Dom

Kako odstraniti zidno plesen?

V marsikaterem domu se pojavi zidna plesen. Največkrat se ta nepovabljen gost pojavi v starejših gradnjah, s slabšo izolacijo, a tudi novejšim hišam ni tuj. Sodobni in nezračni gradbeni materiali, neprodušno tesnjenje oken, slabo zračenje prostorov, vse to botruje k nastanku plesni. Kako jo učinkovito odpraviti preberite v nadaljevanju. 

Zakaj se plesen pojavi

Plesen se v domovih pojavlja zaradi različnih razlogov in v grobem bi jih lahko razdelili v dve skupini:

  • Gradbeno strukturne pomanjkljivosti stavbe
  • Nepravilno zračenje prostorov

Med gradbeno strukturne pomanjkljivosti sodijo nekvalitetna ali slabo izvedena toplotna ali hidroizolacija, napake na strehi, razpoke v zidu in toplotni mostovi ter nezadostno sušenje med gradnjo stavbe. Prav tako pri nabiranju vlage v prostoru botrujejo materiali in načini gradnje, ki prostore neprodušno zaprejo.

Vlago pa v prostore nenehno vnašamo tudi sami, še posebej s kuhanjem, tuširanjem in sušenjem perila, zato je ključnega pomena, da prostore redno zračimo. Če je razlog za plesen v vašem domu gradbeno strukturna pomanjkljivost stavbe, je najmodreje, da stavbo sanirate in pomanjkljivosti odpravite. V vsakem primeru, pa morate nastalo plesen s sten odstraniti, saj ta lahko povzroča različne bolezni in alergije.

Da bo stena zopet čista in brez plesni, ni dovolj le prebarvati stene, plesen morate odstraniti in steno očistiti.

 

Kako odstranimo plesen

  1. Nadenite si zaščitno masko in rokavice, zaprite vrata v drug prostore in odprite okna.
  2. Plesen najprej odstranite z mokro krpo, da suhi delci ne bi leteli naokoli.
  3. Ko je stena suha, jo premažete z dezinfekcijskim sredstvom za uničevanje plesni, na primer Sanisil, Algicide ali Schimmel. Sredstvo vtrite v steno, obrišete in počakate, da se posuši. Po potrebi postopek ponovite.
  4. Ko je stena suha, je čas za barvanje in najmodreje je uporabiti proti plesnim odporno barvo kot je Jupol Citro.

 


Več koristnih napotkov, kako se lotiti pleskanja sten, kako pripravite delovni prostor in kakšne pripomočke vse potrebujete, pa preberite tukaj >> 1,2,3 PREPLESKAJMO STENO!