Dom

Kako zamenjati kuhinjsko pipo?

Vsako pipo načne zob časa in napoči trenutek, ko ne preostane nič drugega, kot da jo zamenjamo.

Vodovodnih popravil se največkrat ustrašimo in jih raje prepustimo mojstrom in v večini primerov je to pametna odločitev, a pipo vendarle lahko zamenjamo tudi sami. Kako? Po korakih.

Zamenjava kuhinjske pipe v 6 korakih

  1. Zaprite ventile za vodo. Poglejte, če sta ventila za vročo in hladno vodo pod koritom in ju zaprite. Če ventilov pod koritom ni, morate zapreti glavni ventil. Ko ventile zaprete odprite pipo in preverite, da je dotok vode res prekinjen.
  2. Odvijete cev, ki pod koritom armaturo povezuje z dotokom vode. Pri odvijanju bodite previdni. Priporočljivo je imeti pod cevmi vedro, saj je nekaj vode zagotovo ostalo v ceveh.
  3. Odvijete matice, ki pod koritom pipo držijo vpeto in pipo odstranite.
  4. Novo pipo skozi odprtino namestite na korito. Pod koritom namestite distančnik in pritrdila ter z matico vse skupaj pritrdite.
  5. Privijte cevi za vodo. Bodite pozorni, da boste pravilno privili cev za hladno in toplo vodo. V večini primerov boste v navodilih pipe našli skico montaže. Če ni označeno kje je dovod za toplo in kje za hladno vodo poskusite in v primeru, da ste privili narobe, postopek privitja cevi ponovite.
  6. Ko so cevi dobro privite, odprete ventil za vodo in preizkusite delovanje pipe. Preverite, da so vse cevi dobro tesnijo in nikjer ne pušča voda.