel sadnega drevja. Primeren je tudi za zunanje zidne površine, ki so zaščitene pred padavinami.
 • Magnetna barva je temeljna notranja zidna barva z magnetnim delovanjem, ki omogoča oprijem magnetov neposredno na stenske površine.

V trgovinah SAM in na sam.si najdete notranje zidne barve proizvajalcev JUB in Helios. Na voljo imate različne velikosti pakiranja – 2, 5,  10 ali 15 l. Če boste kupili preveč barve, jo lahko brez skrbi shranite in uporabite kasneje. Rok uporabe zidnih barv je lahko nekaj let, seveda pod pogojem, da je pravilno shranjena. Preden jo boste ponovno uporabili jo dobro premešajte in bodite pozorni, če so v njej slučajno grudice. Če nastajajo grudice ali se barva zgoščuje je to znak, da ni več uporabna. Pozorni bodite tudi na vonj in videz – neprijeten vonj ali izločena rjavkasto rumena tekočina sta prav tako znak, da ni več primerna za uporabo. Odnesite jo v zbirni center, saj barve ne sodijo med gospodinjske odpadke, še manj v odtok!