Dom

Kako izbrati kopalniško pohištvo in opremo za kopalnico

Izbrati tuš ali kad, umestiti bide ali ne, imeti tuš kad ali kar tuš s keramičnimi ploščicami... Poglejte si nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali odločitev.

Pri snovanju kopanice se velikokrat srečamo s tisoč in eno dilemo kot na primer: izbrati tuš ali kad, umestiti bide ali ne, imeti tuš kad ali kar tuš s keramičnimi ploščicami... Odgovorov je še več kot vprašanj, saj je na voljo nešteto možnosti, oblik in barv, ki popestrijo kopalnico in iz nje naredijo prostor užitka in sprostitve. Naj vam tokratni prispevek predstavi nekaj lepih in praktičnih možnosti za vašo kopalnico.

Prenova kopalnice se prične s keramiko. Po navadi si najprej zamislimo kakšne barve bi bila kopalnica, nato izberemo vrsto keramike, se odločimo ali želimo keramiko s cvetličnimi ali geometrijskimi vzorci, morebiti 3d keramiko. Kmalu za tem pa pride na vrsto sanitarna keramika, razmisliti moramo ali se bomo odločili za bide ali ne, ali bi v kopalnici raje imeli kad ali tuš ter se odločiti za stil.

Stilov je nešteto, od modernega minimalizma do rustikalnega sloga. Včasih smo poznali le ovalne oblike umivalnikov, bidejev in straniščnih školjk, danes pa lahko izbirate med okroglimi, ovalnimi, kvadratnimi, školjkastimi pa tudi povsem nesimetričnimi oblikami. Sanitarni keramiki navadno sledi odločitev za kopalniško pohištvo; pri slednjem na našo odločitev poleg estetskega vidika vpliva tudi praktičnost.


SANITARNA KERAMIKA CATALANO ZERO


SANITARNA KERAMIKA

 

STRANIŠČNA ŠKOLJKA IN BIDE

Izbiro umivalnika, bideja in straniščne školjke v največji meri narekuje stil vaše kopalnice, vendarle pa morate pri izbiri upoštevati tudi tehnične predpostavke kot na primer odmik odtočne cevi od stene in ali je le ta napeljana v tla ali v steno ter morebitno možnost podometnega kotlička. Če se odtočna cev nahaja v steni, lahko namestite visečo straniščno školjko in skladno ujemajoč bide, če pa se cev steka v tla, morate namestiti stoječo školjko in skladen bide.


SANITARNA KERAMIKA HATIRA BIANCA TERRA

 

UMIVALNIK

Pri izbiri umivalnika imate bolj proste roke, omejujejo vas le dimenzije prostora. Izbirate lahko med prostostoječimi, nad in pod pultnimi umivalniki. Prostostoječi umivalniki se namestijo na steno, dodate pa jim lahko tudi dekorativno nosilno nogo, ki skrije sifon. Nad-pultni in pod-pultni umivalniki pa so postavljeni na ali v kopalniški pult oz. omarico. Danes umivalniki niso le iz keramike, temveč lahko izbirate tudi umivalnike iz kerocka ali drugih materialov. Lahko so že uliti v pohištvo, lahko pa stojijo čisto zase. Poleg materialov in oblik so danes umivalniki tudi raznoterih barv. Paleta barv umivalnikov je neskončna, od črne, zelene, roza, do modre...in še in še.


SANITARNA KERAMIKA HATRIA HAPPY HOUR SLIM

 

TUŠ ALI KAD

Marsikdo se pri načrtovanju znajde v precepu ali naj se odloči za kopalno kad ali tuš in največkrat na odločitev vpliva velikost kopalnice, brez dvoma pa so odločujoče tudi želje posameznika. Enim je pisano na kožo večerno namakanje v kopeli, drugim prija občutek toplega dežja na koži, spet tretji pa si želijo kar oboje oz. se ne morejo odločiti za eno ali drugo.

 

UMIRITEV V KADI

Vsakdo, ki rad uživa v sproščujočih trenutkih v peneči kopeli, naj se v svoji kopalnici odloči za kad. Poleg sprostitve kad prinese tudi veliko veselja otrokom, ki v njej lahko veselo čofotajo in potapljajo ladjice. Kakšno kad boste izbrali zavisi tako od vaših želja kot od velikosti prostora in možnosti umestitve v prostor. V prostornejše kopalnice lahko postavite samostoječo kad, večjo kotno kad ali celo masažno kad, v manjše kopalnice pa vgradno kad. Vgradna kad ima lahko oblogo, lahko pa jo oblečete v keramične ploščice.

