Dom

Beton nekoč in danes

Beton je eden temeljnih materialov v gradbeništvu, sestavljen je iz mešanice gramoza in vode, ter cementa, ki deluje kot vezivo. Ko se posuši doseže veliko trdnost in trdoto. Ima zelo dobre tlačne lastnosti in precej slabše natezne. Z dodatkom železne armature dobimo armirani beton, ki se v gradbeništvu veliko uporablja, saj armatura prevzame natezne napetosti.

ZGODOVINA BETONA

Danes je najbolj razširjena uporaba betona, ki kot vezivo vsebuje t.i. portlandski cement. Patent za izdelavo je leta 1824 zaščitil angleški inženir John Seaton.

Beton pa so poznali že pred našim štetjem. Nemški arheolog Heinrich Schleimann je v palači v Tirintu odkril betonska tla in tako ugotovil, da so beton uporabljali že Grki v mikenski dobi, ki je bila na vrhuncu med leti 1400 in 1200 pr. n. št.. Tudi asirski civilizaciji beton ni bil tuj; leta 688 pr.n.št. so Asirci za gradnjo 28 m dolgega Jerwanskega akvadkuta uporabili beton.

Najbolj razširjena pa je bila uporaba betona v času Rimskega imperija, v letih od 300 pr.n.št. in 476 n.št. Beton je Rimljanom omogočil oblikovanje novih stavbnih elementov in nadgradnjo že poznanih arhitekturnih oblik kot so lok, obok in kupola. Rimski Panteon krasi ena največjih in najbolj znanih kupol na svetu in Rimljani so jo leta v 2. stoletju zgradili prav iz betona. In to iz betona, ki je preživel že 1800 let.

Kako pa so v starem veku ustvarili beton? V pečeh so z žganjem apnenca ustvarili apno, temu so dodali vodo, vulkanski pesek pucolano in drobno kamenje. Nastal je t.i. rimski beton, ki je bil tako trden in trajen kot najboljši današnji beton. Prvi rimski arhitekt in teoretik Vitruvij je o pripravi rimskega betona zapisal naslednje: »Ko zmešaš z ognjem obdelan pesek, pucolan in tuf, se s pomočjo vode združijo, vlaga pa jih na hitro strdi v substanco, ki je ni mogoče stopiti niti z vodo, niti z valovi.«

 

 

BETON PO INDUSTRIJSKI REVOLCIJI

Beton je v industrijski dobi omogočil nove arhitekturne oblike, napredne inženirske rešitve ter velikokrat tudi hitrejšo, cenejšo  in varnejšo gradnjo. Svojčas eden največjih in najbolj ambicioznih inženirskih projektov je bil Hooverjev jez, zgrajen iz betona med leti 1931 in 1936.

 

V sredini 19. stoletja so ugotovili kako beton še dodatno ojačati. Beton so vlili okoli jeklene mreže in tako ustvarili t.i. armiran beton. Železo je izredno odporno na tlačne sile, beton pa je bolj odporen na pritisk in skupaj sta vsaj dvakrat močnejša.

 

Uporaba betona je danes mogoča tako za proste in organske forme kot za matematično izračunane oblike. Zanimivi in raznoliki primeri uporabe armiranega betona so Langweissov most v Švici, slavni kip Jezusa v Riu de Janeiru in najvišja zgradba na svetu, Dubajski nebotičnik Burdž Kalifa.

 

BETON DANES

Danes se beton uporablja na skoraj vseh področjih gradbeništva, vse bolj popularna pa je njegova uporaba za izdelavo manjših predmetov. Tako so na primer vse bolj modne betonske luči, vaze in svečniki, pohištvo in dodatki za dom in marsikateri predmet si lahko ustvarite kar sami.

 

Ste vedeli?

Ste vedeli, da smo besedo beton prevzeli iz nemščine. Tudi po nemško je beton beton...no, natančneje der Beton. :)