Dom

Hidroizolacija - vprašanja in odgovori

Premalokrat se zavedamo pomembnosti hidroizolacije oz. se njenega pomena velikokrat zavemo šele, ko gre kaj narobe. Ključno pri hidroizolaciji pa je, da je izvedena pravilno, zato moramo biti pri gradnji hiše na to še posebej pozorni. Kaj je potrebno izolirati, kako in zakaj, si preberite v odgovorih na naslednja vprašanja.

Kaj je hidroizolacija?

Hidroizolacija je zaščita gradbenih elementov pred vodo in vlago. Največkrat imamo z besedo hidroizolacija v mislih tanek sloj za vodo neprepustne folije iz bitumenskih trakov. Hidroizolacija pa je lahko izvedena tudi z vodoodpornimi premazi, bodisi iz bitumna ali iz poliuretanskih zmesi.

Ločimo horizontalno in vertikalno hidroizolacijo. Horizontalna hidroizolacija je položena vzporedno s tlemi in preprečuje vdor kapilarne vlage iz temeljev in tal ter vdor podtalnice. Vertikalna hidroizolacija je izolacija sten, ki so nato zasute z zemljo in preprečuje vdor vlage iz zemlje. Položena je od temeljev do nekaj centimetrov (cca. 30) nad terenom, da zaščiti steno tudi pred meteorno vodo.

Zakaj hidroizolacija ni potrebna na vseh stavbnih površinah?

Pomembno je, da hiša diha in prek zidov oddaja vlago, ki se v notranjosti nabira zaradi različnih aktivnosti (npr. sušenje perila, kuhanje). Če bi s hidroizolacijo zaprli vse stene, bi onemogočili prehajanje vlage iz hiše. Da voda ob dežju in nalivih ne pronica skozi zidove pa poskrbi že zaključni sloj fasade.

Katere dele stavbe je potrebno izolirati proti vdoru vlage?

Kletne prostore, tla, ravne strehe, balkone.

Kaj je najpomembnejše pri hidroizolaciji?

Ključnega pomena je izvedba. Le dobro izvedena hidroizolacija bo opravljala svojo nalogo in preprečevala vdor vlage v hišo. Slabo izvedeno izolacijo je nadvse težko sanirati, zato velja temu delu gradnje posvetiti še posebno pozornost.

Kakšne so najpogostejše napake pri izvedbi hidroizolacije?

Najpogostejša napaka je nepravilno izveden spoj vertikalne in horizontalne hidroizolacije.

Na kaj je treba biti posebej pozoren pri izvajanju hidroizolacije?

  • Gradbena jama okoli temeljev stavbe mora biti dovolj velika, da omogoča kvalitetno polaganje izolacije. Če je prostora premalo, se rado zgodi, da se gradbena jama posipa in zasuje temelje še pred položeno izolacijo.
  • Hidroizolacijo polagamo z lepljenjem in paziti moramo, da so površine na katere lepimo, gladke. Če niso, jih je potrebno izravnati s cementno malto.
  • Prav tako je treba paziti na stike in dilatacije. Na stikih se morajo posamezni trakovi hidroizolacije prekrivati za vsaj 10 cm. Dilatacije pa moramo zaščititi s posebnim hidroizolacijskim elementom, ki se lahko krči in razteza ter tako preprečuje vdor vode skozi dilatacijske reže.

Ali je potrebno hidroizolacijo še zaščititi?

Preden zasujemo gradbeno jamo, moramo izolacijo zaščititi s filcem, zaščitno mrežo ali s prav posebno čepasto folijo. Čepasta folija je zaradi svoje oblike in sestave še posebej odporna na udarce in pritiske in tako izolacijo zaščiti pred poškodbami. Navkljub zaščiti velja gradbeno jamo zasipavati počasi in previdno.

Kaj pa drenaža?

Z drenažo poskrbimo, da ob stenah hiše ne zastaja voda, marveč da prosto odteka. Za tovrstno odvodnjavanje poskrbimo tako, da ob steni nasujemo plast grobega materiala kot sta gramoz ali prod. Pod in čez plast gramoza postavimo še filc, da se med kamenje ne pomeša prst. Voda bo tako pronicala in se ne bo zadrževala ob steni.

Ali je ravne strehe, terase in bazene priporočljiva kakšna posebna hidroizolacija?

Za izolacijo kompleksnejših konstrukcijskih oblik, kot tudi za ravne strehe, balkone in bazene, je priporočljiva izbira poliuretanske premazne izolacije. Predstavlja popolnoma neprepustno zaščito pred vodo, njena ključna prednost pa je, da je brezšivna in tako nima morebitnih šibkih členov. Poleg tega je odporna tudi na vremenske vplive kot so UV žarki, zmrzal in temperaturne obremenitve.