Če ste v dilemi ali bi v kopalnico namestili kad ali tuš, se je najmodreje odločiti za kopalno kad, ki je na enem delu zasteklite kot tuš kabino in tako dobite kombinacijo kopalne kadi in tuša. Če vam prostor to omogoča, se odločite za kad, ki je ne enem koncu razširjena, saj bo tako tudi tuš kabina bolj prostorna.


KAD KOLPA SAN MILO

 

OSVEŽITEV POD TUŠEM

Če vam bolj kot dolge kopeli prijata topel in hladen tuš, si v kopalnici postavite tuš, velikost in obliko pa prilagodite vašim željam in prostoru. Na dno lahko postavite tuš kad iz akrila, litega marmorja ali kerrocka, lahko pa namesto kadi, tla tuš kabine prekrijete s ploščicami.

Da med tuširanjem kopalnice povsem ne poškropite, je priporočljivo ustvariti tuš kabino; le to lahko ustvarite z zastekljenimi vrati (eno ali dvokrilnimi in drsnimi) ali pa z zastekljeno steno. Sodobne podometne armature doprinesejo k izčiščenemu videzu kopalnice, saj iz stene gledata le ročica za uravnavanje temperature in tuš ročka. Za piko na i pa lahko na vrh tuš kabine namestite še dežno prho, ki vam bo v vsakem trenutku lahko pričarala občutek prijetnega poletnega dežja.


KOLPA SAN KOPALNIŠKO POHIŠTVO IN SANITARNA KERAMIKA

 

TUŠ OBLEČEN V KERAMIKO

Tuš kabine, ki so neposredno povezane s preostalim delom kopalnice, z ujemajočimi se ploščicami dajejo prostoru zelo sodoben videz, hkrati pa so nadvse praktične, saj so enostavnejše za čiščenje.

Pri načrtovanju tovrstne tuš kabine morate predvideti minimalen naklon tal oz. padec tlaka, da se voda lahko steka v odtok oz. v kanaleto in se ne razlije po kopalnici. Kanaleta je idealna in nadvse estetska rešitev za odtekanje vode. Rešetke, ki jih namestite na odtočno kanaleto imajo raznotere vzorce in zagotovo boste med njimi našli tako, ki bo kot nalašč za vas.

Izgled kopalnice pa lahko še popestrite z osvetljeno kanaleto. Če so vam bolj všeč čiste linije, lahko v pokrivno rešetko vgradite ploščice, kakršne so po tleh kabine in tako ustvarite še bolj enoten videz. Kanaleta pa ima poleg estetske tudi praktično funkcijo; omogoča enostavno čiščenje, saj se lahko sifon enostavno izvleče in očistiti.


KANALETE ACO


KOPALNIŠKO POHIŠTVO

Ne glede na velikost kopalnice, se nam ta vedno zdi malce premajhna in vedno si želimo, da bi imeli še več prostora. Še več prostora za shranjevanje brisač, še več prostora za šampone, balzame, mila in kreme, še več prostora za ličila in še več prostora za tisoč in eno malenkost. Kopalniško pohištvo je zasnovano tako, da lahko s pridom izkoristite vse kotičke kopalnice in lep primer tega so predalniki pod umivalnikom ali pa omarice za ogledalom.

Današnji proizvajalci kopalniškega pohištva velikokrat v pohištvo že vključijo tudi umivalnik. Umivalnik je lahko iz keramike, vse pogosteje pa v pohištvo ulijejo umivalnik iz drugih materialov, tako da vse skupaj izgleda kot iz enega kosa. 


KOPALNIŠKO POHIŠTVO ARBI CODE

 


3D IZRIS KOPALNICE

Pri odločitvi "kaj, kam, kako v kopalnici" vam lahko pomagajo tudi naši izkušeni svetovalnci z arhitektom na čelu. Svetovali vam bodo katero keramiko izbrati, kako jo kombinirati, za kakšno sanitarno keramiko se odločiti, ali bo v kopalnici dovolj prostora za kad ali le za tuš... Vse te odločitve pa bodo na koncu strnili v 3D izris vaše kopalnice. Pridite v enega izmed naših salonov kopalnic in se naročite na 3D izris kopalnice.


PRIMER 3D IZRISA