Dom

Kako obesiti sliko?

Obešanje slik se na prvi pogled zdi nadvse enostavna stvar, a vendar se vedno znova ob tem soočamo s težavami. Včasih nam ob zabijanju žebljička v steno začne odpadati omet, spet drugič sliko želimo obesiti na nosilno steno in preprost žebljiček sploh ne gre vanjo, prav poseben pristop pa moramo ubrati, ko gre za steno iz mavčnih plošč ali iz porobetona oz. siporeksa.

Stena iz zidakov

V steno iz zidakov lahko preprosto s kladivom zabijemo žebljiček, pri tem pa moramo uporabiti jeklen žebljiček, ki se ne krivi. Ta način je primeren le za manjše oz. lažje slike. Pri večjih in težjih obremenitvah pa je priporočljivo, da z vrtalnikom zvrtate luknjo v steno, vanjo vstavite vložek in nato vijak, na katerega boste sliko obesili.

Stena iz betona in protobeton

Ta isti princip – vrtanje, vložek, vijak – moramo uporabiti tudi, ko želimo slike obesiti na stene iz betona in porobetona. Pri tem moramo biti pozorni, da uporabimo vložek pravi vložek, torej vložek primeren za beton ali vložek primeren za porobeton. Sestava in s tem trdnost teh materialov se med seboj razlikuje, temu pa so prilagojeni tudi vložki.

Stena iz mavčnih plošč

Tudi v stenah iz mavčnih plošč moramo uporabiti zanje primeren vložek, le ta tega brez vrtanja privijačimo v steno, nato pa vanj privijačimo še vijak.

 

Za obešanje slik je najbolje uporabiti vijak s kaveljčkom, nekateri okvirji pa narekujejo uporabo navadnega vijaka.