Dom

Keramika v kuhinji

Ko pričnemo z opremljanjem doma, skoraj vedno začnemo pri kuhinji. Kuhinja je srce doma, tam se vsak dan zbere vsa družina, tam zjutraj diši po kavi, ob praznikih po piškotih, skoraj vedno pa tam najdemo kaj, kar nas razveseli, pa naj bo to slasten kos salame, pregrešna čokolada, kozarec dobrega vina. Vse se vrti okoli kuhinje in zato ni čudno, da ji pri načrtovanju posvetimo kar nekaj pozornosti.

KJE VSE LAHKO V KUHINJI POLOŽIMO KERAMIČNE PLOŠČICE?

Pri načrtovanju kuhinje vedno začnemo pri omarah, odločimo se za slog, barvo, nato izberemo gospodinjske aparate, na koncu pa pride pika ni i - keramika, ki ima v kuhinji tako praktično kot dekorativno vlogo. Keramične ploščice lahko v kuhinji položite na steno in tla, lahko pa vanje oblečete tudi pult ali otok. Za steno in stranice pulta ali otoka lahko uporabite katerekoli ploščice, za tla pa velja uporabiti t.i. gres ploščice, saj so odpornejše, tako na obremenitve kot na umazanijo.

 

MARMORNA ELEGANCA

Marmor, marmor in še enkrat marmor, to je brez dvoma eden glavnih trendov letošnjega leta. Bel, črn, s sivimi in zlatimi žilami ali brez. V vseh revijah notranjega oblikovanja boste našli čudovite kuhinje, ki imajo steno in pult oblečena v marmor. A verjeli ali ne, to ni pravi marmor. Pravi marmor namreč ni primeren za kuhinjo, saj ni dovolj odporen na vlago in umazanije; zato obstajajo t.i. tehnični marmorji, ustvarjeni s sintetičnimi primesmi. Mi pa vam predstavljamo povsem naravno alternativo, natančneje keramično alternativo in sicer keramične ploščice v imitaciji marmorja.

Keramične ploščice v imitaciji marmorja najdete v vseh možnih velikostih, oblikah in barvah. Trendi pa pri oblikovanju kuhinje narekujejo uporabo marmorja v kombinaciji z belimi in sivimi barvami, ter lesom.


KERAMIČNE PLOŠČICE MARAZZI ELEGANCE & ALLMARBLE


TOPLINA LESA

Velikokrat želimo v kuhinjo vnesti toplino z lesenimi talnimi oblogami, a žal so tovrstne talne obloge premalo odporne na tekočino in umazanije in tako se že čez nekaj let na parketu poznajo sledi obrabe. Saj veste, skoraj vsak dan tla poškropimo z vodo iz umivalnika, včasih teče iz pomivalnega stroja, sem ter tja polijemo olje, kis…ne mine dan, da ne bi tal pod pultom vsaj malce zmočili ali umazali. Če namesto parketa ali kakšnega drugega lesenega poda na tla položimo keramične ploščice v imitaciji lesa, pa to težavo odpravimo. Stilov, barv in načinov polaganj boste našli toliko kot med klasičnimi parketi in podi, med zadnjimi trendi pa so temnejši odtenki sivega ali črnega lesa in polaganje na ribjo kost.


KERAMIČNE PLOŠČICE IDEA ALASKA & MARAZZI TREVERKHART


TEMPERAMENTNI AZULEJO STIL

T.i. azulejos so keramične ploščice značilne za iberski polotok – Španijo in Portugalsko – prepoznamo pa jih po tipičnih enobarvnih poslikavah na ploščicah. Z njimi so prekrili tako notranjščine kot zunanjščine stavb, od navadnih hiš pa do palač in cerkva. Vzorci na ploščicah so bili lahko cvetlični, geometrijski, velikokrat pa so na njih celo ilustrirali zgodovinske dogodke ali upodabljali znane osebe. Tradicija azulejov se je skozi stoletja ohranila, temperament iberskega polotoka, pa lahko s tovrstnimi ploščicami v vaš dom vnesete tudi vi. Verjetno boste v kuhinji s takimi ploščicami še posebej inovativni in boste še lažje improvizirali pri ustvarjanju kulinaričnih mojstrovin. Kot nalašč pa so tovrstne keramične ploščice tudi za letne kuhinje.


KERAMIČNE PLOŠČICE MARAZZI POTTERY & MIST


SODOBEN RETRO DESIGN

Retro je vedno in. Vzorci, ki so bili značilni v sredini 20. stoletja so vedno aktualni in jih lahko inkorporirate v različne stile; z njimi poživite minimalizem, obudite mid centruy stil ali pa ustvarite slikovit eklektičen slog.

Lahko pa si omislite sodobno variacijo retro vzorcev. Preplet likov in pastelnih barv ustvari pravi »retro-hip look«.


KERAMIČNE PLOŠČICE MARAZZI CHROMA & CHALK


ZEMELJSKI TONI

Kadar se odločamo za barve, v katerih bo prostor deloval brezčasno in ki se jih bomo najkasneje naveličali, se največkrat odločimo za zemeljske tone. Keramične ploščice v rjavih, krem in sivih odtenkih so nevtralne in tako omogočajo lažje kombiniranje z ostalimi kosi pohištva. Če pa želite vnesti nekaj več pestrosti lahko izberite 3D ploščice ali mozaik.


KERAMIČNE PLOŠČICE MARAZZI BLEND & WEEKEND


ENERGIJA BARV

Tako kot lahko na naše počutje vpliva vreme, lahko nanj vplivajo tudi barve. Barve nas lahko pomirijo, lahko nam dajo energijo, lahko smo zaradi njih bolj družabni ali pa konteplativni. Za kuhinjo je idealna rdeča barva in njeni odtenki, saj v nas vzbuja kreativnost in nas lahko spremeni v prave kuharske mojstre. Prav tako je za kuhinje in jedilnice zelo primerna rumena, saj je to barva, ki navdihuje. Sicer pa se pri izbiri barv ozirajte predvsem na vaš okus, tista, ki vam je najbolj všeč, bo brez dvoma kot nalašč za vas.


KERAMIČNE PLOŠČICE MARAZZI OUTFIT